Antonio Mance

Riječanin koji se afirmirao u Osijeku sada trese mreže u Mađarskoj: “Vjerujem da Rijeka iz prikrajka može iznenaditi Dinamo i Hajduk”

Davor Petrović

Antonio Mance/Foto K. HORVATH/ZALAEGERSZEGI TE

Antonio Mance/Foto K. HORVATH/ZALAEGERSZEGI TE

Postoje svi uvjeti da Rijeka ovaj derbi odigra na vrhunskoj razini. No, Osijek sada izlazi iz krize i potrebna mu je jedna velika pobjeda da se napuni samopouzdanjem. Zbog toga mislim da je pred nama otvorena utakmica - kaže Mance



ZAGREB Zalaegerszegi Torna Egylet je puno ime mađarskog prvoligaša čije boje ove sezone brani Antonio Mance, Riječanin koji se u SuperSport HNL-u afirmirao u dresu Osijeka.


– Meni je dobro u Zalaegerszegu jer sam blizu Hrvatske i igram u dobroj formi. Ovdje sam stigao nakon petog kola i do sada sam odigrao devet utakmica u prvenstvu i dvije u Kupu. Moram biti zadovoljan jer imam jedanaest golova i dvije asistencije. S druge strane, klub je pri dnu ljestvice i bori se za ostanak u ligi, a ta situacija nije ugodna. Loše smo ušli u sezonu i sada se moramo vaditi. Što se nogometa tiče, Mađari puno ulažu, i to im se polako vraća na svim razinama. Ovdje nema lošeg stadiona, s tim se kod nas mogu mjeriti samo Rujevica i Opus Arena – kaže Mance.


Ubiranje plodova


Subota donosi derbi Rijeke i Osijeka. Kakva su vaša očekivanja od te utakmice?


– Ja sam Riječanin i Rijeka je moj klub. Uredno pratim HNL i baš me veseli kako igraju ove sezone. Rijeka je odradila odličan prijelazni rok i sada ubiru plodove, a Osijek je bio u krizi, ali Zoran Zekić je odličan trener koji polako podiže momčad, što se vidjelo u prošlom kolu, na utakmici s Dinamom. Igra se na Opus Areni i zato mislim da je sve otvoreno. Da je utakmica na Rujevici, bez razmišljanja bih rekao da je Rijeka teški favorit, ali Osijek je uvijek jako opasan na svom terenu. Osim toga, ove sezone Rijeka nije toliko uvjerljiva na gostovanjima. Prošlo kolo im je donijelo pobjedu u Varaždinu, ali to ne mijenja činjenicu da su na Rujevici puno goropadniji.


Mnogi stručnjaci će reći da u tome veliki utjecaj ima i kvaliteta terena u HNL-u. Slažete li se s time?




– Mislim da je to točno. Puno terena u HNL-i nije na razini onoga što ima Rijeka. Iz razdoblja kada sam igrao u Osijeku, znam da je teren na Rujevici uvijek bio ekstra, kao tepih. Još kada ga zaliju, lopta ide tristo na sat, a to odgovara tehničkim momčadima. Rijeka igra baš takav nogomet, brz, okomit i direktan. Osim toga, Rijeka na Rujevici svaki put ima snažan vjetar u leđa s tribina. Tamo je atmosfera uvijek odlična, a to puno znači igračima. Što se tiče uvjeta za igru, mislim da bi ovo moglo biti jedno od boljih gostovanja za Rijeku.


Od dosta igrača sam čuo da je teren na Opus Areni još bolji od onoga na Rujevici. Prema tome, postoje svi uvjeti da Rijeka ovaj derbi odigra na vrhunskoj razini. No, Osijek je uvijek jako opasan na svom terenu. Dok sam igrao tamo, imao sam osjećaj da ne možemo izgubiti, pogotova kada su bili derbiji. Osijek sada izlazi iz krize i potrebna mu je jedna velika pobjeda da se napuni samopouzdanjem. Zbog toga mislim da je pred nama otvorena utakmica.


Žal za bijelim dresom

Prije dolaska u ZTE, Antonio Mance svoju je karijeru gradio kroz Pomorac iz Kostrene, Istru 1961, Domžale, Trenčin, Nantes, Osijek, Puskas Akademiju, Erzgebirge Aue i Debracen.


– Kao i svaki dečko iz Rijeke koji igra nogomet, uvijek sam sanjao da ću jednog dana zaigrati za Rijeku. Bio sam tamo kao klinac, ali s petnaest godina sam otišao u Pomorac. Žao mi je što nikada nisam igrao za Rijeku. Opet, kako se kaže, nikad ne reci nikad. Volio bih jednog dana igrati za Rijeku u HNL-u – kaže Mance.

Krilni napadači


Prije godinu dana Rijeka je bila pri dnu HNL-a, a sada se bori za vrh. Je li vas iznenadio takav razvoj događaja?


– Ova godina je pokazala da se Rijeka diže. Sergej Jakirović je dobro složio momčad, a Željko Sopić nastavio istim putem i nadogradio je nešto svoje. Rijeka igra odličan nogomet i meni je to gušt za gledati. Meni su za oko posebno zapeli krilni napadači. Marco Pašalić mi se baš sviđa. Dečko je fin i mekan na lopti i ima odličan udarac. Lijepo ga je za vidjeti kada se s desnog krila spusti u sredinu i izbaci si loptu na lijevu nogu.


S druge strane je Marko Pjaca za kojeg svi znamo da je vrhunska klasa. Za njega mi je žao što je imao toliko problema s ozljedama jer se po svakom potezu vidi da je vanserijski igrač. Također, mislim da je važna komponenta uspjeha Rijeke u ovoj sezoni stoperski tandem. Matej Mitrović i Emir Dilaver donose sigurnost ostatku momčadi. Zatim, Nediljko Labrović je odličan golman. To su vrlo bitne stvari jer momčad drugačije igra kada zna da ima takvu stabilnost u zadnjoj liniji.


Može li Rijeka ove sezone otići do kraja?


– Koliko vidim, sve priče o naslovu prvaka svode se na Dinamo i Hajduk. Rijeka je u komotnoj situaciji i mislim da joj to odgovara. Svi su uglavnom fokusirani na Dinamo i Hajduk, a to je idealno za momčad koja, za razliku od njih, nema imperativa. Vjerujem da bi ih Rijeka mogla iznenaditi iz prikrajka. Kao rođeni Riječanin, navijam za takav rasplet prvenstva.