Karlo Uljarević

Povratnik među košarkaše Škrljeva u sredini priprema: “Mlada smo momčad, ali imamo potencijala”

Katarina Blažević

Karlo Uljarević u dresu Gorice/Foto Marin Sušić/HKS

Karlo Uljarević u dresu Gorice/Foto Marin Sušić/HKS

Nadam se da će neki cilj biti sredina ljestvice, borba za play-off... Tome uvijek težiš, da budeš što bolje rangiran i u utakmicama sa suparnicima iste kvalitete da uvijek ideš k pobjedi - kaže bek Škrljeva



RIJEKA Uprava DepoLink Škrljeva ovoga je ljeta imala zadatak pronaći nekoliko iskusnijih imena kojima bi pojačala roster popunjen vrlo mladim igračima, koji se tek moraju afirmirati u najvišem rangu hrvatske košarke. Ipak u Škrljevu ne žele ponoviti scenarij od prošle godine kada su do predzadnjeg kola strepili zbog mogućeg ispadanja iz Premijer lige pa će tako ekipi u novoj sezoni pomoći povratnik Karlo Uljarević, 25-godišnji Kellon Taylor te dvije godine stariji Mario Špaleta.


Prvi u ovom nizu, doduše, ima tek 24 godine, ali je u karijeri prošao dovoljno toga da se u današnjem Škrljevu može nazvati iskusnim igračem, ali zasigurno i jednim od lidera momčadi.


Karlo Uljarević, koji igra na pozicijama razigravača i šutera, bio je član Škrljeva u sezoni 2018./2019., a igrao je i za Cibonu, Zadar te Goricu. Može se, stoga, reći kako je u Hrvatskoj iskusio i one najljepše trenutke na vrhu, kao i one najlošije na samom dnu. Prošle sezone s Goricom je ispao u niži rang natjecanja.




– Moja prva ideja je bila da idem u inozemstvo, ali nisam našao nešto što je meni bilo zanimljivo i što je ispunjavalo neke moje uvjete, tako da sam odlučio još jednu godinu ostati u Hrvatskoj. S obzirom na to da sam s trenerom Rajkovićem već imao iskustva, dogovorili smo suradnju. Momčad? Tek smo u trećem tjednu priprema i tu nedostaje sigurno još jedan igrač. Momčad je mlada ekipa i ja sam među najstarijima, ali ima potencijala – govori Karlo Uljarević, koji je s vrlo malo godina postao jedan od igrača koji savjetima treba pomagati mlađim igračima.


Srebro


U rosteru su ipak i poneki mladi reprezentativci, a upravo je Uljarević s trenerom Rajkovićem osvojio srebro na Europskom U-20 prvenstvu 2018. godine.


– Mogu reći da sam prošao dosta toga. Igrao sam u karijeri s jako dobrim igračima s dobrim karijerama, i sve što sam naučio od njih pokušavam danas savjetima prenijeti na mlađe. Trener je tu, naravno, glavni, ali uvijek je dobro ako imaš nekoga tko je nešto prošao. Uvijek sam tu da nekome pomognem.


U tri godine s Goricom je Uljarević dva puta igrao polufinale prvenstva Hrvatske, da bi prije nekoliko mjeseci ispali iz lige.


– U toj trećoj sezoni nije se posložilo s trenerom i s nekim igračima. Nije to bilo to, i kada ne klikne, kada nešto ne ide, ne možeš na silu nešto promijeniti. I drugi igraju košarku, pokušali smo se izvaditi iz tih crnih rupa, ali na kraju smo sami o sebi odlučivali i nismo uspjeli. To je tako i nekada jednostavno ne ide.


Slično je tada bilo i u Škrljevu, tek u predzadnjem kolu osiguran je ostanak u ligi. Može li momčad ove sezone mirnije živjeti?


– Nadam se da će neki cilj biti sredina ljestvice, borba za play-off… Tome uvijek težiš, da budeš što bolje rangiran i u utakmicama sa suparnicima iste kvalitete da uvijek ideš k pobjedi. Nikad ne znaš kako će se posložiti sezona i kako će tko reagirati. Vidjet ćemo, a ja se nadam da će to sve biti dobro i da ćemo se boriti za play-off.


Prve utakmice


Ovoga vikenda Škrljevčani će odigrati pripremni susret sa slovenskim Kranjom, dok su se nedavno vratili iz Italije gdje su upisali poraze od talijanskih drugoligaša Fortitudo Bologne te Udina.


– Talijanski drugoligaši su ipak fizički jači, vjerojatno su u pitanju i kvalitetniji treninzi. Čim imaš kvalitetnije i iskusnije igrače, koji su zajedno duže vrijeme, lakše je i razumijevanje košarke. Ali to su nama bile prve pripremne utakmice, nismo mi još u formi, ali vidjeli smo na čemu trebamo raditi, kako poboljšati igru. Nije lijepo gubiti 40 razlike, ali ja sam realan. Nije niti realno da ih pobijedimo.


Škrljevu prvo kolo donosi susret s Dinamom, a Uljareviću ponovni susret s nekadašnjim trenerom iz Gorice, izbornikom Josipom Sesarom.


– Dinamo je i prošle godine napravio super rezultat i sada će težiti k tome da naprave isto, ako ne i bolje. Imaju dobru ekipu s iskusnim igračima, kao i Sesarom koji je dobar trener. Sada imamo još tri tjedna da se utreniramo, a nadam se da će doći i još jedan igrač. Onda je bitno da se to sve posloži, ali vidjet ćemo sve kad krenu utakmice. Nakon prve ćemo već vidjeti gdje smo i što smo.