Ivan Krapić

Riječanin je na EP-u zbog problema s ozljedama morao biti uz rub bazena: “Nemamo što prigovoriti, ali zaslužili smo više”

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Ta uloga uz rub bazena nije zahvalna, pogotovo za aktivnog igrača. Međutim, mene je zanimao samo uspjeh reprezentacije i ništa drugo. Sretan sam što su dečki igrali vrhunski - kaže Krapić



ZAGREB Zbog problema s ozljedama Ivica Tucak je pri sastavljanju udarne momčadi za nedavno okončano Europsko prvenstvo morao prekrižiti dotadašnjeg kapetana Ivana Krapića. Izbornik je u nekoliko navrata istaknuo da mu je to bila jedna od najtežih sportskih odluka u životu. Krapić je, pak, kapetanski reagirao.


Naime, bez pogovora je prihvatio izbornikovu odluku, iako nije teško pretpostaviti da mu je u tom trenutku bilo izuzetno teško. Nakon toga je bez razmišljanja prihvatio i ponudu da bude dio stručnog stožera kako bi mogao biti uz suigrače. Netko drugi bi se gotovo sigurno odmah pokupio i nestao u nepoznatom smjeru, a Krapić je povukao potez kakav priliči kapetanu i sportskoj veličini.


– To, da sam bio dio stručnog stožera, zvuči službeno, ali ja sam tu ipak bio kao podrška suigračima. Hrvatska repezentacija ima vrhunski stručni stožer koji nije trebalo pojačavati. Stvari su se tako poklopile, zbog ozljeda unutar momčadi nisam bio prijavljen za natjecanje, ali htio sam pomoći reprezentaciji koliko god je to bilo moguće. Sada nas očekuju pripreme za Svjetsko prvenstvo u Dohi i nadam se da ću tamo ipak biti u bazenu – kaže Krapić.


Zaslužili više


Kako biste opisali razliku između te dvije uloge?




– Ta uloga uz rub bazena nije zahvalna, pogotovo za aktivnog igrača. Međutim, mene je zanimao samo uspjeh reprezentacije i ništa drugo. Sretan sam što su dečki igrali vrhunski vaterpolo, borili se i bili homogeni i kompaktni. Kada je sve to prisutno, dođe i pravi rezultat. Smatram da si nemamo što prigovoriti nakon svega na Europskom prvenstvu, iako vjerujem da smo zaslužili više. Hrvatska je pokazala da ima kvalitetu.


Kakvi su vaši dojmovi o finalu sa Španjolskom?


– Prije svega, mislim da je ova srebrna medalja odličan rezultat. Međutim, kada pogledamo finale, ostaje velik žal jer smatram da smo pokazali više od Španjolske većim dijelom te utakmice. Kada pogledamo tijek događaja u bazenu, od te 32 minute mi smo bili bolji trideset, a izgubili smo. Španjolci su nas pobijedili spektakularnom šraubom Alvara Granadosa, a takvi golovi se vrlo rijetko viđaju. Bez obzira na to, mislim da smo zaslužili zlatnu medalju. Karte su se tako poklopile, ali nadam se da će nam se to negdje vratiti. Najviše mi je žao što nismo već sada izborili plasman na Olimpijske igre u Parizu.


Doha


Kako vam je djelovala reprezentacija tijekom cijelog Europskog prvenstva?


– Smatram da smo odigrali odličan turnir. U skupini smo igrali odlično, osim zadnje dvije minute protiv Crne Gore. Na ovoj razini vaterpola postoji puno kvalitetnih reprezentacija koje su vrlo izjednačene. Protiv Crne Gore smo imali igrača više u zadnje dvije minute, ali promašili smo peterac i tu se uvukla nervoza. Da smo tu pobijedili, osvojili bismo prvo mjesto u skupini i išli na Rumunjsku, a u polufinalu na Italiju. Ovako smo pokazali kvalitetu, pobijedivši Grčku i Mađarsku na putu do finala koje smo nesretno izgubili. Nikad nećemo znati kako bi to izgledalo da smo završili na drugoj strani ždrijeba.


Nakon poraza u finalu Luka Lončar je istaknuo da uopće ne sumnja u plasman Hrvatske na Olimpijske igre. Slažete li se s time?


– Apsolutno. Ovo drugo mjesto na Europskom prvenstvu otvorilo nam je lakši put na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Tamo ćemo biti u skupini sa Španjolskom, Australijom i Južnom Afrikom, a kako sada stvari stoje, vizu za Pariz donosi plasman u četvrtfinale. Prema tome, osvojimo li prvo mjesto u skupini, idemo direktno u četvrtfinale. Budemo li drugi, u osmini finala idemo na trećeg iz skupine s kojom se križamo, a to će vjerojatno biti Brazil ili Kina. Na Europskom prvenstvu smo si dosta olakšali situaciju, ali svi vrlo dobro znamo da ništa nije gotovo dok se utakmica ne odigra do kraja.


Je li vas ovo iskustvo možda motiviralo da razmislite o trenerskoj karijeri?


– Ne, ne… Nemam takve ambicije. Ispred sebe imam još nekoliko sezona za odigrati, a nakon toga me zanimaju neke druge stvari vezane uz sport, i to je smjer u kojem gledam. Što se tiče trenerskog posla, ne vidim se u toj ulozi i nikada nisam razmišljao o tome.