Pripreme za prestižnu utrku u Monte Carlu

Predstavljen Cro Rally Team, velik izazov i pokušaj napada na postolje

Davor Petrović

Zoran Raštegorac i Viliam Prodan

Zoran Raštegorac i Viliam Prodan

Monte Carlo je vrhunac za svakoga u ovom sportu. Rekli smo sami sebi da idemo probati i sada smo tu gdje jesmo – istaknuo je Viliam Prodan, s kojim će u posadi biti i Zoran Raštegorac.



ZAGREB Službenim predstavljanjem Cro Rally Teama, koji čine Viliam Prodan i Zoran Raštegorac, ovog je utorka u prostorijama Ford Grand Auta na Jankomiru zaključen revijalni dio vezan za povratak hrvatske posade na Monte Carlo Rally. Ta pauza trajala je petnaest dugih godina, od nastupa Juraja Šebalja sa suvozačem Tonijem Klincom, s time da se jako malo hrvatskih posada može pohvaliti sudjelovanjem na najprestižnijoj utrci Svjetskog rally prvenstva (WRC), počevši od preminulog Darka Rafaja.


– Monte Carlo je vrhunac za svakoga u ovom sportu. Iskreno, nije mi svejedno jer pred nama je najveći izazov naših sportskih karijera. Rekli smo sami sebi da idemo probati i sada smo tu gdje jesmo – istaknuo je Prodan, uz napomenu da posada u četvrtak kreće na završne pripreme i upoznavanje staza, dok Monte Carlo Rally počinje 21. siječnja.


Opatija i Puž


Pripreme za nastup počele su prije dva mjeseca pod okriljem AK Opatija motosporta, čiji je predsjednik Ivan Puž istaknuo da je ovo ostvarenje sna.




– Izuzetno sam ponosan što smo ovo doživjeli jer naš klub postoji tek jedanaest godina. Naš član Saša Bitterman je prije dvije godine bio suvozač Danielu Šaškinu na Rallyju Dakar, a sada posada našeg kluba ide u Monte Carlo. Nadam se da nećemo razočarati – kazao je Puž.


Prema Prodanovim riječima, gotovo cijela trasa Monte Carlo Rallyja nalazi se u zonama kojima vladaju maksimalna ograničenja zbog pandemije koronavirusa.


Pripreme u Sloveniji


– Iz tog je razloga utrka ove godine skraćena, a mi moramo pratiti jako puno regulativa. Zbog tih teških uvjeta smatram da je naš sam nastup veliki uspjeh. Sudjelovao sam na puno utrka, ali s ovim se ništa ne može usporediti – dodao je Prodan.


Pripremno je razdoblje odrađeno u Sloveniji, odnosno u brdovitom području, prekrivenom snijegom, koje je ponudilo uvjete slične onima u Alpama.


– Ti su testovi bili vrlo vjerni onomu što nas tamo očekuje. Imali smo led, mokru i suhu podlogu, sve što je bilo potrebno. Isprobali smo auto i nove gume. Dosad nikada nismo bili na snijegu, tako da nam je ovo bilo vatreno krštenje. Moram priznati da sam čak bio i iznenađen načinom na koji smo sve to pohvatali. Vjerujem da ne bismo smjeli imati problema – objasnio je Raštegorac.


Naravno, hvatska posada ne želi samo statirati na jednom od najprestižnijih svjetskih rallyja.


– Tamo idemo s respektom, ali imamo i sportske ambicije. Naš cilj jest plasman u vrh poretka automobila na prednji pogon. Imamo svoje ambicije i u toj konkurenciji želimo biti među prvih pet. Pokušat ćemo napasti postolje – rekao je Prodan.


Pritom se puno nade polaže u mogućnosti Ford Fieste od tisuću kubika.


– Auto je fantastično pripremljen i sigurno je konkurentan. Obojica smo se oduševili kada smo vidjeli kako ide. Uvjeren sam da imamo auto za sam vrh poretka, istaknuo je Raštegorac.


Croatia Rally u Zagrebu kao uvod

Nastup posade AK Opatija motosport na Monte Carlo Rallyju predstavljat će svojevrsni uvod u prvu WRC utrku na hrvatskom tlu, koja će, pod nazivom Croatia Rally, biti održana u Zagrebu i široj okolici od 21. do 25. travnja.
– Na ovom projektu radimo već šest godina i konačno smo uspjeli. Vjerojatno nam je malo pomogla i kriza zbog pandemije COVID-19 jer su se zbog toga povukli malo veći igrači od nas – objasnio je Daniel Šaškin, predstavnik organizatora Croatia Rallyja.
U prvoj varijanti utrka je trebala biti održana na području Istre i Kvarnera.
– Tamošnje lokalne zajednice nisu bile spremne za nešto tako veliko. S druge strane, Grad Zagreb nam je odmah pružio potporu, kada smo tražili rezervnu lokaciju. Zasad sve ide po planu i vjerujemo da će sve biti gotovo u zadanim vremenskim rokovima – istaknuo je Šaškin, dodavši da će ta utrka puno značiti za medijsku promociju Hrvatske.
Naime, prema njegovim riječima, WRC prati 850 milijuna ljudi godišnje.
– Postojala je varijanta da utrku organiziramo u listopadu, ali malo smo se kockali i izabrali travanj. Tada situacija vjerojatno neće biti normalna, ali nadamo se da će sve biti u redu. Između ostalog, pripremamo se za organizaciju bez gledatelja, iako se nadamo da do toga ipak neće doći. U roku od deset dana ćemo objaviti staze po kojima će se voziti Croatia Rally, a zatim, kada se Viliam i Zoran vrate iz Monte Carla, krećemo s jakim marketingom – zaključio je Šaškin.