PH u šahu

Saša Martinović šahovski prvak Hrvatske, Zadranin jedini igrao sa zaštitnom maskom, ostali su mu se podsmjehivali

Hina

Saša Martinović

Saša Martinović

Riječki šahisti Plenča i Bosiočić na podjeli osmog i desetog mjesta



VINKOVCI Pobjednik jubilarnog, XX. Zatvorenog pojedinačnog državnog šahovskog prvenstva u Vinkovcima je Zadranin Saša Martinović, član ŠK „Solin-Cemex“.


U posljednjem, 11. kolu nakon drame iz drugog plana izronio je Saša Martinović i pretekao sve suparnike.  U posljednju rundu Ante Brkić je ušao kao najveći favorit za naslov prvaka jer mu je za trijumf bio dostatan remi sa Zdenkom Kožulom. No, Kožul je u sjajno vođenom napadu iskoristio sitne Brkićeve nepreciznosti i pobjedom na trenutak postao prvak jer je imao bolje dopunske kriterije od Brkića i Roberta Zelčića. No, nakon što je u briljantno igranoj završnici Martinović slomio otpor Ognjena Jovanića on se s pola boda prednosti probio ispred kvarteta Kožul-Zelčić-Stević-Brkić  i osvojio svoj prvi naslov državnog prvaka. Do pobjede je došao sjajnim finišem, s ukupno 3 pobjede i 8 remija i uz Hrvoja Stevića jedini je ostao neporažen. Kao kuriozitet može poslužiti podatak da je Saša Martinović jedini poštivao preporuke epidemiologa o zaštiti od virusa COVID-19 i igrao sa zaštitnom maskom! Svi ostali ponašali su se kao da ih se to ne tiče i čak s podsmijehom „ocjenjivali“ Sašu Martinovića. Inače, posljednje kolo ostat će zapamćeno po neviđenoj borbenosti jer je uz prijateljski remi Mladena Palca i Roberta Zelčića odlučeno svih 5 preostalih partija.


Rezultati 11. kola: Šarić A.-Rogić 1-0, Kožul-Brkić 1-0, Bosiočić-Plenča Jad. 1-0, Martinović-Jovanić 1-0, Stević-Kovačević B. 1-0, Palac-Zelčić remi.




Konačan poredak: 1. Martinović 7 bodova, 2.-5. Kožul, Zelčić, Stević i Brkić po 6,5, 6. Šarić A. 6, 7. Jovanić 5,5, 8.-10. Palac, Bosiočić i Rogić po 5, 11. Plenča Jad. 3,5, 12. Kovačević B. 3 boda.