Sportska 2020.

Pred nama je olimpijska godina u kojoj će se sanjati ruska repriza

Reuters

Reuters

U ovoj će godini u fokusu opet biti i hrvatska nogometna reprezentacija pred kojom je nakon osvajanja titule svjetskog doprvaka, od 12. lipnja do 12. srpnja, nastup na Europskom prvenstvuNapokon je stigla. Olimpijska 2020. godina u kojoj će sportaši male zemlje za velike stvari opet svijetom pronijeti dobar glas i u Lijepu našu donositi dobre vijesti. Po tko zna koji put. Pred njima je godina puna izazova. U koju su zakoračili sa željama da im ona bude najbolja do sada, puna zdravlja, uspjeha i veselja. A najveći su izazov svakako Olimpijske igre, domaćin kojih će od 24. srpnja do 9. kolovoza biti Tokio. Zasad je normu za Tokio ispunilo 25 hrvatskih sportaša, a kvalifikacije još traju…


Hrvatske će sportaše u Tokiju predvoditi dvostruka olimpijska pobjednica, Sandra Perković, zlatna u bacanju diska u Londonu 2012. i Rio de Janeiru 2016. godine, koja će, unatoč tome što je prošle godine imala slabiju sezonu, ići po novo zlato. S titulom olimpijske pobjednice u Tokio će doći i atletičarka Kvarnera, Sara Kolak, koja se prošle godine vratila nakon 666 dana duge pauze zbog ozljede i operacije lakta i odmah na prvom natjecanju pokazala da nije zaboravila bacati koplje. Olimpijsku normu od atletičara ima i bacač kugle Filip Mihaljević, koji je prošle godine počeo raditi s Edisom Elkasevićem.


Veslanje i jedrenj


Jedni od najvećih favorita za olimpijsko odličje svakako će biti i braća Valent i Martin Sinković u dvojcu bez kormilara, disciplini u kojoj se natječu posljednje dvije godine i na velikim natjecanjima osvajaju zlatna odličja. Damir Martin, osvajač olimpijskog srebra u samcu u Londonu i Rio de Janeiru, još uvijek ne zna hoće li ići u Tokio budući da je krajem listopada operirao kuk. Velika očekivanja od Olimpijskih igara imat će i jedriličarska braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49, kao i Tonći Stipanović u klasi Laser. Ne treba zaboraviti niti plivače splitskog Jadrana, 20-godišnjeg Marina Mogića i 16-godišnjeg Franka Grgića, koji su još u ožujku prošle godine isplivali A olimpijsku normu i pokazali da se na te golobrade mladiće itekako u budućnosti može računati. Tu je i Riječanka Snježana Pejčić, strijelkinja Lokomotive, koja će u Tokiju nastupiti na svojim četvrtim Igrama. I sa 38 godina na leđima opet biti u uskom krugu favoritkinja u gađanju malokalibarskom puškom. Jednako kao i Josip Glasnović, koji će na Olimpijske igre doći kao branitelj naslova i svjetski rekorder u trapu.
To nije sve kada su Tokio i hrvatski sportaši u pitanju, budući da i dalje traju kvalifikacije u kojima će svoje mjesto među putnicima na Olimpijske igre tražiti hrvatski rukometaši. Prvu će priliku imati na Europskom prvenstvu na kojem će od 10. siječnja u Grazu za prve protivnike imati Bjelorusiju, Crnu Goru i Srbiju. Za plasman na Olimpijske igre trebaju se okititi titulom prvaka, ako im to ne pođe za rukom priliku će imati na kvalifikacijskom turniru u travnju. Siječanj će donijeti odgovor i hrvatskim vaterpolistima, olimpijskim pobjednicima iz Londona 2012. godine i braniteljima srebra iz Rija četiri godine kasnije, koji će vizu pokušati izboriti na Europskom prvenstvu, što 12. siječnja počinje u Budimpešti, za što će morati osvojiti zlato ili se plasirati iza Srbije, Španjolske i Italije, ako ove tri reprezentacije budu na postolju, a kao rezervna opcija preostaje im kvalifikacijski turnir, što će se igrati u travnju.


Smjena generacija


Kroz kvalifikacije će put do Tokija pokušati naći i hrvatski košarkaši na turniru u Splitu u kojem će u skupini B igrati s Brazilom i Tunisom, dok će u skupini A snage odmjeriti Rusija, Njemačka i Meksiko, a u Tokio će putovati samo prvoplasirana momčad. I hrvatske odbojkašice igrat će kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre, i to od 7. do 12. siječnja, za protivnice će imati Belgiju, Njemačku i Tursku, odnosno Nizozemsku, Bugarsku, Azerbajdžan i Poljsku, a vizu za Japan izvadit će samo pobjednice turnira. Igre u Tokiju ući će u povijest kao prve na kojima će nastupiti karatisti koji bodove skupljaju na brojnim turnirima, a zasad je najbliži nastupu u Tokiju svjetski prvak Ivan Kvesić. U ovoj će godini u fokusu opet biti i hrvatska nogometna reprezentacija, čijih se ruskih dana ponosa i slave svi još itekako dobro sjećaju. Nogometna obitelj Zlatka Dalića koja je nakon povijesnog srebra sa Svjetskoga prvenstva u Rusiji zbog smjene generacija i odlazaka Marija Mandžukića, Vedrana Ćorluke i Danijela Subašića doživjela kadrovske promjene, na Europskom će prvenstvu od 12. lipnja do 12. srpnja u skupini D, u kojoj će za protivnike imati Englesku, Češku i pobjednika play-offa C Lige nacija u kojem će igrati Škotska, Izrael, Norveška i Srbija, promovirati novu snagu i učiniti sve da Hrvatsku opet učini ponosnom. Po tko zna koji put.