Laura Štefanac

Prijem u Gradu za olimpijsku pobjednicu gluhih u koplju: “Uspjeh na ponos svih Riječanki i Riječana”

Ivana Vaupotić

Laura Štefanac i Marko Filipović

Laura Štefanac i Marko Filipović

Olimpijske igre gluhih su lijepo iskustvo, to su bile moje druge Igre i jako sam sretna što sam opet osvojila zlato. Sada slijede novi izazovi u čujućoj kategoriji - kaže Laura, dvostruka svjetska rekorderka



RIJEKA Laura Štefanac, atletičarka Kvarnera, još uvijek prima čestitke za zlatno odličje u bacanju koplja s Olimpijskih igara gluhih u brazilskom Caxias de Sulu, koje je osvojila hicem od 49,92 metra postavivši pritom olimpijski rekord.


Čestitari su ovoga puta bili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, predsjednica Odbora za sport i tehničku kulturu Gradskog vijeća Grada Rijeke Danijela Bradamante, te predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić-Bukovac, koji su u Salonu Grada Rijeke ugostili Lauru Štefanac i direktoricu Kvarnera Ivu Florjančič.


– Čestitam ti uime Grada na tvom uspjehu na Olimpijskim igrama gluhih. Siguran sam da je u njega uloženo puno rada, volje i truda. Fascinira podatak da se Laura uz natjecanje u kategoriji gluhih, u kojoj je osvojila velik broj medalja, također natječe u kategoriji čujućih atletičara. A pritom nije zanemarila obrazovanje, što je za svaku pohvalu. Ovaj uspjeh nije samo na ponos gradu, već i na ponos svih Riječanki i Riječana – poručio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović. – Čestitke treneru i Atletskom klubu Kvarner, koji radi odličan posao i pomaže da djeca sport prepoznaju kao važan segment života. Grad će i dalje nastaviti ulagati u infrastrukturu i na taj način omogućiti svima da se bave sportom.




Laura Štefanac živi sezonu snova, na samom njezinom otvaranju ispunila je svoj dugogodišnji san i postala svjetska rekorderka nakon što je na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske početkom ožujka u Splitu koplje bacila 50,61 metar, čime je za četiri centimetra nadmašila doseg Tajvanke Hsu iz prosinca 2020. godine. Atletičarka Kvarnera u Splitu je prvi put u karijeri prebacila 50 metara, njezin najbolji rezultat dotad je bio 49,59 metara iz 2017. godine, ali se na tome nije zaustavila. Na mitingu u Celju, posljednjoj provjeri uoči Olimpijskih igara gluhih, hicem od 51,02 metra drugi je put nadmašila svjetski rekord.


– Jako mi je drago što sam ovdje, hvala vam svima na čestitkama, podršci i što pratite moje rezultate. Olimpijske igre gluhih su lijepo iskustvo, to su bile moje druge Igre i jako sam sretna što sam opet osvojila zlato. Sada slijede novi izazovi, u dogovoru s trenerom Andrejem Hajnšekom plan je da se više koncentriramo na čujuću kategoriju i pokušamo se što više približiti normama za velika natjecanja – rekla je 24-godišnja Laura Štefanac, koja je u Brazilu obranila titulu osvojenu prije pet godina u turskom Samsonu.


– Iznimno smo ponosni na Lauru jer znamo što sve stoji iza njezinog rada i s kojim se problemima kao gluha atletičarka susreće. Ona je vrijedna, uporna i pametna djevojka – rekla je Iva Florjančič, direktorica Kvarnera.