Meri Mataja

Plivačica Kantride danas nastupa na Europskom U-23 prvenstvu: “Želja mi je napokon otplivati dobru »stotku«”

Ivana Vaupotić

U LOV NA FINALE - Meri Mataja/Foto A. KRIŽANEC

U LOV NA FINALE - Meri Mataja/Foto A. KRIŽANEC

Voljela bih na »stotki« biti u top 16 plivačica. Moram se pomaknuti, već duže vrijeme stojim i mislim da bi ovaj put moglo biti dobro - kaže Mataja, koja će danas plivati u kvalifikacijama na 50 prsno



RIJEKA Meri Mataja, plivačica Kantride, bit će jedna od sedam uzdanica hrvatskoga plivanja na Europskom prvenstvu za mlađe seniore, što danas počinje u Dublinu. Riječ je o premijernom izdanju natjecanja, što će tijekom tri dana u irskoj prijestolnici okupiti plivače i plivačice od 19 do 23 godine starosti iz više od 40 zemalja. Meri Mataja nastupit će u dvjema disciplinama, utrkama na 50 i 100 prsno, 19-godišnja Riječanka veća očekivanja ima od kraće dionice.


– Budući da natjecanje traje samo tri dana nema polufinalnih utrka nego samo kvalifikacija i finala. Na 50 metara se nadam finalu, a želja mi je i napokon otplivati dobru »stotku« – započela je Meri Mataja, koja će danas plivati u jutarnjim kvalifikacijama (8.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), dok je finale zakazano za 17 sati. U subotu je čeka utrka na 100 metara.


Test


– Voljela bih na »stotki« biti u top 16 plivačica. Moram se pomaknuti, već duže vrijeme stojim i mislim da bi ovaj put moglo biti dobro. Ne mogu reći da sam imala neki veliki skok kao juniorka, znam da jednostavno mora nešto kliknuti u toj utrci, a još uvijek svaki put nešto nije dobro. S mojim vremenom na 50 metara trebala bih »stotku« plivati i do dvije sekunde brže nego sada. Prije sam se nadala da bih se mogla približiti normi za Pariz, onda sam bila izgubila nadu, a sada se ona polako vraća.




No svjesna sam da mi za to treba jedna dobra utrka. A ako se ona dogodi, možda me i psihički pogura naprijed. Mislim da je svašta moguće, vidjet ćemo jesam li bila u pravu – samokritična je plivačica Kantride, koja je početkom lipnja utrku na 50 metara isplivala za 31.45 sekundi, čime je popravila svoj mlađeseniorski državni rekord, dok je najbržu utrku na 100 metara isplivala za 1:10.84 minute prošlog mjeseca na prvenstvu Hrvatske za dobne skupine u Zagrebu.


Konkurencija u Dublinu je zasad svima još uvijek nepoznata budući da domaćin nije objavio liste i rezultate plivača i plivačica koji će nastupiti.


– Sve je jedna velika nepoznanica, znam jedino da će reprezentacije uglavnom slati mlađe plivače. U našem sportu je ogroman skok između juniorskih i seniorskih rezultata pa će mnogima ovo prvenstvo poslužiti kao svojevrstan test prelaska iz juniorskog u seniorsko plivanje. Otprilike znam tko bi mogao doći, ali ne opterećujem se konkurencijom. Meni je jedino važno da otplivam najbolje što mogu, a vidjet ćemo što će mi to donijeti.


Jedna od Merinih konkurentica bit će i Ana Blažević, plivačica Maksimira i apsolutna rekorderka Hrvatske na 200 metara, koja je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Fukuoki u utrci na 200 prsno ostala jednu stotinku kratka za plasman u polufinale (2:26.60), dok je u utrci na 100 metara isplivala osobni rekord (1:08.70).


– Ana i ja smo uvijek konkurencija, iako je ona više orijentirana na 200, a ja na 50 metara, ali se uvijek nađemo na 100. Zna se dogoditi i da odemo na drugi kraj svijeta pa smo zajedno u grupi, ha, ha – kaže plivačica Kantride, koja je zadovoljna sezonom koju će zaključiti upravo u Dublinu, nakon čega će otići na zasluženi odmor.


Razvoj


– Prijašnjih godina imala sam dosta problema s ozljedama. Trener Dalibor Krebelj pustio me da se razvijem kako treba, nije me forsirao, kao što to treneri inače rade s mladim plivačima. Zato i nisam imala neki veliki skok u juniorskoj konkurenciji. Imala sam dobre rezultate, ali ne i medalje s europskih i svjetskih prvenstava. I stalno mi je govorio da će ozljede i bolovi proći kada se razvijem. Tako da mislim da tek sada dolazi moje vrijeme. Uzela sam godinu dana pauze od fakulteta, mislim da ću pauzirati i ove godine.


Tek sada kada sam se godinu dana posvetila isključivo plivanju, mislim da možemo početi raditi prave stvari. Trebalo mi je tih godinu dana da vidim kako je to kada samo plivaš. Nije ni to lako, naprotiv, u nekim trenucima je to i teže. Kad ideš u školu, imaš još sto stvari koje moraš napraviti pa imaš neko opravdanje ako ne ide. Sada je i mentalno i fizički teže jer je plivanje sve što imaš. U planu mi je upisati višu trenersku školu, smjer plivanje, ali sada se želim do kraja posvetiti treninzima i to napraviti kako treba – zaključila je Meri Mataja.