Karate

Riječanka Ema Sgardelli srebrna na turniru Svjetske karate lige, Hrvatice osvojile još dva odličja

Hina

Ema Sgardelli

Ema Sgardelli

U najlakšoj kategoriji (do 50 kg) Ema Sgardelli izgubila je finalni susret od Azerbajdžanke FidanTeymurove s 4-1. Mlada Riječanka krenula je uvjerljivom pobjedom nad Egipćankom Shade Hamzom 9-1



KOCAELI Hrvatska karatistica Ema Sgardelli u kategoriji do 50 kg, a Sadea Bećirović do 68 kg osvojile su srebrnu, a Mia Greta Zorko (do 68 kg) brončanu medalju na turniru Svjetske karate lige Serije A u turskom gradu Kocaeliju.


U najlakšoj kategoriji (do 50 kg) Ema Sgardelli izgubila je finalni susret od Azerbajdžanke FidanTeymurove s 4-1. Mlada Riječanka krenula je uvjerljivom pobjedom nad Egipćankom Shade Hamzom 9-1. Uslijedio je uspjeh protiv Talijanke Asie Agus 2-0, Ukrajinke Solomije Kmit 2-1, te na “senshu” ili prvi osvojeni bod protiv njezine sunarodnjakinje Julije Palaševske (1-1).


U polufinalu Sgardelli je slavila superiornom pobjedom nad domaćom predstavnicom Nur Selvom Akkurt 7-2 i na kraju je osvojila srebrno odličje.




Sadea Bećirović se u kategoriji do 68kg u finalu borila protiv Egipćanke Ole Elmadany. Trominutna borba završila je 1-1, ali je egipatska karatistica zlatna zbog “senshua” ili pravila prvog osvojenog boda.


Na putu do finala Sadea je ostvarila pet pobjeda, svladavši Egipćanku Nour Akram Elselmy Soliman s 2-1, Iranku Mobinu Heydariozomcheloei i Talijanku Pamelu Bodei istim rezultatom, Mađaricu Dorotyu Pap 4-0 te Francuskinju Thaliu Sombe u polufinalnom dvoboju 4-1.


U istoj kategoriji Mia Greta Zorko stigla je do bronce, svladavši na sudačko preglasavanje Aminu Fejzić iz Bosne i Hercegovine. Borba je završila bez bodova.


Prije toga, Zorko je bila uspješnija od Turkinje Zehre Darcin Temel 8-0, Alžirke Karime Mekkaoui 6-0, Iranke Hengmmen Bigham Laskokekayeh 2-0 i Britanke Lauren Salisbury 4-2, a u polufinalu je izgubila od kasnije pobjednice u toj kategoriji Egipćanke Elmadany.


U kategoriji do 68 kg nastupila je i Lea Vukoja. Na startu je bila bolja od Belme Oremović iz BiH s 3-1, ali je ispala u sljedećoj borbi porazom od Egipćanke Sarah Hussein 5-3. Stjepan Štimac (do 67 kg) natjecanje je završio u četvrtfinalu. Prva dva susreta dobio je na “senshu” i to protiv Ukrajinca Jevgenija Dišlovenka (5-5) i Turčina Can Yusufa Tatara (2-2). Potom je eliminirao Iranca Abolfazl Filvari Safarinejada i Francuza Samija Tasa, oba puta s minimalnih 1-0, ali je za plasman među četiri najbolja ispao od  Kazahstanca Baytrgali Abilmansura 2-1.


U kategoriji do 84 kg Leon Marcijuš je u 1. kolu bio slobodan. Potom je ispao od Francuza Isse Lardsouma 5-3. Također i Tihana Šulek (do 55 kg) koju je u prvom nastupu uvjerljivo svladala Iranka Marjan Pashabeik Malekpoor s 10-2.


Sudjelovalo je 1105 natjecatelja iz 75 zemalja.