Priznanje

Zajednica sportova Primorsko-goranske županije dobitnica državne nagrade Milan Neralić

Portal Novi list

Foto Zajednica sportova PGŽ

Foto Zajednica sportova PGŽ

Dobili su nagradu za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj raziniNagrada Hrvatskog olimpijskog odbora, Milan Neralić utemeljena je u ožujku 2019. godine za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini u području znanstvenog, stručnog i pedagoškog rada, te poticanje tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži ili sportsko-rekreacijske aktivnosti stanovnika lokalne sredine.


Ove godine dobitnik nagrade za izniman doprinos razvoju sporta na lokalnoj razini je Zajednica sportova PGŽ koja je svojim dosadašnjim radom značajno doprinijela razvoju cjelokupnog sporta i rekreacije u Primorsko-goranskoj županiji. Zajednica djeluje od 1997. godine, a svoj rad je usmjerila na programe koji predstavljaju svojevrsnu nadgradnju na programe osnovne djelatnosti i koji daju sportu novu i kvalitetniju dimenziju.


Rezultat rada je intenzivno školovanje stručnih kadrova, zapošljavanje županijskih trenera-instruktora, organizacija županijskih selektivnih kampova, otvaranje sportske ambulante i donošenje županijske strategije sporta i kontinuirana popularizacija i promidžba sporta.
Organizacija više ciklusa Stručnog studija za izobrazbu trenera u Rijeci uz izdašno sufinanciranje iznjedrila je 230 polaznika iz Primorsko-goranske županije te je osposobljeno 300 trenera u tridesetak sportova i sportskih specijalnosti.


Sportska ambulanta osnovana je 2018. godine te omogućava besplatne liječničke preglede što je klubovima uvelike olakšalo u ispunjavanju zakonske obaveze od dva pregleda godišnje. Zajednica je 2016. donijela i prvu županijsku strategiju razvoja sporta koja je podloga i temelj realizacije i financiranja novih programa u svim segmentima sporta.


Tijekom godine Zajednica organizira 7 sportskih priredbi i manifestacija (Proglašenje najboljih sportaša i sportskih djelatnika, Olimpijski festival dječjih vrtića, obilježavanje Hrvatskog olimpijskog dana, provođenje natječaja i organizacija međunarodne izložbe sportske fotografije „Odlučujući trenutak“ u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom, sudjelovanje i organizacija međunarodne sportske manifestacije „Igre prijateljstva“, organizacija i sudjelovanje na Međužupanijskim sportskim susretima, Tjedan sportskog usavršavanja). Izdavačka djelatnosti važan je segment Zajednice koji se manifestira djelom kroz sufinanciranje programa izdavaštva članica, ali vlastitu aktivnost.


Sportski godišnjak Primorsko-goranske županije izlazi od 2006. g. što ga čini najdugovječnijim županijskim sportskim godišnjakom u Hrvatskoj. Ubrzo će iz tiska izići Sportski biografski leksikon Primorsko-goranske županije kao najznačajniji izdavački projekt Zajednice od svog osnivanja.


Zajednica sportova Primorsko-goranske županije svojim radom i djelovanjem ostvarila je i utjecala na izraziti napredak i unapređenje sporta, promicanje vrijednosti olimpizma, povezivanje sporta s obrazovanjem, kulturom i umjetnosti te utjecala na podizanje kvalitete sustava sporta na području Primorsko-goranske županije, ali i na nacionalnoj razini i međunardonom planu.


U srijedu, 30. rujna održava se svečana dodjela nagrade u Zagrebu, a ispred Zajednice sportova PGŽ, skulpturu koja ima simboličku poveznicu s prvim Hrvatom osvajačem olimpijskog odličja Milanom Neralićem (bronca u mačevanju na OI Pariz 1900.) te pisanu povelja primio je predsjednik Veljko Karabaić.


U delegaciji Zajednice sportova PGŽ bila je i pročelnica Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić, dopredsjednik Zajednice Miljenko Butković, bivši predsjednik Slobodan Gračaković, glavni tajnik Darko Ivošević i predsjednica Riječkog sportskog saveza Dorotea Pešić Bukovac.