Bruno Žic

Puntarski podvodni ribolovac u rujnu sudjeluje na Euroafričkom prvenstvu: “Natjecat ću se dok budem uživao u tome”

Valentina Prokić

RIBOLOV U KRVI - Bruno Žic/Foto V. PROKIĆ

RIBOLOV U KRVI - Bruno Žic/Foto V. PROKIĆ

Ne postavljam si neke ciljeve i rezultate kao imperativ, jednostavno u tome uživam, dobro se zabavljam i dok je tako, ne prestajem - kaže 26-godišnji Žic



PUNAT Bruno Žic, puntarski podvodni ribolovac i član DSNM-a Volosko, u rujnu će s hrvatskom reprezentacijom sudjelovati na Euroafričkom prvenstvu u Tunisu. Dvadesetšestogodišnji Žic zadnjih je godina ostvario zapažene rezultate, dvaput je bio prvak Međužupanijskoga prvenstva sjevernog Jadrana, a osvojio je i broncu na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske, što mu je donijelo dovoljno bodova za ulazak u izabranu hrvatsku vrstu.


Mladi Puntar u ribolovu je gotovo cijeli život. Iako je ranije u mladosti trenirao judo, nogomet i streličarstvo, u kojem je dospio i do reprezentacije. No, ribolov je ipak njegova najveća ljubav.


– Krenuo sam stopama tate Božidara, malo po malo. Uz njega sam učio loviti od malih nogu, a zadnjih devet, deset godina se ozbiljno time bavim – započeo je samozatajni Bruno Žic, koji previše ne voli medijsku pažnju. No, kako je u Puntu, ali i općenito na Krku, teško susresti dobrog domicilnog podvodnog ribolovca, nije imao baš previše izbora.


Gušt




– S 14 godina sam si sam kupio prvu podvodnu pušku. Nikad me nije zanimao sportski ribolov sa štapom, samo s ostima. Ti neki mirni načini ribolova mi nisu nikad bili zanimljivi – dodao je Bruno Žic.


Kao i većini mladih hrvatskih podvodnih ribolovaca, prvo natjecanje na kojem je nastupio bio je tradicionalni Novogodišnji Kup gradova u Malom Lošinju.


– To je bilo 2011. godine. Išao sam s prijateljima malo po malo na natjecanja, svidjelo mi se, a onda sam se zadnje dvije, tri godine ozbiljnije počeo natjecati nakon što sam završio fakultet. Sve je to krenulo iz gušta i sada to radim jer mi se sviđa, a imam i priliku s obzirom na to da mi je ribolov posao.


Istina, ne podvodni, ali imam dovoljno vremena i za posao i za uživanje – pojašnjava mladi Puntar, koji je u kratkom razdoblju pokazao da se od njega dobri rezultati mogu očekivati i u budućnosti. Ove godine je na državnom prvenstvu tijekom prvoga dana natjecanja imao problem s dekompresijskom bolešću te je unatoč vodstvu bio prisiljen odustati od natjecanja.


UGOR OD 23 KILOGRAMA – Bruno Žic


Ekipa


– Zahvaljujući mom prijatelju Josipu Štokovu, u Puli sam napravio rezultat, ove godine sam kiksao, ali idemo dalje. Nema straha, pouke su izvučene i naučene. Želja i volja su bile jače od tijela i to me koštalo rezultata na prvenstvu Hrvatske. Na kraju sam završio deveti sa samo jednim danom lova – rekao je Žic, član DSNM-a Volosko.


– Tamo sam našao ekipu jer kod mene u Puntu, čak i na otoku, nema baš podvodnih ribolovaca. Saša Tomić i Luka Kamenski su mi kolege u klubu i s njima se natječem na ekipnim natjecanjima. Želim se natjecati i dalje, trudit ću se dok god budem imao volje, a kad mi postane naporno, prestat ću.


Ne postavljam si neke ciljeve i rezultate kao imperativ, jednostavno u tome uživam, dobro se zabavljam i dok je tako, ne prestajem. Što se reprezentacije tiče, očekujem da ću svoj ribolov podignuti na višu razinu, upoznati nove ljude i nova mora – zaključio je Bruno Žic.