PH u vaterpolu

Vaterpolisti Primorja EB nakon ruleta peteraca svladali Mladost i zaključili prvenstvo na trećem mjestu

Davor Petrović

Petar Muslim sa suigračima/M. LEVAK

Petar Muslim sa suigračima/M. LEVAK

Riječani su poveli 5:1 poslije sjajne prve četvrtine, nadoknadili dva gola zaostatka u posljednjoj minuti posljednje četvrtine, da bi u pravoj drami peteraca Mauro Ivan Čubranić obranio šut Rakovca



ZAGREB  Primorje EB osvojilo je seriju za treće mjesto u prvenstvu nakon izvođenja peteraca, koje se protegnulo do šeste serije, kada je Mauro Ivan Čubranić obranio udarac Darija Rakovca. U osnovnom dijelu utakmice Mladost je imala prednost do šest sekundi prije kraja kada je Petar Muslim pogodio za izjednačenje.


Prvi napad na utakmici donio je isključenje Kasa Te Rielea i dvije sjajne obrane M. I. Čubranića. Na suprotnoj strani bazena Primorje EB je, pak, ekspresno iskoristilo igrača više u bazenu. Naime, Darko Brguljan je napravio fintu, a zatim je lucidnim proigravanjem pronašao Fabija Crippu, koji je poentirao iz blizine. Bilo je za očekivati da će takav početak gostima donijeti dodatnu dozu samopouzdanja.


Ubrzo se ispostavilo da je ta pretpostavka točna. Primorje se obranilo od idućeg napada, a zatim je Brubnjak s lijeve strane provukao loptu između bliže stative i Jerka Jurline za povećanje vodstva. Taj gol postignut je s igračem više, baš kao i onaj Karla Babića nešto kasnije.


Pet od pet




Brzopoteznih 3:0 za goste iniciralo je minutu odmora za Mladost, koja je nakon toga konačno stigla do prvog gola, preko Maroja Gluhaića. Uz to, Jurlina je nešto i obranio te se činilo da su Zagrepčani uhvatili ravnotežu. Međutim, taj dojam je bio varljiv. Primorje EB se još jednom obranilo s igračem manje, a zatim je Brubnjak na suprotnoj strani golom kaznio isključenje Sandra Adeišvilija.


Muslimov oproštaj

 


Ova utakmica označila je i kraj aktivnog igranja za 35-godišnjeg Petra Muslima, koji je hrvatskom reprezentacijom bio olimpijski pobjednik u Londonu 2012. te europski prvak u Zagrebu 2010. godine. Tijekom šesnaest godina karijere dojučerašnji kapetan Primorja EB igrao je za oba suparnika utakmice za treće mjesto, a u inozemstvo je branio boje Brescije i Wasp 98 iz Hannovera. Oproštaj je protekao u miješanim emocijama jer je Muslim šest sekundi prije kraja postigao gol za izjednačenje, a zatim je zapucao peterac u raspucavanju.

Zapravo, taj segment igre je presudio prvu četvrtinu. Preciznije, u tom je razdoblju Mladost postigla tek jedan gol s igračem više, a Primorje EB je postiglo pet golova iz pet takvih situacija. Taj fantastičan statistički učinak gostima je donio prilično opipljivu prednost nakon prvih osam minuta.


Bijeg u kontru


U prve tri minute druge dionice Mladost je dva puta poentirala s igračem više, a suci su poništili gol Viktora Tončinića zbog prekršaja u napadu. Činilo se da bi domaća momčad mogla uhvatiti priključak, ali Primorje EB se uspjelo obraniti s figurom manje i preko Te Rieleovog bijega u kontru otići na tri gola prednosti. Ipak, do velikog odmora Zagrepčani su uspjeli vratiti neizvjesnost u utakmicu, golovima Rakovca, Valika Dadvanija i Davida Mijića.


Na početku treće četvrtine Brubnjak je mogao odvesti Primorje EB na dva gola prednosti, ali njegov udarac iz peterca obranio je Eugen Sunara, koji je zamijenio Jurlinu. Kako to obično biva, u idućem napadu Gluhaić je pogodio za izjednačenje i povratak domaćina, koji je čak poveo 14:12. No, Brguljan i Muslim poentirali su za izvođenje peteraca, u kojem su Riječani bili uspješniji.


Mladost – Primorje EB 17:18

Treći susret za treće mjesto doigravanja prvenstva Hrvatske: Mladost – Primorje EB 17:18 (1:5, 5:2, 4:4, 4:3, 3:4). Bazen ŠRC Mladost. Gledatelja: 200. Suci: Radičević (Dubrovnik), Copić (Šibenik).


Izvođenje peteraca: Brguljan – 14:15, Rakovac – 15:15, Muslim – Sunara brani, Mijić – 16:15, Brubnjak 16:16, Elez – prečka, N. Čubranić – Sunara brani, Jelača – prečka, Te Riele – 16:17, Vrbnjak – 17:17, Brguljan – 17:18, Rakovac – M. I. Čubranić brani.


MLADOST: Jurlina, Fajković, Dadvani 1, Vrbnjak 1, Gluhaić 3, Jelača 1, Adeišvili, Rakovac 3, Elez, Mijić 3, Herceg 1, Fabris 1, Sunara, Mihaljević.


PRIMORJE EB: I. M. Čubranić, L. Babić, Te Riele 1, Kadivec, Brubnjak 3, Brguljan 2 (1), N. Čubranić 1 (1), K. Babić 1, Franulović, Muslim 1, Crippa 2, Tončinić 1, Dipić, Burburan 2.


Igrač više: Mladost 8-17, Primorje EB 6-13. Tri osobne greške: Franulović (19′), L. Babić (21′), Gluhaić (25′), Dadvani (28′), K. Babić (28′), Fabris (32′). Peterci: Mladost -, Primorje EB 2-4.