EURO u Danskoj

POVIJESNA UTAKMICA Riječanka Dejana Milosavljević javila se iz Herninga: “Samo nebo nam je granica”

Igor Duvnjak

MOTIVIRANA ZA NOVE USPJEHE – Dejana Milosavljević/Foto S.GRUDEN/KOLEKTIFF/HRS

MOTIVIRANA ZA NOVE USPJEHE – Dejana Milosavljević/Foto S.GRUDEN/KOLEKTIFF/HRS

Svi znamo što je Francuska, ali nemamo što izgubiti. Mi smo već napravile velike stvari, jednostavno ćemo dati sve od sebe i uživati u ovim utakmicama – kaže Riječanka Dejana Milosavljević



RIJEKA Hrvatska ženska rukometna reprezentacija večeras od 18 sati ima novi veliki ispit na Europskom prvenstvu u Danskoj, polufinale protiv Francuske, jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, koja godinama sudjeluje u diobi najsjajnijih međunarodnih odličja. Svakom je rukometnom laiku jasno u kakvoj je nezavidnoj situaciji bio izbornik Nenad Šoštarić uoči odlaska u Dansku jer je zbog koronavirusa i brojnih drugih problema na raspolaganju imao praktički desetkovani sastav.


Sjećanja na Orijent Presoflex i Zamet

Dejana Milosavljević, rođena 1994. godine, sadašnja igračica Podravka Vegete, rukomet je počela trenirati u tadašnjem riječkom prvoligašu Orijentu Presoflexu, iz kojega je prešla u susjedni Zamet, drage su joj te riječke godine.
– Naravno da se itekako sjetim Orijent Presoflexa i Zameta. Uvijek se sjetiš kluba iz kojeg je sve krenulo, svakoga kluba u kojem sam bila i ljudi uz koje sam odrastala. To sve ima svoje zašto i kako s obzirom na to gdje sam danas. Jasno da se uvijek sjetim onoga što je bilo, tko se ne bi sjetio onoga zbog čega i kako si postao ono što si danas – kaže Dejana.

Jedna od onih koju nije mogao povesti na put je riječka vanjska igračica Dejana Milosavljević, sada jedna od udarnih igli Podravka Vegete, rukometašica koja je morala proći sva moguća testiranja da bi se utvrdilo da više ne boluje od koronavirusa, nakon čega je, kao u kakvom uzbudljivom filmu, poletjela za Dansku i na poprište europske smotre stigla u pravi trenutak da bi kompletirala ekipu koja je proteklih dana oduševljavala hrvatsku sportsku javnost.




Samo ona zna kako joj je bilo pratiti nastupe prijateljica iz reprezentacije, strepiti zbog njihovih nastupa i ishoda testiranja, no sve je na kraju ispalo kako treba.


– Naravno da sam sve dosta emotivno proživljavala – poručuje Dejana Milosavljević, koja je sada sa suigračicama u Herningu očekujući večerašnji početak utrke za medalje. – Bilo je napeto, uzbudljivo, ali jasno da sam jako sretna zbog svega ovoga što su cure napravile.


Dobra atmosfera


Ispada kao da je brojila dane i sate dok nije dobila službenu potvrdu da smije putovati u Dansku.


– Desetog prosinca sam saznala da mogu ići na Europsko prvenstvo, da je moj test na COVID-19 negativan. Potvrđeno je da sam dobro, da koronavirus nije ostavio neke veće posljedice na moje tijelo. Po dolasku u Dansku smjestili su me u drugi hotel u kojem sam morala biti u dvodnevnoj izolaciji, obaviti još nekoliko testiranja na COVID-19, pa se sve dok nisam dobila rezultate nisam mogla priključiti reprezentaciji.


Neobična je njezina situacija, iz izolacije se priključila ekipi, istrčala je u jednu tako važnu utakmicu kao što je ova nedavna s Njemačkom, zaigrala je i dala svoj doprinos pobjedi kojom je potvrđen ulazak u polufinale.


– To su te neke utakmice u kojima ne gledaš ni na što, i da ne igraš godinu dana, daješ sve od sebe pa što bude.


Taj je rasplet po Hrvatsku ispao idealan, plasmanom među četiri najbolje reprezentacije u Europi ostvaren je povijesni uspjeh hrvatskog ženskog rukometa.


– Da je netko curama prije početka Europskoga prvenstva rekao da će ishod biti ovakav i da ćemo igrati polufinale, mislim da niti jedna od nas ne bi u to povjerovala, a onomu tko bi nam to rekao rekle bismo da je lud. Ali, uspjele smo. Djevojke su išle od utakmice do utakmice, nastojale su u svakom susretu dati sve od sebe. Uza sve se to pokazalo da su prava klapa te da im je samo nebo granica pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti. Isto tako će biti i u predstojećim utakmicama. Idemo dati sve od sebe, borit ćemo se.


Iz hrvatske reprezentacije kao eho odjekuje poruka o »klapskom pjevanju«, o dobrom raspoloženju i pravom kolektivnom duhu koji vlada u ovoj ekipi. Sve igračice su pune pohvala na račun atmosfere koja vlada u reprezentaciji.


– Stvarno je istina da ovdje vlada prijateljstvo, dobro raspoloženje. Budući da zbog pandemije koronavirusa ne smijemo izlaziti iz hotela, skupa se družimo i tako smo možda i dobile ono nešto što nismo imale do ovoga prvenstva.


Sve je moguće


Svaka ekipa pritom ima generatora dobrog raspoloženja, svojega »dobroga duha«.


– Mislim da je već svima jasno da je to naša Ćamila, koja je glavna. Uvijek ima viška energije, dobrih fora i viceva, kada je riječ o dobrom raspoloženju, nju bih definitivno izdvojila.


Dejana Milosavljević se, srećom, dobro osjeća, kao i njezine suigračice jedva čeka večerašnju utakmicu, bez obzira na to što su suparnice favoritkinje u polufinalu koje može ponuditi svakakav rasplet.


– I mi smo uvjerene da je u polufinalu sve moguće. Istina, Francuska je veliko ime, svi znamo što je Francuska te stoga uopće i ne treba previše pričati o njima. Naime, tko imalo prati rukomet zna što je Francuska, kako u muškom, tako i u ženskom rukometu. Ali, kao što je rekla i trenerica, mi nemamo što izgubiti. Mi smo već napravile velike stvari, ispisale smo povijest i jednostavno ćemo dati sve od sebe i uživati u ovim utakmicama koje smo zaslužile pa ćemo vidjeti što će biti. Ne opterećujem se rezultatom.


Hrvatska ženska reprezentacija se, naravno, »sve u šesnaest« priprema za najveću utakmicu u povijesti, slažući taktiku kojom bi nadmudrila Francuskinje.


– Gledale smo ih i još ćemo ih gledati, pripremati se i nastojati dogovoriti najbolju taktiku pred samu utakmicu, naravno i da smo se uvježbavale na treningu. Naša najjača strana je, kao i dosad, obrana. Dobra obrana vuče i dobru igru u napadu.


Ova reprezentacija je silno motivirana igrala sve prethodne utakmice, bez obzira na ostvarenje nekih predviđanja jedino se sigurno može najaviti da im motiva i inspiracije nimalo neće nedostajati.


– Definitivno je da imamo motiva i želje – poručuje iz Herninga Dejana Milosavljević.