Joker s klupe

Rezultat ispred dojma: Riječani nisu oduševili u Šibeniku, Obregon ponovo spasio Bijele

Denis Frančišković

Lindon Selahi u dvoboju s Darijom Čanađijom/Foto PIXSELL

Lindon Selahi u dvoboju s Darijom Čanađijom/Foto PIXSELL

Kao i u prvom kolu, »joker« Bijelih bio je kolumbijski napadač Jorge Obregon, koji je u 87. minuti postigao atraktivan gol, potvrđen od VAR-a nakon dugog vijećanja. Riječani su od 12. minute igrali s igračem više nakon isključenja Kneževića, ali ostavili lošiji dojam od Narančastih



ŠIBENIK Od Obregona do Obregona. Od Šubićevca do Šubićevca. Tako se najkraće može opisati Rijekino šibensko gostovanje u kojem je opet »joker« Bijelih bio kolumbijski napadač. Jorge Obregon donio je slavlje riječkom sastavu nad Šibenikom u srpnju u prvom kolu otvaranja prvenstva (74’) nakon što je ušao u igru, a sada opet bio najzaslužniji za puni bodovni učinak, zamijenio je Ampema i golom u 87. minuti osigurao dvostruko vrijednu pobjedu. Bio je to ključan trenutak susreta u kojem je Rijeka po prikazanom bila puno bliže remiju, poglavito zbog izrazito loše igre s igračem više.


Hodža je ubacio na vrh peterca, a Kolumbijac atraktivno iz okreta petom kraj čuvara smjestio loptu u kut Rogića – 1:2. Bijeli su poletjeli u zagrljaj jedan drugome, ali oglasio se i VAR zbog mogućeg zaleđa. Punih šest minuta nije se znalo kreće li lopta na centar ili ispred šibenskog vratara. No, nakon dugog vijećanja u VAR sobi sudac Zdenko Lovrić pokazao je na centar igrališta nakon što je trajala višeminuta obostrana nervoza, koja se na kraju pretvorila u riječku sreću. A Obregon je postao junak, ove sezone zabio je samo dva gola i oba baš Šibenčanima. A imali su Bijeli sreće i u 89. minuti kada je Čop opalio atraktivno »škaricama«, a lopta sretno prošla iznad grede Labrovića, najboljeg pojedinca sastava Sergeja Jakirovića.


Labrović spasitelj


Za Bijele i Jakirovića najvažniji su bodovi, nakon posljednjeg sučevog zvižduka sve pada u drugi plan iako se o dojmu Rijekine igre ima puno toga napisati. Uglavnom u negativnom kontekstu. Imali su Riječani, naime, od 12. minute igrača više, a to se osim po posjedu ničim nije vidjelo na travnjaku.




Očekivalo se da će i u nastavku krenuti bolje i odlučnije prema šibenskim vratima, a na kraju domaćini su imali puno bolje šanse. U 48. minuti Galešić se odlučio na udarac s 35 metara, Rogić se malo uspavao, a lopta pogodila vratnicu. Najbolju šansu do gola Bijeli su imali u 50. minuti, Marin je iskosa iz šesnaesterca tukao kraj gola.


Mario Cvitanović odlučio se u 57. za trostruku zamjenu, Jakirović odgovorio na isti način u 61. minuti. Šibenčani su zaigrali bolje iako je brojčana slika govorila da su u podređenom položaju. U 64. minuti nakon kornera Mislav Matić je s nekolikom metara pucao glavom iznad gola, a lopta prošla nekoliko centimetara iznad grede.


Puno problema gostima je stvarao i brzonogi Arai, u 85. minuti lakoćom je prošao dva igrača na lijevoj strani, sjurio se u 16 metara i iskosa opasno pucao, a Labrović se obranom pretvorio u riječkog junaka. Deset minuta kasnije ušao je Obregon i pobrinuo se za sretan završetak riječke neuvjerljive priče na Šubićevcu.


Furiozan početak


Prvo poluvrijeme donijelo je dva sadržajna lica. Ono furiozno s puno brzih događanja i ono što se svrstava u domenu čvrstog, ali slabog nogometa. Počelo je burovito u skladu s vremenom na Šubićevcu, već u prvih 12 minuta bitno je usmjerena utakmica. Rijeka je povela u svom prvom napadu, Ampem je majstorski ubacio na petarac s desne strane, a Frigan još bolje reagirao i glavom smjestio loptu u sami kut nemoćnog Rogića – 0:1.


No, vrlo brzo domaćini su izjednačili. U 7. minuti Delić je pucao, Labrović odbio loptu, a u novom domaćem pokušaju lopta je pogodila Dilavera u ruku, dovoljno da sudac Zdenko Lovrić pokaže na »bijelu točku«. Odgovornost je preuzeo domaći napadač Delić, pucao u kut pri čemu je Labrović obranio njegov udarac i odbio loptu, a šibenski napadač bio siguran iz svog drugog pokušaja za treći ligaški pogodak – 1:1.


Važan, ključan trenutak zbio se u 11. minuti kada su Narančasti ostali s igračem manje. Na centru igrališta Knežević je neoprezno startao na koljeno Ampema, a Lovrić, koji je bio dosta blizu, tek nakon reakcije VAR sobe donio odluku o isključujućem kartonu za Šibenčane. Očekivano, donijelo je to puno protesta u redovima ogorčenih domaćina.


S igračem više Rijeka je očekivano preuzela kontrolu na travnjaku, diktirala igru na protivničkoj polovici, ali bila je to jalova inicijativa. Do odmora Bijeli nisu niti jednom ozbiljnije zaprijetili Rogiću s igračem više! Šibenik se povukao i dobro branio, neku razliku na travnjaku, koji jako dobro poznaju, pokušavali su napraviti Ampem i Marin, ali bez podrške suigrača.


Možda je prvo poluvrijeme s obzirom na viđeno najbolje ocrtala statistika. Rijeka je imala 78 posto posjed lopte, a Šibenik tri udarca u okvir prema jednom Rijeke!