Biciklizam

Predstavljena ruta sljedećeg Tour de Francea, nakon 13 godina vraća se i žensko izdanje

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Utrka će započeti pojedinačnim kronometrom dužine 13 km po ulicama danske prijestolnice Kopenhagena, a već u drugoj etapi će izazov predstavljati i vjetar, kad će biciklisti prelaziti 18 km dug most preko tjesnaca Veliki Belt



PARIZ U četvrtak je predstavljen itinerer Tour de Francea za sljedeću godinu, a biciklisti će od starta 1. srpnja u Kopenhagenu do cilja 24. srpnja u Parizu proći ukupno 3328 kilometara putem koji će ih voditi preko planinskih vrhova u Alpama i Pirinejima, kao po granitinim kockama na sjeveru Francuske.


Utrka će započeti pojedinačnim kronometrom dužine 13 km po ulicama danske prijestolnice Kopenhagena, a već u drugoj etapi će izazov predstavljati i vjetar, kad će biciklisti prelaziti 18 km dug most preko tjesnaca Veliki Belt.


“Tamo je vjetrovito 364 dana u godini. Već na drugoj etapi je moguće izgubiti Tour”, rekao je na predstavljanju rute Tour de Francea 2022. direktor utrke Christian Prudhomme.




Nakon što svladaju trodnevni boravak u Danskoj, bicikliste čeka prolaz kroz brdovitu Flandriju u četvrtoj etapi, a u petoj etapi 11 sektora po granitnim kockama na francuskom sjeveru ukupne dužine 19,4 km poznatih iz najtežeg monumentalnog klasika Pariz – Roubaix.


Prvi test za penjače bit će uspon u sedmoj etapi na Planche des Belles Filles, gdje je 2020. tada još 21-godišnji Slovenac Tadej Pogačar iznenađujuće pobijedio sunarodnjaka Primoža Rogliča u etapi na kronometar, što mu je donijelo prvi od dva naslova pobjednika Tour de Francea.


Pogačar je sudjelovao na svečanom predstavljanju rute Tour de Francea u pariškoj Kongresnoj palači, zajedno s dvostrukim svjetskim prvakom Francuzom Julianom Alaphilippeom, britanskim sprinterom Markom Cavendishom koji je ove godine izjednačio rekord Eddya Merckxa s 34 etapne pobjede na Touru, Kolumbijcem Nairom Quintanom i Dancem Jakobom Fuglsangom.


Nakon prolaza kroz Švicarsku u osmoj i devetoj etapi, karavana Toura će se naći u francuskim Alpama i u 11. etapi proći preko najviše točke utrke, vrha Galbier, koji se nalazi na 2607 m nadmorske visine. Cilj te etape će biti na vrhu Granon, na 2413 m iznad morske razine, do kojeg će se dolaziti 11,3 km dugim usponom prosječnog nagiba od 9,3%. Ništa lakši neće biti ni sljedeći dan, kad će Francuzi obilježiti pad Bastille, a u kojem će se biciklisti penjati legendarnim usponom Alpe d’Huez, dugim 13,8 km s prosječnim nagibom 8,1%.


Još dva brutalna penjačka ispita čekaju bicikliste u Pirinejima, u 17. i 18. etapi. Ako do tada nitko ne napravi značajniju prednost, odluka o ukupnom pobjedniku trebala bi pasti u 20. etapi, kad je na rasporedu 40-kilometarski pojedinačni kronometar. Sprinterima, naravno, ostaje još i legendarni obračun na pariškom Champs Elyseesu 24. srpnja.


Istog će dana započeti i žensko izdanje Tour de Francea, koje se vraća nakon 13 godina. Biciklistice će u osam etapa proći 1029 km, a završit će ga usponom na Planche des Belles Filles.