KLJUČNA UTAKMICA

Riječanin u redovima Kauboja: “Katar igra ozbiljan rukomet, ali motivirani smo i nadamo se najboljem”

Igor Duvnjak

Halil Jaganjac i Željko Musa/Foto: handballegypt2021.com

Halil Jaganjac i Željko Musa/Foto: handballegypt2021.com

Jako su kvalitetni na svim pozicijama, imaju veterana na golu, Danijela Šarića, imaju i dobre šutere. Bit će to taktički drugačija utakmica, moramo biti maksimalno fokusirani i koncentrirani – kaže Riječanin Halil Jaganjac.



RIJEKA Hrvatska muška rukometna reprezentacija večeras na Svjetskom prvenstvu u Egiptu nastavlja odgovarati na pitanja na ispitima u skupini C na kojima je dosad zamuckivala i uspjela skupiti tri boda u dvije utakmice u igri u kojoj samo drugo poluvrijeme s Angolom zaslužuje prolaznu ocjenu. Pred izabranicima Line Červara sad je najteža aleksandrijska provjera, duel s Katarom (18 sati), koji bi mogao dati određenije odgovore o dosezima hrvatske momčadi na smotri najboljih svjetskih reprezentacija.


Kada je riječ o uvertirama za ovaj izazovni duel, netko se prisjetio pohoda Hrvatske na svjetsko zlato u Portugalu 2003. godine, kada je uspon do samog vrha za tadašnje adute Line Červara počeo spoticanjima. Prvo porazom od Argentine, nakon kojega je Hrvatska u susretu sa Saudijskom Arabijom uspjela preokrenuti zaostatak na poluvremenu i ostvariti pobjedu, nakon čega je uslijedio let ka svjetskim visinama. Na kraju asocijacije na slavne dane hrvatskog rukometa navijači bi mogli samo kratko njezinu autoru poručiti: »Riječi ti se pozlatile«, uzimajući u obzir dosadašnja hrvatska izdanja u Egiptu, i u obrani i u napadu, te neugodnu činjenicu da je momčad ostala bez bombardera kalibra Luke Cindrića, ogulinskog ozlijeđenog majstora prodora i golova iz »međuprostora«, finalista Lige prvaka koji je napustio Egipat zbog obnovljene ozljede. Za razliku od onoga portugalskog starta, sada je na kontu ipak jedan bod više nego tada, a uspjeh s Angolcima raspirio je žar optimizma kod beka Marka Mamića, strijelca četiriju golova, te senjskog vratara Ivana Pešića.


– Utakmica s Angolom bila je teška. Trebala nam je pobjeda i zbog ozljeda u ekipi, zbog mijenjanja rostera i svakakvih drugih stvari koje se događaju – rekao je Marko Mamić. – Nadam se da smo sada ušli u turnir i da će sada sve biti u redu. Naši su srednji vanjski stvarno dobro organizirali napad i vodili nas ostale, Pešić je uistinu bio sjajan na golu. Nismo mu baš savršeno pomogli u obrani, ali on je sjajno branio. To je pobjeda ekipe i nadam se da će sada svaka sljedeća utakmica biti bolja te da ćemo dalje nastaviti kao što smo odigrali drugo poluvrijeme protiv Angole. Svjesni smo da još uvijek ima nekih stvari koje moramo poboljšati, pogotovo u obrani. Ali turnir je dug, nije lako igrati s ovakvim brzim i »divljim ekipama«, poput Japana i Angole, ali vidjet ćemo danas protiv Katara kako će to izgledati. Bit će to dobar ispit za nas, sigurno su dobra ekipa i znaju igrati rukomet. Moramo primiti što manje golova, moramo razviti taktičke zamisli, moramo se koncentrirati na svoju izvedbu – dodao je Mamić.


Marko Mamić protiv Angole/Foto: REUTERS

Marko Mamić protiv Angole/Foto: REUTERS


Dojmovi debitanta




Ivan Pešić odradio je dobar posao na vratima u utakmici s Angolom, za što je proglašen najboljim igračem utakmice.


– Prvo poluvrijeme smo se mučili, a drugo smo odigrali dosta bolje. Protiv takvih ekipa kao što su Japan i Angola dosta je teško igrati. U utakmicama koje nam predstoje bit ćemo spremniji i pokazati još bolju igru. Svaka je pobjeda važna, mislim da ćemo se sada samo dizati kako turnir bude išao dalje – rekao je Pešić.


Riječanin Halil Jaganjac napravio je ogromne korake prema naprijed u karijeri od dječačkih dana u Kozali, dočekao je svoju šansu s Angolom i odigrao prvu utakmicu na velikom turniru za seniorsku reprezentaciju okrunivši debi golom.


– Pun sam dojmova, presretan sam. Napokon sam dočekao nastup na velikom natjecanju i to mi puno znači. Želim zahvaliti izborniku i suigračima na potpori. Mi mlađi igrači se predivno osjećamo, svi nas bodre. Uspio sam zabiti i pogodak. Jako mi je drago i presretan sam što sam dobio priliku. Pamtit ću ovaj debi, takve se stvari ne zaboravljaju. Nadam se da će biti još puno utakmica. Zna se kakvi igrači igraju na mojoj poziciji, to su sve veliki dečki koji igraju u respektabilnim klubovima – rekao je Halil Jaganjac i najavio večerašnji susret s Katarom, vodećom momčadi skupine C.


– Katar je ekipa s kojom smo se već susretali, igra ozbiljan rukomet s europskim dodirom. Jako su kvalitetni na svim pozicijama, imaju veterana na golu, Danijela Šarića, imaju i dobre šutere. Bit će taktički drugačija utakmica, Katar ima Španjolca Riveru za trenera, on je svoj način igre prenio na svoju ekipu. Tako da moramo biti maksimalno fokusirani i koncentrirani, motivirani smo i nadamo se najboljem.


Vojnički sustav


Valero Rivera je od katarske reprezentacije zapravo napravio klub. On bira igrače, određuje kalendar nacionalnog prvenstva, okuplja reprezentaciju kada i koliko puta godišnje želi i ima praktički neograničen poračun. Ispada da sve može biti na prodaju za određenu cijenu, tako i stvaranje top svjetske rukometne reprezentacije, nasuprot koje istrčava autohtona hrvatska momčad. Od 2014. godine Katarani su nedodirljivi na azijskim prvenstvima s četiri naslova prvaka. Jedina »ozbiljna pogreška« dogodila im se prošle godine kada su u finalu azijskih kvalifikacija za Olimpijske igre izgubili od Bahreina i ostali bez Tokija.


Katar je tjelesno vrlo moćna ekipa. Time nadoknađuje tehničke nedostatke. U taktičkom smislu jako su napredovali, što i nije čudo s obzirom na znanje i vojnički sustav rada španjolskog kormilara. U njihovoj je igri puno automatizma i upadne li se u mlin, lako će nekoga samljeti, kao što se to Hrvatskoj dogodilo na otvaranju Olimpijskih igara u Rio de Janeiru 2016. godine. Tada je Katar pobijedio Hrvatsku 30:23 i pokolebao samopouzdanje hrvatskih igrača koji se nisu oporavili do kraja turnira.


Zato večerašnju utakmicu s Katarom treba jako ozbiljno shvatiti. I treba ga pobijediti jer to Hrvatskoj donosi bolji raspored u drugom krugu. Naime, bude li pobjednik skupine, Hrvatska će najprije igrati s trećeplasiranom ekipom iz skupine D, a to će vjerojatno biti Bahrein. Zatim slijedi Argentina pa tek onda Danska. Osvoji li pak drugo mjesto, Hrvatska će odmah na startu drugoga kruga za protivnika imati Dansku. Mnogima se čini da je to suviše rano za sudar velikana svjetskog rukometa, ali o tom – potom. Večeras je na redu Katar…