Košarka

Polufinalni susreti EuroBasketa bez triju favorita: Igor Miličić lovi novu senzaciju

Katarina Blažević

TVORAC POLJSKOG ČUDA - Igor Miličić/Foto REUTERS

TVORAC POLJSKOG ČUDA - Igor Miličić/Foto REUTERS

Nikola Jokić i ostatak srpske vrste odletio je kući u istoj fazi kao i Hrvatska, Srbija je već u osmini finala ispala od - Italije. Grčka i Slovenija su, doduše, stigle do četvrtfinala, ali premalo za reprezentacije koje su slovile kao favoriti za osvajanje najsjajnijeg odličja...



RIJEKA Poljska i Francuska, Njemačka i Španjolska. Prije petnaest dana kada je startalo Europsko prvenstvo u košarci, gotovo nitko ne bi prognozirao kako će baš ovo biti polufinalni parovi. Već su se tada stvarale kalkulacije, nakon završetka grupne faze većina je pratitelja EuroBasketa tvrdila kako će se finale između Slovenije i Srbije iz 2017. godine ponoviti u polufinalu u Berlinu. A u drugom paru mjesto je morala naći Grčka sa svojom zvijezdom Giannisom Antetokounmpom… Ipak, ništa se od toga nije ostvarilo.


Nikola Jokić i ostatak srpske vrste odletio je kući u istoj fazi kao i Hrvatska, Srbija je već u osmini finala ispala od – Italije. Grčka i Slovenija su, doduše, stigle do četvrtfinala, ali premalo za reprezentacije koje su slovile kao favoriti za osvajanje najsjajnijeg odličja. Njemačka je razbila Giannisa i društvo tricama na krilima Wagnera i Obsta, dok je vjerojatno i najveću senzaciju na ovogodišnjem EuroBasketu napravio – Hrvat.


Svađa sa sucima


Izbornik Igor Miličić s Poljskom je u četvrtfinalu slomio aktualnog europskog prvaka Sloveniju 90:87, sjajni Poljaci već su na poluvremenu vodili s visokih 58:39. Uspjeli su se Slovenci vratiti na samo poen zaostatka (63:64) uoči zadnje četvrtine, ali u samom finišu Poljska je imala fantastičnog Mateusza Ponitku. A Slovenija nije imala Luku Dončića.




NBA zvijezda ponašala se, jednako kao i na prijašnjim utakmicama, kao – zvijezda. Ponitka je pogađao, dok se nervozni Dončić u jednoj od svojih lošijih partija svađao sa sucima, a tri minute prije kraja morao je i ostaviti svoju momčad zbog pete osobne pogreške. A kada je utakmica i završila, Dončić je uletio na parket i krenuo u još jednu svađu sa sucima, koji su mu, eto, ovoga puta bili glavni krivci.


Pred kamerama je ipak bio smireniji te je morao pohvaliti Ponitku, koji je susret završio s jednim od rijetkih »triple-doublea« na europskim smotrama. Poljak je uz 26 poena dodao 16 skokova i 10 asistencija. Utakmica za pamćenje za igrača kojeg ovoga ljeta nije htio niti jedan euroligaški klub zbog čega je potpisao za talijansku Reggio Emiliju, koja igra Ligu prvaka.


Teška ozljeda


– Presretni smo. Moji igrači imaju jaja kao lubenice, srce kao mjesec. Presretni smo gdje smo. Ponitka? To je vjerojatno najveći poljski igrač svih vremena – kazao je nakon utakmice izbornik Poljske Igor Miličić. Hrvat koji kao trener u svojoj domovini nikada nije radio i koji je kao igrač Splita u 20. godini zaradio tešku ozljedu prednjih križnih ligamenata. Nakon oporavka je otišao u Poljsku i od tada se nije vratio u Hrvatsku.


Hrvatska je porazila Poljsku 72:69 uoči EuroBasketa u sklopu pretkvalifikacija za narednu europsku smotru. Ali Hrvatska je rano ispala iz borbe za medalje, možda i ne toliko iznenađujuće, dok će se bar, eto, jedan Hrvat danas boriti za odličje. I to nakon velike senzacije. Susret Poljske i Francuske na rasporedu je od 17.15, dok se Njemačka i Španjolska sastaju u 20.30 sati.