Euroliga

Panathinaikos je na krovu Europe! Grčka momčad velikim preokretom nadigrala Hezonju i Real Madrid

Katarina Blažević

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Real Madrid na kraju može biti itekako nezadovoljan i razočaran. Stigao je na Final Four kao favorit i ipak najdominantnija ekipa regularnog dijela sezone, da bi onda u finalu zabio u prvoj četvrtini 36 poena i sve to u trećoj dionici prosuo!



BERLIN Real Madrid i Mario Hezonja ipak nisu uspjeli obraniti titulu europskih prvaka. Panathinaikos je u ludoj utakmici nakon fantastičnog preokreta slavio 95:80 (25:36, 24:18, 15:7, 31:19) i uzeo svoj sedmi trofej Eurolige, prvi nakon 2011. godine! Trener Ergin Ataman je, pak, u svojoj prvoj sezoni vratio grčki klub na sam vrh, a nakon što je s Efesom dvije godine zaredom (2021. i 2022.) osvajao Euroligu. I njegov tadašnji igrač Kruno Simon uživo je gledao večerašnje finale u berlinskoj dvorani…


Real Madrid na kraju može biti itekako nezadovoljan i razočaran. Stigao je na Final Four kao favorit i ipak najdominantnija ekipa regularnog dijela sezone, da bi onda u finalu zabio u prvoj četvrtini 36 poena i sve to u trećoj dionici prosuo! Preciznije, Kraljevi su zabili 36 poena u prvoj dionici, pa samo 25 u sljedeće dvije… Grci su jednostavno na startu blijedom obranom previše toga dopuštali protivniku, ali polako su smanjivali zaostatak i potom u trećoj četvrtini pritisnuli Real i dopustili mu tek sedam poena.


Španjolci su u tom razdoblju bili bez ideje, trice su se promašivale kao na traci, dok je Panathinaikos vukao fantastični Kostas Sloukas uz Mathiasa Lessorta i Kendricka Nunna.




Trica Mitogloua i dva poena Granta donijela su Grcima vodstvo 73:65 sedam minuta prije kraja. Hezonja je započeo mini seriju kojom se Real vratio na minus dva, ali dalekometna trica Sloukasa razveselila je grčke navijače u dvorani. Ubrzo je Hezonja i šesti put na utakmici (!) promašio tricu, dok je Sloukas još jednom bio precizan – 71:79. Kada su Grci povezali tricu i dva slobodna bacanja (86:78) dvije minute prije kraja, sve je praktički bilo riješeno.