Laura Štefanac

Atletičarka Kvarnera nastupa na EP-u za gluhe u Poljskoj, njezin cilj je zlato, ali i novi svjetski rekord

Ivana Vaupotić

Laura Štefanac/Foto HSSG

Laura Štefanac/Foto HSSG

Osjećaj je jako dobar, natjecanje je sve bliže i jedva čekam da počne. Tijelo je spremno, glava je spremna - kaže Štefanac  



RIJEKA   Laura Štefanac, atletičarka Kvarnera, sutra ide u pohod na još jedno odličje, ovoga puta na Europskom prvenstvu za gluhe u poljskom Szczecinu na kojem brani zlato osvojeno 2019. u Bochumu.


Dvostruka olimpijska pobjednica gluhih ne krije ambicije, njezin cilj je zlato, a velika želja nadmašiti i svjetski rekord, koji je od prošle godine u njezinom vlasništvu.


– Osjećaj je jako dobar, natjecanje je sve bliže i jedva čekam da počne. Tijelo je spremno, glava je spremna – rekla je Laura Štefanac, koja u svojoj kolekciji odličja s europskih prvenstava ima i broncu iz Poljske 2015. godine.




– Moj je cilj obraniti zlato. Želim baciti jako dobar rezultat, a jedan od ciljeva je i svjetski rekord. Konkurencija mi nije nepoznanica, uvijek su tu iste cure.


Laura Štefanac u svojoj je karijeri u dvama navratima popravljala svjetski rekord gluhih.


Prvi put na Zimskom bacačkom prvenstvu u Splitu 2022. na kojem je ostvarila svoj dugogodišnji san i koplje bacila 50,61 metar, čime je za četiri centimetra nadmašila doseg Tajvanke Hsu iz prosinca 2020. i svoj osobni rekord popravila za 1,02 metra.


Na tome nije stala, niti dva mjeseca kasnije na mitingu u Celju, zadnjoj provjeri uoči Olimpijskih igara gluhih na kojima je obranila zlato, bacila je hitac od 51,02 metra i drugi put nadmašila svjetski rekord.


Pokazatelji na treningu uoči Szczecina bili su i više nego dobri, što znači da bi 25-godišnja atletičarka Kvarnera u Poljskoj mogla ostvariti i svoj drugi cilj.


– Drago mi je što i moj trener Andrej Hajnšek vjeruje u mene i misli da na Europskom prvenstvu mogu osvojiti zlato i opet srušiti svjetski rekord.


Naravno, sve je na meni, ali znam da ću dati sve od sebe – kaže Laura Štefanac, koja je kasnije od planiranog počela pripreme za ovu sezonu. Na sistematskom pregledu uočena joj je poveća tvorevina na slezeni, koja joj je operativnim zahvatom uklonjena 20. rujna prošle godine.


– Na svu sreću, bila je dobroćudna, operacija je dobro prošla, ali zbog nje sam morala propustiti zimski ciklus. Oporavak je trajao do početka siječnja, nakon toga sam počela lagano trenirati, a onda smo korak po korak pojačali ritam – nastavila je Laura Štefanac, koja se natjecanjima vratila početkom ožujka na Zimskom bacačkom kupu u Zagrebu na kojem je odmah bacila svoj najbolji rezultat sezone od 49,57 metara. Sutra od 14 sati ide po drugo europsko zlato.


– Pripreme su prošle odlično, zadovoljna sam kako smo radili. Sada mi samo treba mirna glava i puno dobre energije – zaključila je Laura Štefanac.