Tužna vijest

Prerani odlazak: Preminuo igrač zlatne generacije Orijenta i nekadašnji direktor Rijeke Nikola Tomac

Igor Duvnjak

Nikola Tomac

Nikola Tomac

Prestalo je kucati to veliko nogometno srce, stala je radilica koja na terenu nije priznavala niti jednu prepreku, igrač za kojega su slavni kormilari Crvenih kao što su prvo Ive Šangulin, a potom Joško Skoblar pa Ivan Marković, znali da je Tomac veslač koji neće nikada uvući vesla.



RIJEKA Preminuo je Nikola Tomac, za prijatelje jednostavno Nik. Nogometnom Krimejom, ali i cijelim riječkim nogometom, tužna je vijest prohujala kao nošena burom.


Od svojih prvih nogometnih opatijskih dana, kada je pod budnim okom dugogodišnjeg igrača Rijeke i Orijenta te kasnijeg trenera Nikole Papeta Filipovića, u društvu slavnih opatijskih igračkih imena kao što su »Tuna« Novalić i Marok, preko epopeje za pamćenje u Orijentu, sve do direktorskih dana na Kantridi u HNK-u Rijeka Nikola, rođen 29. studenoga 1957. godine, pisao je lijepe stranice riječkog nogometa, koje ostaju u sjećanju zauvijek i ne blijede.


NESUĐENI PRVACI – Nenad Gračan i Nikola Tomac


Prestalo je kucati to veliko nogometno srce, stala je radilica koja na terenu nije priznavala niti jednu prepreku, igrač za kojega su slavni kormilari Crvenih kao što su prvo Ive Šangulin, a potom Joško Skoblar pa Ivan Marković, znali da je Tomac veslač koji neće nikada uvući vesla. Ako su neki igrači u tim momčadima, koje su ostvarile najveće uspjehe u bogatoj ostavštini kluba, nudili poteze koji su poslastice, Tomac je igri Crvenih davao neophodni začin, bio je uvijek dobrodošla »ljuta papričica«.




U tim sezonama 1980./1981. sa Skoblarom i 1982./1983. ostvarena su dva plasmana u četvrtfinale Kupa Jugoslavije, popularni »Orijent Express« prolazio je pored uglednih imena elitnog razreda kao što su Osijek, Zagreb, OFK Beograd, Olimpija. Tomac je u te uspjehe ugradio sve što je mogao i znao uz cijenjene suigrače kao što su Majnarić, Mustać, Miočić, Koljanin, Tičić, Milenković, Nikolić, Gračan, Stilinović, Trošelj, Močinić, Marković, Tabar, Lakić, dr. Mraz, Bjelanović, Rupčić, Ćoza, Bosančić, Crnalić, Mladenić, Vukić i drugi.


Inače, član je popularne dugogodišnje istaknute riječke rukometne obitelji, brat Željko je godinama bio zapaženi igrač i trener rukometaša Zameta, sve do preseljenja u Norvešku gdje je već dosta vremena pomoćni trener norveške reprezentacije. Željkova kći Marta je itekako talentirana rukometašica, igrajući za norvešku reprezentaciju već je osvojila svjetsku i europsku titulu.


Nikola je pak uz sport bio i itekako školovan, profesor je strojarstva, doktorirao je u Norveškoj, u Rijeci je po povratku iz Norveške predavao na fakultetu.