Vodeni sportovi

PRIMORJE 08 Pokrenuta zajednička inicijativa na bazenima Kantrida kako bi se djeca privukla u sport

Valentina Prokić

ZAJEDNIČKA AKCIJA - Samir Barać, Sanja Jovanović, Marija Šavko i Andrija Crnić/Foto V. KARUZA

ZAJEDNIČKA AKCIJA - Samir Barać, Sanja Jovanović, Marija Šavko i Andrija Crnić/Foto V. KARUZA

Novi mladi naraštaji znače kasnije nove vrhunske sportaše, a mi ćemo dočekati baš svakog roditelja i svako dijete i pomoći im u odabiru - kaže Sanja Jovanović, sportska direktorica PK-a Primorje



RIJEKA Najbrojnija riječka sportska obitelj, koju čine četiri kluba VK Primorje EB, PK Primorje, KSP Primorje Aqua Maris i KSV Primorje 2010, odlučili su se na zajedničku akciju u Regionalnom centru vodenih sportova, na bazenima Kantrida. Naime, klubovi koji djeluju na bazenu žele privući što veći broj djece u sport, nevažno za koji će se opredijeliti, ali s obzirom na to da je plivanje bazični sport te da sve počinje plivanjem, klupski djelatnici ponudit će roditeljima mogućnosti te im i njihovoj djeci na neki način olakšati izbor sporta.


– Imamo veličanstvenu infrastrukturu, ali ona bez djece i mladih u sportu nema smisla. Zato smo se odlučili na ovu hvalevrijednu akciju kako bi što veći broj djece privukli u Regionalni centar vodenih sportova. Želimo da djeca i roditelji izaberu sport, da ostanu na bazenima i da se nastave baviti sportom, to je temelj priče. Roditelji su nekad u nedoumici koji sport izabrati, a ovom akcijom ćemo im to olakšati. Danas je najteže u sportu dovući djecu na trening, a ovako kada informiramo roditelje oni će moći zajedno s djecom izabrati – rekao je predsjednik VK-a Primorje EB Samir Barać.


Bez članarine u vaterpolo klubu

U vaterpolo klubu broj mladih polaznika je 150, što je uobičajen broj, ali ove godine je broj upisanih ispod 15, što je vrlo malo.
– Tako mali broj ne daje garanciju da ćemo moći ispratiti tu generaciju do juniora. U sportu su najveći problem upisi i ostanak u sportu nakon srednje škole. Najveći broj djece ide u plivanje i to je u redu jer je to bazični sport, ali ova suradnja znači da se djeca mogu prebaciti u drugi sport kada im postane dosta plivanja ili kad treneri uvide da pokazuju afinitete i za druge sportove. Tada možemo s roditeljima razgovarati i ukazati im na to. Jednako tako možda se neka djeca ne nađu u plivanju pa odu u skokove ili vaterpolo. Važno je da ih možemo, u dogovoru s roditeljima, usmjeriti kad se zasite nekog sporta. Mi u vaterpolo klubu smo odlučili zbog malog broja upisa ukinuti mjesečnu članarinu u trajanju od jedne godine. Želimo maknuti tu barijeru te omogućiti baš svima da se bave sportom – rekao je Samir Barać.

Nove snage




Izvjesno je da na bazenu sve počinje od plivanja i Plivački klub Primorje ima najveći broj mladih članova u odnosu na sva četiri kluba. No, događa se da se djeca zasite samo plivanja te da im trebaju novi izazovi, a ovom akcijom će im biti omogućeno da izaberu, odnosno djelatnici kluba će roditeljima približiti mogućnosti, kao i uputiti ih u sport koji bi njihovom djetetu odgovarao.


– Novi mladi naraštaji znače kasnije nove vrhunske sportaše, a mi ćemo dočekati baš svakog roditelja i svako dijete i pomoći im u odabiru. Plivački klub je dobio novo vodstvo i nove mlade snage, koje vjeruju u pozitivan ishod ove priče – kaže sportska direktorica PK-a Primorja Sanja Jovanović.


Plivački klub ima najveći broj članova, 450, ali broj je takav jer su tijekom pandemije djeca i mladi izgubili volju i motivaciju. Inače, u normalnim okolnostima brojka članova se vrti od 750 do 850.


Pozitivna atmosfera


– Drago mi je da možemo sudjelovati u ovoj akciji s većim klubovima od nas. Djeca se vesele bazenu, tu je pozitivna atmosfera i imaju veće društvo nego u školi. Krećemo i u obilaske odgojnih i obrazovnih ustanova u regiji gdje ćemo predstaviti naše klubove, bazene i važnost sporta u odrastanju. Na taj način djeci ćemo približiti sport i olakšati uključivanje – smatra Marija Šavko, sportska direktorica Kluba Sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris koji okuplja 100 plivačica.


Klub skokova u vodu Primorje 2010 je najmlađi među klubovima koji djeluju na bazenima Kantrida, ali ima puno iskustva u radu s djecom, a trenutačno broji 50-ak članova.


– Imamo bazen za skokove koji je jedan od najljepših u Europi i imamo puno interesa izvana za dolaske te bi bilo šteta da djeca iz našeg grada ne dolaze. Mi već imamo suradnju s drugim klubovima s obzirom na to da nam često dolaze djeca iz plivanja, a i sinkro plivačice treniraju sa skakačima. Super je da smo svi zajedno krenuli u ovo, postoje volja i želja i vjerujem da ćemo uspjeti privući nove mlade snage. Imamo i veteransku sekciju tako da godine doista nisu nikakvo ograničenje – rekao je glavni trener KSV Primorje 2010 Andrija Crnić.


Mogućnost informiranja

Subotom od 8 do 12 djelatnici iz svih klubova će pružati informacije u predvorju bazena, te od ponedjeljka svakog radnog dana od 16 do 20 sati. Promocija je već počela putem društvenih mreža i web stranice primorje.org. U posebnom dijelu pružaju se informacije te je isto tako moguće upisati se u pojedini klub. Napravljeni su i prigodni leci s bar kodom koji otvara mogućnosti na webu.