Zahuktale pripreme

Riječani odradili tjedan uvodnih treninga i čitav niz testiranja: “Neki su se malo opustili, ali držimo sve pod kontrolom”

Denis Frančišković

NEMA NOVIH OZLJEDA – Marin Polonijo/Foto V. KARUZA

NEMA NOVIH OZLJEDA – Marin Polonijo/Foto V. KARUZA

Većina je igrača došla u solidnom stanju jer su već imali upute kako drugi dio priprema iskoristiti što aktivnije. Neki su se malo opustili, ali nije to ništa specijalno - govori fizioterapeut Marin Polonijo



RIJEKA Nogometaši Rijeke su na sparini Rujevice dodatno »zagrijali motore«, pripreme su se zahuktale, a kao i obično, ovo je ona faza koju igrači žele proći što »bezbolnije« te što prije osjetiti čari nogometne igre. Prva prigoda za to bit će utakmica s Domžalama u srijedu, dok će u subotu Bijeli u kampu ugostiti Hrvatski dragovoljac, povratnika u elitu HNL-a. U kakvom su stanju igrači došli na početak priprema?


– Većina je igrača došla u solidnom stanju jer su već imali upute kako drugi dio priprema iskoristiti što aktivnije. Neki su se malo opustili, ali nije to ništa specijalno. Mi to držimo pod kontrolom – kaže Marin Polonijo, fizioterapeut i član Medicinske službe Rijeke. – Tu su razna druga testiranja, mjerenja tjelesne težine, masnoće, kondicijski testovi…


Od ove godine klub je standardnim liječničkim pregledima dodao još i biomehanička testiranja na Fakultetu za zdravstvene studije u Rijeci.




– Želimo obratiti pozornost i na prevenciju, da možda otkrijemo neke patološke obrasce koji bi eventualno mogli utjecati na treninge i očekivanja od igrača. I, eto, prošlog smo tjedna završili sa svim potrebnim testiranjima. Suradnja s navedenim fakultetom traje već godinu i pol. Malo ju je očekivano poremetila korona, ali očekivanja od dobrobiti velika su u oba smjera.


Dani u kampu


– Kada sam se vratio u prvu momčad, sasvim slučajno sam se čuo s jednim profesorom na fakultetu i rodila se ideja o suradnji. Nismo suradnju razvili do kraja jer nam vanjski studenti ne mogu ulaziti u klub u vrijeme korone. Kad sve to prođe, nadamo se jednoj razini više, i za fakultet i za klub. Odnosno da talentirani studenti dobiju prigodu učiti sportsku fizioterapiju baš na licu mjesta, a da dio njih u budućnosti bude usmjeren i za zapošljavanje u klubu. Ovo je vrijeme kad i fizioterapeuti imaju puno više posla. Kao i igrači, i oni s nestrpljenjem očekuju skorašnje utakmice…


– Sada imamo dva treninga dnevno i stvarno smo skoro po cijele dane u kampu. Naporno je, ali jedva čekamo utakmice da vidimo sav taj trud koji smo uložili. Zajedno smo, lijepo nam je, atmosfera je dobra, a i dobra smo klapa. I još bolje, nema nikakvih novih ozljeda. Neka tako i ostane.


Ipak, u posljednje vrijeme u fokusu je bila ozljeda vratara Davida Nwolokora, koji je morao na zahtjevnu operaciju ramena i duži oporavak.


Nwolokor i Vuk


– Bili smo na zimskim pripremama i vidjeli da su krenuli njegovi ozbiljniji problemi s ramenom. Tada smo morali u sve uključiti dva do tri eminentna stručnjaka s područja ortopedije ramena i dogovorili smo da je najbolji trenutak za odraditi takvu vrstu operativnog zahvata jer je rehabilitacija jako duga, najmanje šest mjeseci. Tako da njemu preostaje oko tri mjeseca u nekim najboljim okolnostima da se vrati u puni trenažni proces.


To je ruptura rotacione manžete na ramenu i kada je riječ o vaterpolistu, rukometašu i u ovom slučaju, nogometnom vrataru, to su onda jako zahtjevne operacije. Vukova distorzija zgloba? On je odradio uvodnu terapiju doma, a kad se priključio pripremama procijenili smo da je u fazi rehabilitacijskoga dijela na travnjaku. Prije dva dana počeo je raditi individualno s loptom. U četvrtak bi se trebao priključiti punim treninzima.


Momčad uskoro, točnije 28. lipnja, putuje na dvotjedne pripreme u Kranjsku Goru. Što se mijenja po pitanju posla fizioterapeuta i intenziteta opterećenja?


– Trenirat ćemo, ali i stvarno živjeti zajedno. Klima će sigurno biti povoljnija za spavanje, jutarnji i poslijepodnevni treninzi bit će malo ugodniji. U našem se poslu ništa ne mijenja, bit ćemo 24 sata na raspolaganju momčadi. Možemo još više raditi, igrači mogu ostati na terapijskom stolu i do pola noći. Treninzi će još dva tjedna biti jako intezivni. Bit će to visoki intenziteti i onda će se oni polako spuštati. Tada će se više raditi na svježini i regeneraciji – najavljuje Polonijo.


Ponosni na reakciju spašavanja Miškulina

Europsko prvenstvo obilježio je slučaj Christiana Eriksena, nešto slično, također sa sretnim završetkom, dogodilo se nedavno i na Rujevici kada su Rijekini fizioterapeuti usred srčanog zastoja spasili život ekonomu Denisu Miškulinu.
– Jako emotivno sam to doživio, svi smo vidjeli kako se stvari u sekundi mogu promijeniti. A riječ je o čovjeku koji je prošao sva moguća testiranja. Nakon svega toga osjećamo veliki ponos, cijeli tim fizioterapeuta u Miškulinovu je slučaju reagirao pravovremeno i stručno. Spasili smo mu život i baš smo ponosni na to, jednako kao što su to obavili stručnjaci s Eriksenom – kaže Polonijo.