Jesensko izdanje Fiumanke

Pohvale Fiumanki koja se dogodine opet vraća u lipanj: “Moramo svi biti zadovoljni jer smo imali lijepu regatu sa zapadnim vjetrom”

Denis Frančišković

TROFEJ ZA DRUGO MJESTO - Jakov Kršovnik, Bruna Matičić, Karolina Krikšić Vidas, Ines Miculinić i Majda Škoda iz posade Novog lista

TROFEJ ZA DRUGO MJESTO - Jakov Kršovnik, Bruna Matičić, Karolina Krikšić Vidas, Ines Miculinić i Majda Škoda iz posade Novog lista

S gledišta organizatora dojmovi su da se definitivno moramo vratiti u naš termin u lipnju. Ipak su u šestom mjesecu duži dani i sve je nekako drugačije kad je pitanju sami događaj - kaže Davor Perović



RIJEKA Subotnje, jesensko izdanje Fiumanke nad kojim se strepilo do posljednjeg trena na kraju je ipak i više nego uspjelo. Poglavito kad su u pitanju korona okolnosti, čime su dolasci i odlasci jedrilica iz susjedstva bili bitno stopirani. Ali i s obzirom na vrijeme koje je prijetilo da uništi sav trud i entuzijazam.


– Svi su nekako zadovoljni da se nije dogodilo ono što je bilo moguće u najavama vremenske prognoze. Komentari su vezani uz to da smo stvarno imali puno sreće s vremenom. Generalno i moramo svi biti zadovoljni, jer smo od očekivane kiše i hladnoće imali lijepu regatu sa zapadnim vjetrom. A oni koji su odustali u posljednji tren, bilo im je na neki način žao. No, bilo ih je za razumjeti – kaže Davor Perović, prvi čovjek organizacije.


Brojni su uzeli startne brojeve, ali nisu se odlučili izaći ispred lukobrana u varljivim okolnostima…




– S gledišta organizatora dojmovi su da se definitivno moramo vratiti u naš termin u lipnju. Ipak su u šestom mjesecu duži dani i sve je nekako drugačije kad je pitanju sami događaj. Cijela regata je bila zanimljiva i sportski i u svakom drugom smislu. Na kraju je 58 jedrilica ušlo u cilj, oko sedamdeset ih je startalo, a 111 bilo prijavljenih – dodaje Perović.


Posebni promotori Fiumanke, a i samog jedrenja ovaj su put bili Gašper Vinčec i Ivan Kljaković-Gašpić.


– Tako je, oni su došli dati podršku nama i samoj regati. Gašper Vinčec je rekao da je njima Fiumanka nešto »must be« uz ostale regate koje jedre. Njima je bio problem jer trebalo je sve položiti oko dolasaka iz Slovenije, dobiti sve potrebite dozvole. S obzirom na to da smo rijetki koji su uspjeli organizirati regatu u vrijeme pandemije, nisu to željeli propustiti. Osim toga, bilo im je to dobro i zbog treninga i jedrenja noću, onog što su imali prije i poslije Fiumanke kada su odmah krenuli za Koper.


A Bambi je došao s brodom kojem je ovo bila riječka premijera. To je baš poseban sportski brod. Došli su pokazati što mogu s njim, a s obzirom na bonacu, jednim dijelom sve to je dalo dodatnog čara samoj regati. Kao manja, ali brza jedrilica svi su se željeli na neki način i ogledati s najboljima i najvećima – zaključuje Perović.


Jučer je održano i 11. izdanje Rotary jedrenja u organizaciji Rotary kluba Rijeka, sve s ciljem skupljanja sredstava za organiziranje jedriličarskog Rotary kampa za mlade. Pobijedila je Fiumanka ispred Žuta i Jezera, dok je Skradin zauzeo četvrto mjesto.