Transferi

Radi se na pojačanjima u HNL-u prije prijelaznog roka: U Rijeci i Gorici najprometnije, Dinamo i Osijek još bez dolazaka

Davor Petrović

NOVI IGRAČ NA RUJEVICI - Antonio Marin/Foto M. LEVAK

NOVI IGRAČ NA RUJEVICI - Antonio Marin/Foto M. LEVAK

Na temelju rezultata iz prošle sezone tamo su se tijekom prošlog ljeta kovali planovi o borbi za pozicije što vode u kvalifikacije Konferencijske lige, a zatim je jesenski dio prvenstva donio vrlo grubo otrežnjenje



ZAGREB Neuobičajeni termin Svjetskoga prvenstva u Kataru pomaknuo je kalendar natjecanja svih liga, a to znači da klubovi iz SuperSport HNL-a u ovom zimskom prijelaznom roku moraju brzo razmišljati jer se na terene vraćaju između 20. i 22. siječnja. Štoviše, Gorica i Varaždin svoju zaostalu utakmicu 17. kola igraju već za devet dana. Povrh toga, zimski prijelazni rok u Hrvatskoj počinje tek 18. siječnja, što dodatno otežava registraciju igrača.


Nije tajna da su u ovo doba godine najaktivniji klubovi koji su tijekom zadnjeg ljetnog prijelaznog roka, odnosno na početku sezone, napravili niz loših procjena, a to im se odrazilo na rezultatima. Ustvari, možda je bolje reći da su te greške napravile osjetnu razliku između očekivanja i realnosti.


Stoga je sasvim logično da su kroz protekla dva-tri tjedna najviše prometa proknjižile Rijeka i Gorica. Na temelju rezultata iz prošle sezone tamo su se tijekom prošlog ljeta kovali planovi o borbi za pozicije što vode u kvalifikacije Konferencijske lige, a zatim je jesenski dio prvenstva donio vrlo grubo otrežnjenje.




Kako to obično biva u nogometu, prvi su na redu za plaćanje ceha bili treneri. Talijan Serse Cosmi rastao se s Rijekom, a Makedonac Igor Angelovski s Goricom, koja je usput dovela Marija Brkljaču na poziciju sportskog direktora. Upražnjene pozicije zauzeli su hrvatski stručnjaci mlađe generacije. Preciznije, u Rijeku je stigao Sergej Jakirović, dok je Goricu preuzeo Željko Sopić.


Provjetravanje svlačionice


Paralelno je išlo i provjetravanje svlačionice u oba kluba. Tako su Rujevicu napustili Haris Vučkić, Roko Jurišić, Matej Vuk i Admir Bristrić, a stigli su Emir Dilaver, Emmanuel Banda, Bruno Goda i Bruno Bogojević te posuđeni igrači Dinama, Antonio Marin, Deni Jurić i Niko Janković, s time da idući dani mogu donijeti nove promjene.


U Gorici su se, pak, obratili za pomoć Osijeku, te su tako na posudbu u Turopolje stigli Slavko Bralić, Vinko Petković i Kristian Fućak. Uz njih su za stalno dovedeni Filip Mrzljak, Valentino Majstorović i Robert Ćosić, a pozicija šefa stručnog stožera povjerena je Željku Sopiću.


No, zbog spomenutog 18. siječnja, kada službeno počinje zimski prijelazni rok, Gorica će zaostalu utakmicu s Varaždinom igrati bez novih pojačanja. K tome, klub su već napustili Aleksandar Jovičić, Paulius Golubickas, Mousa Wague i Wallace Menezes Dos Santos.


Dinamo je bio prilično aktivan tijekom ljeta, tako da u dosadašnjem dijelu zimskog prijelaznog roka nije imao potrebu za velikim intervencijama u svlačionici. Mislav Oršić nedavno je potpisao za Southampton, u transferu teškom šest milijuna eura, s time da bi bonusi mogli donijeti još dva milijuna u istoj valuti. Pored već spomenutog Dilavera, ispisnicu je dobio i Hyun Woo Kim, koji se vratio u Južnu Koreju.


Odgovorni s Poljuda su prodali Stipu Biuka Los Angelesu za 6,5 milijuna eura i bonuse, koji mogu donijeti još dva milijuna eura, te Marina Ljubičića LASK-u, u čijim redovima je na posudbi proveo prvi dio sezone. Taj transfer Hajduku je donio još 2,5 milijuna eura. Osim njih, Hajduk su napustila još tri igrača.


Lekin juriš


Ivan Šarić prešao je u slovensku Muru, Josip Vuković poslan je na posudbu u Al Faisaly iz Saudijske Arabije, a s Kristianom Dimitrovom dogovoren je sporazumni raskid ugovora. Nova lica na Poljudu su glavni trener Ivan Leko, od kojeg se očekuje juriš na vrh HNL-a te Ivan Lučić iz Istre 1961.


Osim trojca usmjerenog na posudbu u Goricu, Osijek također nije bio pretjerano aktivan proteklih tjedana. Tamo glavne teme predstavljaju pregovori s Laszlom Kleinheislerom oko novog ugovora i možebitni transfer Diona Drene Belje u inozemstvo. Istra 1961 dovela je Mateja Vuka iz Rijeke i Darwina Matheusa iz MLS-a, a vratila je i Abdallahija Mahmouda na posudbu iz Alavesa.


Prilično aktivan bio je Šibenik, koji je doveo Josipa Kneževića, Marka Soldu i Ivana Krolu. S druge strane, Lokomotiva, barem za sada, nije tražila pojačanja. Nije na odmet spomenuti da su ta dva kluba na polusezoni ostala bez igrača koji su odlučili reći zbogom profesionalnom nogometu.


Naime, Šibenikov Patrick Salomon i Lokomotivin Mate Maleš ove su zime objesili kopačke o klin. Što se ostalih klubova tiče, Matko Zirdum, Said Behrami i Matthias Fanimo napustili su Slaven Belupo, Ivan Posavec je iz Varaždina otišao u ljubljansku Olimpiju.


VELIKA ČETVORKA

DINAMO


Došli: –


Otišli: Mislav Oršić (Southampton), Emir Dilaver (Rijeka), Hyun Woo Kim (Daejeon Hana Citizen), Antonio Marin, Deni Jurić, Niko Janković (Rijeka, posudba)


HAJDUK


Došli: Ivan Lučić (Istra 1961)


Otišli: Stipe Biuk (Los Angeles FC), Marin Ljubičić (LASK), Ivan Šarić (Mura), Kristian Dimitrov (?)


OSIJEK


Došli: –


Otišli: Slavko Bralić, Vinko Petković, Kristian Fućak (Gorica, posudba)


RIJEKA


Došli: Emir Dilaver (Dinamo), Emmanuel Banda (Djurgarden), Bruno Goda, Bruno Bogojević (Slaven Belupo), Antonio Marin, Deni Jurić, Niko Janković (Dinamo, posudba)


Otišli: Haris Vučkić (Buriram United), Admir Bristrić (Olimpija), Roko Jurišić (Ried), Matej Vuk (Istra 1961).