ANTONIO ĐAKOVIĆ

Plivač Primorja zapažen na Europskom prvenstvu: “Moja karijera je tek počela, na dobrom sam putu”

Ivana Vaupotić

Antonio Đaković/Foto: M. GRACIN

Antonio Đaković/Foto: M. GRACIN

Sretan sam što sam plivao s najboljim plivačima Europe u finalu i što sam sada postao jedan od njih. To je velik uspjeh, ali i motivacija – kaže Đaković, koji je isplivao A normu za OI na 400 slobodno



RIJEKA Prije dvije je godine skrenuo pozornost na sebe osvojivši zlato na 400 slobodno i broncu na 200 slobodno na Europskom juniorskom prvenstvu u Kazanju. Antonio Đaković, 18-godišnji plivač Primorja sa švicarskom putovnicom, na Europskom seniorskom prvenstvu, što je u nedjelju završilo u Budimpešti, plasirao se među šest najboljih plivača Staroga kontinenta.


– Ovo je iznad svih očekivanja, stvarno nemam riječi. Svi smo jako ponosni i sretni, od trenera, do mojih roditelja – rekao je Antonio Đaković, koji je zablistao odmah na otvaranju prvenstva.


Još u kvalifikacijama utrke na 400 slobodno isplivao je svoj i najbolji rezultat Švicarske (3:47.23) te se prvim rezultatom plasirao u finale u kojem je osvojio šesto mjesto (3:46.54), još jednom popravio svoj osobni i rekord Švicarske i za 24 stotinke nadmašio A olimpijsku normu za Tokio.




– Cilj nam je bio otplivati normu za Tokio, čime mi se ostvario još jedan san. Stvarno sam sretan, nitko nije očekivao da ću ući u finale, a na kraju sam šesti u Europi – nastavio je Antonio Đaković, koji je još ranije osigurao svoje mjesto među putnicima na Olimpijske igre u utrci na 200 slobodno, u kojoj je u Budimpešti za 54 stotinke popravio svoj osobni rekord, ali i za 76 stotinki nadmašio A olimpijsku normu (1:46.26), da bi u finalu bio još 16 stotinki brži (1:46.10) i zauzeo šesto mjesto.


Ispunjen cilj


– Finale na 200 slobodno također me iznenadilo, očekivao sam polufinale, ali stvarno mogu biti prezadovoljan kako sam plivao i što sam ušao u finale. Dao sam sve od sebe i to se isplatilo – rekao je Đaković, koji je osobni rekord popravio i u kvalifikacijama na 100 slobodno (48.74), dok mu je 22 stotinke sporiji rezultat u polufinalu donio 13. mjesto. Perspektivan plivač Ustera i Primorja bio je i dio švicarske štafete 4×100 slobodno, koja je isplivala normu za Tokio.


– Iskreno, nismo se posebno pripremali za ovo prvenstvo, naš glavni cilj su Olimpijske igre pa su moji rezultati iz Budimpešte veliko iznenađenje. Cilj nam je bio norma na 400 slobodno i to smo odmah ostvarili. Prvenstvo je bilo stvarno odlično, većina plivača se spremala za Budimpeštu unatoč tome što su Olimpijske igre jako blizu. Iskreno, nisam to očekivao, ali svi su bili stvarno spremni i brzi. Sretan sam što sam plivao s najboljim plivačima Europe u finalu i što sam sada postao jedan od njih. To je za mene velik uspjeh, ali i velika motivacija za dalje. Imam 18 godina, moja karijera je tek počela i na dobrom sam putu.


Antonio Đaković idućih će nekoliko dana biti na zasluženom odmoru, nakon čega počinju pripreme za Olimpijske igre u Tokiju, dio kojih bi mogao odraditi i na bazenu na Kantridi.


Primorje


– Jako volim doći u Rijeku, bazen na Kantridi je jedan od najljepših na svijetu i tamo baš volim trenirati. Predložio sam treneru da bismo mogli doći na tjedan dana u Rijeku, vidjet ćemo kako se to uklapa u pripreme reprezentacije. Uskoro ćemo ići na pripreme u Rim, a onda bismo mogli nakratko doći i na Kantridu – kaže 18-godišnji Đaković, koji je član Primorja, za koji ima samo riječi hvale, postao prije šest godina.


Ljetne mjesece uvijek provodi u Viškovu, gdje mu živi obitelj, a dane provodi trenirajući na Kantridi s Milošem Miloševićem.


– Imam velike navijače u Rijeci, moju tetu i rođake koji žive na Viškovu, ali i sve članove Primorja koji su mi čestitali na rezultatima iz Budimpešte. Njihova, ali i podrška trenera Miloša Miloševića i sportske direktorice Sanje Jovanović, stvarno mi puno znači. Primorje je moj prvi i jedini hrvatski klub – dodao je Đaković i otkrio planove za Tokio.


– Već je sama činjenica da sam se kvalificirao na Igre velik uspjeh. Konkurencija će biti jaka, svi će biti jako brzi i spremni pa ćemo vidjeti što mogu ostvariti. Moj cilj je da dam sve od sebe, isplivam svoje najbolje rezultate, a onda tko zna, možda se uspijem plasirati u polufinale na 200 slobodno – zaključio je Đaković.