MAURO IVAN ČUBRANIĆ

Vratar vaterpolista Primorja EB nakon pobjede u Euro kupu: “Ovaj trijumf je nama poticaj, a publici nova pozivnica”

Igor Duvnjak

Mauro Ivan Čubranić/M. LEVAK

Mauro Ivan Čubranić/M. LEVAK

Ovo su sve utakmice visoke kvalitete vaterpola. Svi mogu doći pogledati, uživati, atmosfera je stvarno dobra. Navijači su uvijek bili naša jača strana - kaže 18-godišnji golman Primorjaša



 RIJEKA Ugodna je bila večer četvrtka na bazenu Kantride za momčad Primorja Erste Bank, slavljena je pobjeda u C skupini Euro kupa s uglednim gostima iz Viva Waspo ‘98 Hannovera. Točnost stare pouke »u kazalištu se održi premijera, sve ostalo su reprize, u sportu je svaka utakmica premijera«, pokazala se i u premijernoj pobjedi Primorjaša u ovom europskom natjecanju. U ovom slučaju, naime, riječka je posada razvila jedra, ali pritom je na startu tražila pogodan vjetar. »Igrač više je bio problem više«, isto kao što je peterac otprilike ispao neprilikom, ali su čvrsti i kompaktni domaćini ubrzo »pogodili odakle puše« i zaplovili k vrijednoj pobjedi. Njihova je reakcija poslije »time-outa« trenera Igora Hinića bila s povoljnim utjecajem na igru kao, uostalom, nedavno sa Solarisom, ostavila je bez teksta Marka Macana (morao je iz igre radi tri osobne greške), uzalud je bilo pet golova Hrvoja Benića za razliku od pet pogodaka iskusnog majstora Darka Brguljana koji je bio predvodnik paljbe po mreži njemačkih gostiju. Uglavnom, preokret će ovih dana biti rado spominjana riječ u taboru riječkih vaterpolista i među njihovim simpatizerima.


– Nismo nikako dobro ušli u utakmicu niti u napadu niti u obrani – kaže jedan od domaćih junaka Mauro Ivan Čubranić, koji je već navikao i suigrače i publiku na uspješne intervencije, potvrdivši se i ovog puta pravom preprekom među vratnicama. Dio je momčadi snažnog karaktera, sastava koji i kada padne, ustaje i ide dalje. – To nam se već znalo događati, ali su nam se isto tako znali događati i preokreti u kojima ne stajemo i s golovima i s obranama. Nikada ne odustajemo i to je ono što je najvažnije.


Podignut gard


Riječka momčad je posložila kockice kada je trebalo, odjednom je jednu za drugom počela realizirati akcije s igračem više, rasplivala se prekinuvši početnu pomalo statičnu igru koja je više odgovarala suparnicima, s druge strane je »podigla gard« u obrani. Epilog je bio pretvaranje zaostatka od dva gola u sve uvjerljivije vodstvo do konačnih uvjerljivih 13:9. U svemu je bio nezaobilazan učinak Brguljana koji je bio lučonoša domaćeg napada k obrani njegova bivšeg kluba, u koru onih koji ga hvale je i vratar njegove momčadi.




– Poklopilo se svega pomalo. Imamo dobru fizičku spremu i kada suparnika uvedemo u ovaj naš ritam, u tome smo onda mi najjači. Kada se pritom zaredaju neke obrane, onda je i lakše dati gol. Na takav se način rade ovakvi preokreti. Ono što je bitno je da je naš Darko imao dan protiv svojeg bivšeg kluba, to svakako treba spomenuti. Tko zna, možda je imao nekih dugovanja pa im je sada to i naplatio ha, ha…


Dobre obrane Ivana Maura i efektni Brguljanovi golovi su se uklopili u djelotvornje i složne zaveslaje cijele momčadi na putu k pobjedi, svaki je igrač davao svoj doprinos. U više nego stoljetnoj povijesti ovog slavnog sportskog društva sadašnji mladići lijepo su napisali nove stranice te »Sage o Primorju«.


– Za svakoga od suigrača imam samo riječi hvale. Užitak je igrati sa svakim od njih, vidjeti kako iz dana u dan rastemo i kako pobjeđujemo u sve jačim utakmicama i skupa idemo dalje.


Gledatelji nisu mogli ostati ravnodušni na ovakvo zalaganje i dobru igru kroz tri četvrtine drage im momčadi koja je jurnula k uspjehu. Publika je stvorila ugodnu atmosferu i na koncu su svi ustali kao jedan plješćući pobjednicima.


– Ambijent je bio zbilja lijep. Navijači su uvijek bili naša jača strana, uvijek su nam bili podrška. Na njih uvijek možemo računati. Ugodno smo iznenađeni i sve većim brojem ljudi na tribinama. Nadam se da će ih ubuduće biti još i više. Naravno da je ova pobjeda i pozivnica ljubiteljima sporta. Ovo su sve utakmice visoke kvalitete vaterpola. Svi mogu doći pogledati, uživati, atmosfera je stvarno dobra i mogu se osjećati stvarno super na ovakvim utakmicama.


Odgoda


Nedjeljna utakmica s Mladosti u Zagrebu je odgođena, igrače Igora Hinića očekuje zagrebački nastup u kvalifikacijama za hrvatski Kup idućeg vikenda i onda budimpeštanski nastup 2. studenoga kod BVSC Zugla u Euro kupu. U kalendaru nabijenom važnim utakmicama konačno mogu malo predahnuti.


– Imamo malo mira, ali on vlada samo za ovaj vikend. Onaj odgođeni susret znači da ćemo kasnije imati jednu utakmicu viška, da će biti još teže, ritam će se još pojačati. Bit će zgusnut raspored utakmica, a sve su jake, nema neke u kojima možeš odmoriti i eventualno poštedjeti neke igrače i ubaciti mlađe. Sve ovo je iza nas, slijede jaki susreti u kojima moramo dati sve od sebe. Čekaju nas europske utakmice i one u Premijer ligi u koju smo ušli, osigurali ostanak, ali nećemo stati na tome boreći se za nešto više. Jasno da su ove utakmice podstrek i daju samopouzdanje, kada dobiješ ne samo ovu nego već i što smo dobili neke druge ekipe koje su puno skuplje od nas i puno iskusnije, to daje znatnu sigurnost. Potvrda je to da smo na pravom putu, da možemo još više i to nam je motiv za dalje – zaključila je »jedinica« s Kantride.