Ema Sgardelli

Riječanka je jedna od glavnih uzdanica Hrvatske na U-21 EP-u: “Mislim da je došlo vrijeme za zlato”

Ivana Vaupotić

A SADA STEPENICU VIŠE - Ema Sgardelli s europskim srebrom oko vrata/Foto M. LEVAK

A SADA STEPENICU VIŠE - Ema Sgardelli s europskim srebrom oko vrata/Foto M. LEVAK

Naravno da se svatko od nas želi kući vratiti s medaljom, ali treba ostati smiren, a ne izgorjeti od prevelike želje. Mogu obećati da ću dati sve od sebe, biti opuštena, uživati i nadati se najboljem - kaže Ema



RIJEKA Ema Sgardelli ponovno će biti jedna od glavnih uzdanica hrvatske karate reprezentacije na Europskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore, što danas počinje u Tbilisiju. Karatistica Championa dvostruka je mlađeseniorska viceprvakinja Staroga kontinenta u kategoriji do 50 kilograma, tko zna, možda joj Gruzija bude treća sreća.


– Mislim da je došlo vrijeme da kući donesem zlato. Naravno da se svatko od nas želi kući vratiti s medaljom, ali treba ostati smiren, a ne izgorjeti od prevelike želje. Što bude, bit će, mogu obećati da ću dati sve od sebe, biti opuštena, uživati i nadati se najboljem – započela je Ema Sgardelli, 19-godišnja Riječanka koja je posljednje dvije godine itekako skrenula pozornost na sebe. Osim dvama mlađeseniorskim europskim srebrima, može se pohvaliti i mlađeseniorskom svjetskom broncom. No, njezini zapaženi rezultati i uloga jedne od favoritkinja za najsjajnije odličje ne stvaraju joj nikakav pritisak.


Tri primorske nade

Hrvatsku reprezentaciju u Tbilisiju činit će 43 natjecatelja, među kojima će, uz Emu Sgardelli, biti još troje predstavnika Primorsko-goranske županije. U konkurenciji mlađih seniora nastupit će dvoje članova TAD-a, Nino Donadić (do 60 kg) te Siščanka Nikolina Golomboš, novopečena članica riječkoga kluba i osvajačica ekipne bronce na seniorskom SP-u, dok će u konkurenciji kadeta nastupiti karatist Kastva Leon Buršić (do 70 kg).




– U reprezentaciji imamo jako kvalitetne borce, mislim da se s jako puno medalja možemo vratiti u Hrvatsku – rekla je Ema.

Vrijednost


– Idem opušteno, mislim da je to najvažnije. Naučila sam da trebam to sve zanemariti i staviti sa strane jer mislim da ću, ako krenem previše razmišljati i ako mi se javi pitanje: što ako, izgubiti prije nego što sam uopće došla na tatami – nastavila je karatistica Championa, prvoplasirana u kategoriji do 50 kilograma na svjetskoj rang listi u konkurenciji mlađih seniorki, odnosno šestoplasirana na svjetskoj rang listi seniorki, što sigurno izaziva dodatni respekt kod protivnica.


– Svi uvijek gledamo s kim ćemo raditi i kažemo: Joj, samo da nije ona. A vjerujem da sam sad ja nekima postala »ta ona«. Time zanemarujemo vlastitu vrijednost, a to je potpuno pogrešno. Meni je, iskreno, lakše raditi seniorske mečeve jer tu zanemarim tko je s druge strane i fokusiram se samo na sebe. U konkurenciji mlađih seniorki je ipak nešto drukčije, na zadnja dva europska prvenstva osvojila sam medalju pa bih je i sada željela osvojiti. Naravno da svi želimo osvojiti medalju, ali stvarno mislim da sam spremna i zato se ne želim razočarati.


Pariz


Ema Sgardelli posljednju je provjeru uoči smotre Staroga kontinenta imala na turniru Premier lige u Parizu, na kojem je ostala korak do četvrtfinala.


– Kad je krajem listopada prošle godine završilo Svjetsko seniorsko prvenstvo na kojem sam stigla do četvrtfinala, malo sam bila u padu, sve me nekako stislo u isto vrijeme. Tu je bio i fakultet koji sam propustila zbog karatea. Nisam bila loša, ali nisam ni bila onakva kakva sam znala biti. Onda je došao turnir u Samoboru koji sam loše odradila i mislila sam da je bolje da ne idem na EP ako ću ovako raditi cijelo vrijeme. I onda sam otišla u Pariz nakon kojeg sam bila jako zadovoljna, iako me jedna greškica koštala četvrtfinala. Mislim da mi je to bio jako dobar kontrolni turnir prije EP-a da podignem samopouzdanje, da se dobro osjećam i da jedva čekam natjecanje – zaključila je Ema Sgardelli.