Brdska autotrka

Riječanin Jurišić lovi nove bodove u Skradinu, izvjestan i ogled legendi hrvatskog automobilizma

Miroslav Krpan

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

Matija Jurišić/Foto M. KRPAN

Ove je godine razvrstavanje po novom »Performance factoru« u šest grupa Kategorije I (turistički automobili), a poslije dvije utrke lider prvenstva je mladi riječki automobilist, 19-godišnji Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), koji u hrvatskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka



SKRADIN Skradinska brdska autoutrka, čija staza vijuga s jedne na drugu obalu Krke, izrasla je u velebnu sportsku oktansku manifestaciju, postala ponos grada Skradina i šireg okruženja, a sve zahvaljujući entuzijazmu i ljubavi prema brzinama i automobilima neumornih članova šibenskog AK Mihovil, koji potpisuju organizaciju 16. međunarodne utrke Nagrada Grada Skradina 2022.


Prijavom čak 154 asa iz osam europskih zemalja u službenim bodovnim konkurencijama, ovoga vikenda Skradin i okolicu očekuje svojevrsni oktanski spektakl. Riječ je o utrci u FIA kalendaru i bodovnom prvenstvu Hrvatske.


Poslije dvije godine na skradinskoj stazi dugoj 3.387 metara ponovo se očekuje sraz dvojice Talijana, najboljih automobilista Europe na brdskim stazama. Stižu jedanaesterostruki europski prvak Simone Faggioli (Nova Proto NP01-2022) i Christian Merli (Osella FA30), aktualni prvak Europe, trenutno vodeći poslije četiri natjecanja. Bit će to njihov prvi ovogodišnji međusobni dvoboj, a uz njih u Skradin stiže 20 formula i prototipova, uglavnom Talijana.




Na stazi se očekuje čak stotinu hrvatskih vozača iz 30 klubova. Ove je godine razvrstavanje po novom »Performance factoru« u šest grupa Kategorije I (turistički automobili), a poslije dvije utrke lider prvenstva je mladi riječki automobilist, 19-godišnji Matija Jurišić (Škoda Fabia S2000), koji u hrvatskom prvenstvu brani boje AK Župa Dubrovačka, vodeće klupske družine prvenstva, a ujedno i član pomlađenog Tokić Racing teama, tvrtke jednog od sponzora ove manifestacije.


Izvjestan je i ogled legendi hrvatskog automobilizma, Tihomira Filipovića (VW Polo Proto, slovenskog asa Darka Peljhana) i Nike Pulića (Smart Turbo), obojice u Grupi 2.


Slobodni trening kreće danas u 11 sati, a prvi od dva službena u 14.30 sati. Bodovne vožnje na rasporedu su sutra, prva od 10.15 sati, a druga oko 13.30 sati.