Giro d'Italia

Pogačar još jednom pokazao nadmoć. U skraćenoj etapi i pod teškim uvjetima dodatno povećao prednost

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERSSANTA CRISTINA VAL GARDENA Najbolji svjetski biciklist Slovenac Tadej Pogačar nastavio je pokazivati nadmoć u svom debiju na Giru d’Italia, a unatoč teškim uvjetima i skraćenoj 16. etapi došao je do pete pobjede i još povećao svoju prednost u ukupnom redoslijedu.


Trebala je to biti etapa dužine 206 km, u kojoj su biciklisti trebali doći do prijevoja Umbrail na 2500 m nadmorske visine te svladati 4350 m visinske razlike, ali obilna kiša u nižim predjelima i gust snijeg u planinama prisilili su organizatore da iz trase izbace početnih 85 kilometara.


I biciklisti su bili ujedinjeni u stavu da ne žele riskirati svoje zdravlje i potencijalno vrlo opasne situacije na spuštanju s planinskih vrhunaca na koje su se trebali penjati.
Tako je start pomaknut u podnožje spusta s prijevoja Umbrail pa je pred biciklistima ostalo 118,4 km, s još uvijek vrlo zahtjevnih zadnjih 36 km, s dva kategorizirana uspona.


Iako je bilo pokušaja bijega, u čemu je među najupornijima bio Francuz Julian Alaphilippe (Soudal – Quick-Step), Tadej Pogačar je odlučio da je i ovo etapa koju želi dodati u statistiku svojih pobjeda. Kilometar prije cilja dostigao je Talijana Giulija Pellizzarija (Bardiani CSF – Faizane), prošao pokraj njega i odjurio po svoju 75. profesionalnu pobjedu.


Pellizari se morao zadovoljiti drugim mjestom, zaostavši za Pogačarom 16 sekundi, a u istom je vremenu došao i trećeplasirani Kolumbijac Daniel Martinez (BORA-hansgrohe), koji se tako vratio na drugo mjesto u ukupnom redoslijedu.


Kolumbijski biciklist zaostaje za sedam minuta i 18 sekundi, a trećeplasirani Velšanin Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) je u zaostatku od sedam minuta i 40 sekundi za Pogačarom.


U srijedu je pred biciklistima još jedan planinski izazov, 159 km od Selve di Val Gardena do Passo del Brocona s pet kategoriziranih uspona i 4200 metara visinske razlike.