Ashley Cooper

Preminuo australski teniski velikan, osvajač tri Grand Slam turnira u jednoj godini

Hina

Ashley Cooper

Ashley Cooper

Cooper je tri od svoja četiri naslova osvojio 1958. godine, pobjeđivao je na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu, a usto je slavio i na Australian Openu 1957.MELBOURNE Australski teniski velikan Ashley Cooper, osvajač četiri “grand slam” naslova tijekom 1950-ih, preminuo je u petak u dobi od 83 godine nakon duge bolesti.


Cooper je tri od svoja četiri naslova osvojio 1958. godine, pobjeđivao je na Australian Openu, Wimbledonu i US Openu, a usto je slavio i na Australian Openu 1957. Cooper je zaigrao u još dva “grand slam” finala, Wimbledonu i US Openu 1957.


U Cooperovo vrijeme australski igrači koje je trenirao legendarni trener Harry Hopman dominirali su svjetskim tenisom o čemu svjedoči i podatak kako je Cooper u svih svojih šest finala igrao protiv sunarodnjaka, tri puta protiv Malcolma Andersona, dva puta protiv Nealea Frasera, a jednom protiv Lewa Hoada.
Osim četiri “grand slam” naslova u pojedinačnoj konkurenciji, Cooper je osvojio i četiri naslova u konkurenciji muških parova, tri s Fraserom i jednog s Andersonom.


Godine 1991. Ashley Cooper uvršten je u tenisku “Kuću slavnih”.