PH u šahu

Ante Brkić preuzeo vodeće mjesto nakon devet odigranih kola, Bosiočić bolji od Kovačevića

Hina

Marin Bosiočić/Foto Arhiva NL

Marin Bosiočić/Foto Arhiva NL

Pobjedu je postigao i Splićanin Ante Šarić, koji je u nešto boljoj topovskoj završnici dočekao jednu veliku grešku Jadranka Plenče i pobjedom isplivao na granicu od 50% osvojenih bodova



VINKOVCI U 9. kola jubilarnog, XX. Zatvorenog pojedinačnog državnog šahovskog prvenstva u Vinkovcima vodeći Robert Zelčić pretrpio je drugi poraz na prvenstvu, pa ga je u posljednji trenutak pretekao Ante Brkić.


U nešto slabijoj završnici protiv Saše Martinovića Zelčić nije pronašao pravi plan i žrtvovao je pješaka da bi ostvario blokadu po crnim poljima. No, Martinović je briljantnom igrom iskoristio minimalnu prednost i tako potpuno zakomplicirao borbu za naslov prvaka. Naime, Ante Brkić je u odlično vođenoj partiji pobijedio Davora Rogića i prešao u vodstvo s pola boda prednosti. Prvu pobjedu na prvenstvu postigao je branitelj naslova prvaka Marin Bosiočić, koji se nakon slabo odigranog otvaranja našao u slabijoj poziciji s pješakom manje protiv Blažimira Kovačevića. No, u jednom trenutku Kovačević je previdio efektnu žrtvu topa, poslije koje je Bosiočić s dva pješaka više u lako dobivenoj završnici. Pobjedu je postigao i Splićanin Ante Šarić, koji je u nešto boljoj topovskoj završnici dočekao jednu veliku grešku Jadranka Plenče i pobjedom isplivao na granicu od 50% osvojenih bodova. Ognjen Jovanić je nakon izvrsne pozicijske igre protiv Zdenka Kožula postigao završnicu s pješakom više, ali je Kožul paraliziranjem protivničkih figura spasio remi.
Rezultati 9. kola: Brkić-Rogić 1-0, Šarić A.-Plenča Jad. 1-0, Kožul-Jovanić remi, Bosiočić-Kovačević B. 1-0, Martinović-Zelčić 1-0, Stević-Palac remi.
Poredak dva kola prije kraja: Brkić 6 bodova, Zelčić 5,5, Martinović, Jovanić, Kožul i Stević po 5, Palac i Šarić A. po 4,5, Rogić 4, Bosiočić 3,5, Kovačević B. i Plenča Jad. po 3 boda.