Fran Miholjević

Riječki biciklist uskoro vozi dvije utrke na SP-u u Australiji: “Cilj je medalja u kronometru”

Valentina Prokić

Fran Miholjević

Fran Miholjević

Ako ćemo suditi po rezultatu kronometra s Europskog prvenstva, htio bih uzeti medalju, sad kojeg sjaja… Što se tiče cestovne utrke, teško je napraviti rezultat bez ekipe - kaže Fran Miholjević



RIJEKA Španjolska La Vuelta je završila u nedjelju i biciklisti su se okrenuli novom velikom izazovu, Svjetskom prvenstvu u Australiji. Mjesto radnje bit će Wollongong, obalni grad južno od Sydneyja od 18. do 25. rujna.


Hrvatski biciklizam će predstavljati Riječanin Fran Miholjević (Bahrain Victorious) u kategoriji U-23, junior Nikolas Gojković te u pratnji izbornik Matija Kvasina te jedan slovenski mehaničar.


Fran Miholjević za Australiju je krenuo 10. rujna, a prva od dviju utrka koje će voziti, kronometar, na rasporedu je 19. rujna, a cestovna utrka četiri dana kasnije.




– To je kružna staza kroz grad, vozit ćemo deset krugova, ukupno 169.8 kilometara. U svakom krugu je jedan kilometar dugačak hupser, strmi tako da bi trebalo biti zanimljivo. Za kronometar vozimo dva kruga po jednom od dijelova cestovne utrke, dužine 28.8 kilometara. Kronometar staza bi trebala biti lakša nego što je bila na Europskom prvenstvu, ali nije skroz ravna – rekao je riječki biciklist Fran Miholjević, koji je na Europskom prvenstvu u kronometru bio drugi.


Cilj medalja


Rezultat s EP-a u kronometru Frana Miholjevića svrstava među favorite za jednu od stepenica pobjedničkog postolja u Australiji.


– Ako ćemo suditi po rezultatu kronometra s Europskog prvenstva, htio bih uzeti medalju, sad kojeg sjaja… Naravno, da bih htio zlatnu, ali bit ću zadovoljan s bilo kakvom medaljom. Što se tiče cestovne utrke, teško je napraviti rezultat bez ekipe. Imam nekoliko kolega iz moje Cycling Team Friuli ASD momčadi, koji voze za svoje reprezentacije, jedan će voziti za talijansku, jedan za englesku repreprezentaciju, možda bi se moglo tu nešto dogovoriti da zajedno pokušamo nešto, ali to je teško – dodaje Miholjević.


Što se vremenskih uvjeta tiče, s time ne bi trebalo biti problema.


– Čak je hladnije nego kod nas. Posljednjih tjedan dana bilo je od 18 do 20 stupnjeva, ništa strašno. Skoro kao u Rijeci. Što se vremenske razlike tiče, došao sam devet dana prije starta, tako da će biti dosta vremena za privikavanje. Već sam doma krenuo s dizanjem u pet sati i ranim treninzima, svojevrsno prilagođavanje na tamošnje sate – rekao je Miholjević kojemu je ovo prvi posjet Australiji.


Cro Race


Nedavno, Miholjević je sa sad već bivšom momčadi Cycling Team Friuli sjajno odradio Giro della Regione Friuli Venezia Giulia. Pobijedili su u ekipnom kronometru prve etape.


– Stvarno smo dobro pripremili kronometar što se vidjelo i po rezultatu. U drugoj etapi smo imali malu nesreću jer je naš član ekipe, koji je bio u prvoj grupi, na 70 kilometara od cilja čak tri puta morao mijenjati bicikl tako da smo ostali bez jednog naprijed. Morali smo zato vući cijeli dan, ali nismo uspjeli pokriti razliku. No, dan kasnije, kada smo se penjali na Zoncolan, pokazali smo ponovno svoju kvalitetu. Zadovoljni su svi u momčadi, jer je ipak to domaća utrka – dodaje mladi Riječanin, kojemu je ta utrka bila možda i posljednja u dresu talijanske razvojne momčadi. Nakon potpisa za World Tour momčad Bahrain Victorious, a po povratku iz Australije, vozit će najjaču hrvatsku cestovnu utrku Cro Race u dresu nove momčadi.


– Najvjerojatnije je bila zadnja. Možda budem nakon Cro Racea vozio još jednu jednodnevnu utrku u susjedstvu talijanskog kluba, ali mislim da je to možda ipak bilo to – mišljanja je Miholjević


Ovogodišnji Cro Race bit će mu veliki izazov. I ne samo zbog nove momčadi i novih kolega, već zato što se iz Australije vraća dva dana prije starta u Osijeku.


– Neće biti baš vremena za prilagodbu. Jedan dan sam doma i odmah idem za Osijek. Nismo još imali neke posebne razgovore vezane za utrku i planove, ali cilj momčadi je pobijediti i obraniti naslov, koji je Britanac Stephen Williams osvojio lani – zaključio je Fran Miholjević.