Na iskušenju kod Gorice

Prince Ampem uoči današnjeg susreta kod fenjeraša: “Neće biti lako, ali mi smo Rijeka, idemo po pobjedu”

Denis Frančišković

Prince Ampem slavi gol protiv Gorice u listopadu/Foto D. KOVAČEVIĆ

Prince Ampem slavi gol protiv Gorice u listopadu/Foto D. KOVAČEVIĆ

Neće to biti laka utakmica, ali očekujemo dobar rezultat, nastavak dobrog niza. I domaćini su u dobroj formi, ali mi ulazimo u utakmicu s razmišljanjima da uzmemo bodove - kaže Prince Ampem



RIJEKA Nogometaši Rijeke Jadranskim su derbijem s Hajdukom zatvorili krug od tri domaće utakmice, ulovili sedam bodova i danas ih čeka poprilično gostujuće iskušenje kod posljednjeplasirane Gorice. U susjedstvo metropole Riječani dolaze kao trećeplasirani sastav, a njihov kormilar Sergej Jakirović kao trener koji je svojedobno s Turpoljcima bio hit HNL-a. I redovito, čak pet puta matirao Bijele.


Početak je ovo nove zahtjevne serije Riječana, u sljedećih 14 dana odigrat će četiri utakmice, nakon Gorice u četvrtak, 27. travnja na Rujevicu stiže Lokomotiva, potom je Praznik rada u neobičajenom terminu ponedjeljka rezerviran za gostovanje u Koprivnici, dok je 6. svibnja pred domaćom publikom na rasporedu Derby della Učka.


Riječani su u dobroj poziciji, na ruku im i dalje idu drugi rezultati, ali generalno kovači su svoje sreće. Sve su izborili u miksu dobrih prezentacija, pobjedničkog mentaliteta, malo sreće i puno truda. Sve to im se vratilo na najbolji mogući način, kao najboljoj proljetnoj momčadi. S druge strane je tvrd protivnik s solidnom kvalitetom i dijelom riječkog pedigrea (Mitrović, Fućak, Raspopović, Tomečak), Gorica je u zadnjih pet kola osvojila deset bodova, jednako kao Rijeka, Hajduk i Dinamo.




Posebno je odjeknuo njihov trijumf na Šubićevcu (0:4), i danas imaju šansu pobjeći sa začelja. Domaćini su odigrali i pokusnu utakmicu s Rudešom, vodećim drugoligašem i slavili jedinim golom Matavža.


Vjera u sebe


– Neće to biti laka utakmica, ali očekujemo dobar rezultat, nastavak dobrog niza. I domaćini su u dobroj formi, ali mi ulazimo u utakmicu s razmišljanjima da uzmemo bodove. Mi smo Rijeka, idemo po pobjedu – kaže Prince Ampem, brzonogi krilni napadač Riječana kojem je trener Jakirović našao radno mjesto na desnom krilu.


A Ampem zasad to vraća brojnim asistencijama (5) i pokojim golom (3). – Atmosfera je stvarno sjajna, sa zadovoljstvom dolazimo na treninge. Ova pobjeda nad Hajdukom samo je dodatno sve popravila. Jako su to važni bodovi za nas, počeli smo sada i doma pobjeđivati, a to nas je vinulo na treće mjesto.


Rijeka je u kratkom vremenu izgradila zavidan pobjednički mentalitet. To je nešto što se ne stvara preko noći, no Jakirović je imao recept. I iskustvo iz Zrinjskog, gdje je zatekao sličnu situaciju pa došao do naslova prvaka.


– Radimo stvarno jako puno i teško. I jako vjerujemo u ono što radimo. Jako smo dobro organizirani, stabilni i taktički disciplinirani. Mislim da je to glavni razlog naših posljednjih dobrih rezultata.


Gorica je tradicionalno tvrd protivnik Bijelima, za koje je nakon sezona neuspjeha ključ uspjeha našao Goran Tomić. No, sad je sve drukčije, svaka momčad stremi bitno drukčijim ciljevima. Rijeka napada Europu, Gorica bježi s mjesta »fenjeraša«.


– Pogledao sam nekoliko njihovih utakmica i stvarno su se digli, igraju jako dobro. Očekujem tešku i tvrdu utakmicu. Ključ uspjeha? Taktička disciplina i provođenje u djelo trenerovih instrukcija. Ponavljam, mi smo Rijeka, želimo pobjedu.


Ampem je kod prijašnjih trenera uglavnom igrao na lijevom krilu, ali i krpao rupe na desnom kad su zavladale ozljede i kartoni. Sad se ustalio na poziciji za koju Jakirović smatra da mu bolje leži.


– Jako sam discipliniran igrač. Trener mi je tu dao šansu, vjeruje da tu mogu pružiti maksimum. Najvažnije mi je da sam u službi momčadi i da što više pomažem suigračima.


Dilaver upitan


Ampem je zabio jesenas Gorici prvi gol u pobjedi 0:2 kad je drugi strijelac bio Halilović. Tada je igrao na lijevom krilu pod vodstvom Sersea Cosmija.


– Naravno, sjećam se tog gola. Jesam li zadovoljan svojim igrama? Nekad igram dobro, nekad lošije. Trudim se, stalno učim. Zasad mi ide dobro s asistencijama.


U novonastaloj situaciji najvažnije je što prije učvrstiti treće mjesto. I sačuvati ga od brojne konkurencije.


– Najvažnije je da ne padamo, da nemamo neke oscilacije gore-dolje, nego da idemo prema vrhu. Život u Rijeci? Stvarno mi je lijepo. To sam često puta istaknuo. Grad je lijep, a ljudi jako dobri. Lijepo je biti dio ovog kluba i ovog grada – zaključuje Ampem.


U redovima Bijelih navažnije pitanje u rubrici izostanaka je moguće neigranje Dilavera. On je napustio Jadranski derbi nakon sat vremena igre, drugi put ovog proljeća morao je izaći iz igre. Iako je teško nadomjestiti stožernog igrača obrane, alternacija je dosta. Na klupi šansu čekaju Mitrović, Krešić i Smolčić. Jakirović se požalio i na ozljede još jednog dijela igrača, ali očekivano sačekat će današnje jutro nakon kojeg će situacija biti jasnija.


Kormilar Bijelih želi prije svega sto posto spremne igrače jer očekuje tešku i energetski zahtjevnu utakmicu u svim segmentima. Očekuje, kako tvrdi, baš dobru utakmicu. Utakmicu u kojoj će sigurno Bijeli biti na određenim iskušenjima na kojima dosad nisu bili, ali prilika je to i da dokažu sve kvalitete koje su ih krasile ovog proljeća.