Alexei Popyrin

Pobjednik ATP Umaga: “U Hrvatskoj sam krenuo na svoj teniski put. Vjerujem da sam sposoban doći do vrha”

Zlatko Horvat

TROFEJ U PRAVIM RUKAMA - Alexei Popyrin/Foto M. MIJOŠEK

TROFEJ U PRAVIM RUKAMA - Alexei Popyrin/Foto M. MIJOŠEK

Lijepo je vidjeti da se sav taj trud isplati. Čvrsto vjerujem da sam sposoban doći do vrha, samo moram nastaviti raditi, vjerovati u proces i to sam spreman učiniti - kaže Australac Alexei Popyrin



UMAG Roland Garros u malom na kraju je imao finale s dva juniorska pobjednika pariškog Grand Slam turnira. Plava Laguna Croatia Open okončan je trijumfom Australca Alexeija Popyrina, koji je bio jači od ozljede bedrenog mišića desne noge i u dramatičnom meču pobijedio miljenika umaške publike Švicarca Stana Wawrinku (6:7/5, 6:3, 6:4) za drugi naslov u karijeri. Izgledalo je da će Wawrinka poslije 17 godina slaviti u Umagu, gdje je osvojio prvi naslov u karijeri.


No, maratonac Popyrin, koji je za pobjedu u polufinalu i finalu na terenu proveo gotovo šest sati, nije mislio odustati. Ne u finalu. Fizioterapeut mu je ozlijeđeni mišić bandažirao i sugerirao da bi daljnje igranje moglo značiti ozbiljniju ozljedu.


– Ni u jednom trenutku nisam pomislio na predaju. To jednostavno nije bila opcija. Dobio sam tabletu protiv bolova i zavoj, ali sam nakon toga osjetio i grč na istome mjestu. Nije me toliko smetalo u kretnjama u stranu, ali je boljelo kod sprinteva prema naprijed. Da je Stan to znao, vjerojatno bi puno više igrao skraćene lopte, a ja na njih ne bih trčao jer je postojala mogućnost da pogoršam ozljedu. No, pronašao sam način kako igrati. Znao sam da moram biti agresivan, da lopta mora biti na mom reketu što je više moguće. To sam i učinio – rekao je Alexei Popyrin, koji će 5. kolovoza proslaviti 24. rođendan.




Istoga dana će Dino Prižmić, nova nada hrvatskog tenisa koju je Australac zaustavio u četvrtfinalu, postati punoljetan. Rođendan bi Popyrin mogao proslaviti u Kitzbühelu, gdje bi trebao uskočiti u ždrijeb zahvaljujući umaškoj pobjedi.


– Ozljeda je još svježa i liječnici su rekli da nema smisla raditi pretrage dok je mišić još vruć. Vidjet ćemo kad dođem u Kitzbühel. Tamo ćemo obaviti pretrage.


Prepune tribine


Wawrinka je imao šansu, ozlijeđenog suparnika i publiku iza sebe. Prepuno gledalište bilo je na njegovoj strani. No, to je bio tjedan Australca, koji je skočio na 57. mjesto na ATP ljestvici, što je njegov plasman karijere.


– Osjećaj je stvarno jako dobar. Lijepo je vidjeti da se sav taj trud isplati. No, ovo nije kraj. Želim nastaviti osvajati naslove, želim nastaviti igrati svoj najbolji tenis. Ovoga puta sam u tome uspio. Malo je drugačiji osjećaj nego kada sam osvojio prvi naslov. Taj mi je trofej došao kao olakšanje jer sam ostvario nešto o čemu sam do tada sanjao. Ovaj naslov doživljavam kao korak koji sam napravio u pravom smjeru. Sada znam da sam sposoban osvojiti više od jednog naslova i nadam se da će ih biti još mnogo.


Istra je njegova sudbina. Kao daroviti devetogodišnjak nizao je pobjede u Dubaiju, gdje je njegova obitelj tada živjela. Želio se okušati u međunarodnoj konkurenciji pa je došao u Pulu na »Smrikva Bowl«, turnir za djecu do deset godina.


– U Hrvatskoj sam krenuo na svoj teniski put. To je bio početak, pokazatelj mojim roditeljima da bih mogao pokušati postati profesionalac. To je bio moj prvi kontakt sa zemljanom podlogom, prvi nastup u međunarodnoj konkurenciji. Sjećam se da su te godine na turniru igrala još dvojica igrača koji su danas u Top 100, Alex De Minaur i Alejandro Davidovich Fokina. Zbližili smo se i družili.


Nevjerojatno mi je vidjeti do kuda smo dogurali. Sjećam se da sam tada došao do četvrtoga kola i sljedeće godine sam se vratio nadajući se da ću osvojiti turnir. Izgubio sam u prvom kolu sa 6:0, 6:1 od dječaka koji je kasnije osvojio turnir. Tada sam rekao roditeljima da želim trenirati tamo gdje i on trenira. Ispostavilo se da je trenirao u Španjolskoj, na zemljanoj podlozi. I tako smo svi završili u Španjolskoj. Tako je sve počelo.


Hewittov nasljednik


Hrvatska i zemljana podloga kao sudbina…. Poslije 14 godina Australija ima pobjednika ATP turnira na zemlji, 2009. godine je Lleyton Hewitt slavio u Houstonu.


– Nestvarno mi je da se moje ime spominje u istoj rečenici s takvom legendom. I ja, poput Lleytona, želim biti igrač za sve podloge. Dokazao sam da na tvrdoj i zemljanoj podlozi mogu igrati odličan tenis, ostaje mi još apsolvirati igranje na travi. Ne mogu biti ponosniji na ovaj trenutak u kojem se sada nalazim, na sve ono što sam naučio i kakav sam čovjek postao.


Naravno, ostaje mi još mnogo toga za naučiti. Sada sam puno zrelija osoba, puno zreliji sportaš. Čvrsto vjerujem da sam sposoban doći do vrha, samo moram nastaviti raditi, vjerovati u proces i to sam spreman činiti – rekao je Popyrin, kojeg vode treneri Neville Godwin i Belgijac Xavier Malisse, nekad sjajan igrač s velikim osjećajem za lopticu.


– Bio je lukav i kreativan, a meni govori da moram biti discipliniraniji. Iskreno, Xavier i Neville su nevjerojatni. Sav trud koji smo uložili počeo se isplaćivati u tako kratkom roku. Sada samo trebam zadržati konstantu, vjerovati u svoju ekipu i svoju sposobnost da mogu izvesti ono na čemu radimo. Xavierov doprinos je ogroman, a uz to je i sjajna osoba. To mi je jako važno. Svi u mojoj ekipi su nevjerojatni ljudi. Želim biti okružen takvim ljudima. Sada to imam i nadam se da ćemo nastaviti u tom smjeru – poručio je Popyrin, koji je spriječio tjedan iz snova Stana Wawrinke.


– Teško mi je pao ovaj poraz. Alexei je odigrao odličan finale. Imao sam svoje prilike u trećem setu koje sam mogao ili trebao iskoristiti, ali nisam. Na kraju je on bio agresivniji i zaslužio je pobjedu. Cijeli je tjedan igrao odlično. Odličan je igrač, mlad i želim mu da se nastavi ovako razvijati. No, za mene je ovo bio pozitivan tjedan. Osjetio sam ljubav navijača. Zbog toga još uvijek igram da bih doživio te trenutke.


Povratak u Umag je otvorena mogućnost. S 39 godina.


– Nadam se. Prije mnogo godina sam ovdje osvojio prvi naslov. Želim se vratiti i nadam se da će mi raspored turnira to omogućiti.


Iduće godine 34. izdanje igra se u predvečerje olimpijskog turnira, od 22. do 27. srpnja, s finalom u subotu. Roland Garros u malom…