Najviši ciljevi

Predstavljen novi Kvarner 2010 s novim trenerom i ambicijama za povratak u Premijer ligu: “Želimo proizvoditi, ali i zadržati domaće igrače”

Katarina Blažević

Zdravko Ivanković, Sanjin Kurević, Branimir Pavić, Robert Jurković, Slaviša Bradić i Stjepan Dunatov/Foto M. GRACIN

Zdravko Ivanković, Sanjin Kurević, Branimir Pavić, Robert Jurković, Slaviša Bradić i Stjepan Dunatov/Foto M. GRACIN

Trebamo razvijati domaće igrače i napraviti jedan rezultatski iskorak, odnosno ući u Premijer ligu. Hoće li to biti za godinu ili dvije, vidjet ćemo, ali bitno je ići korak po korak te dignuti riječku košarku ondje gdje je bila - kaže novi trener Kvarnera 2010 Branimir Pavić



RIJEKA Branimir Pavić predstavljen je u prostorijama Riječkog sportskog saveza kao novi trener košarkaškog prvoligaša Kvarnera 2010. Predsjednik kluba Robert Jurković iskoristio je priliku kako bi predstavio i novog tajnika te jedan dio Upravnog odbora, ali i kako bi zajedno progovorili o planovima za narednu sezonu.


Ulogu tajnika Kvarnera 2010, ali i desne ruke predsjednika kluba, obnašat će riječki poduzetnik i aktualni predsjednik Košarkaškog saveza Grada Rijeke, Sanjin Kurević. Kao predstavnik malih sponzora u Upravi kluba predstavio se Stjepan Dunatov, dok su nekoliko riječi rekli i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke, te Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.


Ali ono što je za početak i najvažnije, Kvarnerovci od 1. kolovoza imaju novog trenera, nakon što je Goranu Šućuroviću istekom prošle sezone završio mandat, te se polako može slagati momčad koja će s pripremama krenuti 22. kolovoza, dok je start nove prvoligaške sezone 7. listopada.




Branimir Pavić je prošle sezone bio na klupi kosovskog Bashkimija, s kojim je došao do finala Kupa te četvrtfinala prvenstva, a u svojoj je karijeri, među ostalim, bio trener i tamošnjeg Velleznimija te Peje s kojom je osvojio Superkup te bio viceprvak države.


– Meni je izuzetno drago što sam postao trener Kvarnera i što me Jurković odabrao, kako kaže, kao prvog “picka” jer je ipak kroz cijeli život bio trener, tako da me zapravo struka odabrala za ovaj projekt. Trebamo biti ponizni i ići korak po korak te u dogledno vrijeme napraviti ono što je i Jurković već govorio, a to je razvijati domaće igrače i napraviti jedan rezultatski iskorak, odnosno ući u Premijer ligu. Hoće li to biti za godinu ili dvije, vidjet ćemo, ali bitno je ići korak po korak te dignuti riječku košarku ondje gdje je bila i gdje i zaslužuje biti – rekao je Branimir Pavić, novi trener riječkog kluba.


Što se rostera tiče, iz kluba su otišli Gvido Guštin (Dubrovnik), Vigo Bart (Škrljevo) i Nikola Jadrijev, dok se Jasmin Perković oprostio od karijere. Od njih četvorice, jedino Bart nije bio standardni član prve petorke. Jurković i Pavić su obznanili kako su u pregovorima sa četvoricom novih igrača, dok bi 90 posto momčadi od prošle sezone, odnosno njih sedmorica ili osmorica, ostali u klubu i naredne sezone.


– Mi trenutno imamo samo jednog igrača na ugovoru, a 90 posto ekipe od prošle sezone želi ostati, iako nemaju ugovor. U takvoj smo situaciji. Imamo pozitivnu energiju, ali morate znati i pozadinu. Situacija nije bajna, ali zato smo se svi našli da tu situaciju izvučemo i da u sljedećem periodu od maksimalno dvije godine, a ako se ukaže prilika i naredne sezone, uđemo u HT Premijer ligu. Nije lako, ali dat ćemo sve od sebe da vrlo brzo sabiramo dugove i da, prvi put u 26 godina otkad sam ja u Kvarneru, krenemo u sezonu s nula kuna dugova.


Bart? Činjenica je da smo htjeli da ostane, nismo mogli to ostvariti jer je bivša Uprava napravila transfer i mi se ne osvrćemo na ono što je bilo i što ne možemo promijeniti. Osim njega, nažalost, odlazi i mladi i perspektivni Volčanšek, koji je upisao fakultet u Zagrebu. Ali mi imamo naš plan i program, filozofija za budućnost nam je da imamo što više igrača iz Rijeke i okolice. I dalje želimo proizvoditi igrače, ali i da oni ostanu ovdje – rekao je predsjednik kluba Robert Jurković.


Pavić je nekada bio igrač Kvarnera, a zadnjih godina nije bio u hrvatskoj košarci. Osim na Kosovu, kao trener je radio i u Španjolskoj te Gruziji.


– Vjerujem da ćemo biti uspješni, ali s moje trenerske strane, realan sam i shvaćam da treba vremena da to sve dođe na svoje. Pritisak? Svaki sportaš voli neku vrstu pritiska, ako ga nema onda znači da smo zadovoljni s onime gdje jesmo. Neće mi to biti problem – zaključio je Branimir Pavić.


Kurević: Imamo ideje i perspektive

U Upravnom odboru kluba su optimistični te su ambicije velike. Povratak Kvarnera 2010 u najviši rang hrvatske košarke realan je cilj kroz godinu ili dvije.


– Prihvatio sam ovaj poziv u dobroj vjeri i vjerujem da izazove koje su pred nama možemo riješiti kvalitetnim radom. Zahvaljujem i ljudima koji su radili prije nas, i to u nezahvalna vremena. Imamo ideje i perspektive te smatramo da to možemo dignuti na jednu višu razinu – rekao je novi tajnik Kvarnera 2010 Sanjin Kurević.


Slaviša Bradić, glavni tajnik RSS-a, je podsjetio na veliku tradiciju košarke u Rijeci te uskoro i obljetnicu sto godina od prve utakmice, dok je Stjepan Dunatov naglasak stavio na to da se klub mora voditi kao privatna tvrtka.


– Moj posao je uvjeriti moje kolege i partnere da odvoje dio novca iz svojih tvrtki za ovaj klub. Ako napravimo dobar posao na početku, poslije će biti lako uvjeriti naše sponzore da budemo još jači. Bez novaca znamo da klub ne možemo gurati – rekao je poduzetnik i član Upravnog odbora Kvarnera 2010 Stjepan Dunatov.