Međunarodni iskorak

Vaterpolisti Opatije LRH igrat će u Alpe Adria ligi: “Cilj je plasman na Final Four”

Valentina Prokić

Danijel Liber/Foto M. KIRIGIN

Danijel Liber/Foto M. KIRIGIN

Ova liga dobro će nam doći za uigravanje te posebno mlađim igračima da steknu iskustvo pa da u Prvu B ligu uđu s određenim brojem utakmica - kaže Danijel Liber, sportski direktor Opatije LRH



RIJEKA Vaterpolisti Opatije Liburnia Riviera Hotela sezonu će početi na nešto drugačiji način nego što je to bio slučaj prijašnjih godina. Naime, nakon desetak godina stanke Vaterpolo savez Slovenije ponovo je pokrenuo Alpe Adria ligu u kojoj će Opatijci zaigrati kao jedini hrvatski predstavnici uz još deset klubova, tri iz Austrije, pet iz Slovenije te po jedan iz BiH i Italije.


– Prijavili smo seniorsku momčad na inicijativu Nikole Hajdina, trenera u Ljubljani, jer oni s nama igraju Županijsku ligu pa se dobro poznajemo. U planu je bio i Jadran iz Kostrene, ali oni su u međuvremenu odustali. To će nam biti dobra priprema za Prvu B ligu za koju se nadam da ćemo je moći igrati, ali sve ovisi kada će početi jer se to još uvijek ne zna, kao niti hoće li nam se turniri Alpe Adria lige preklapati s ligom jer ćemo to teško moći uskladiti – rekao je Danijel Liber, sportski direktor Opatije LRH.


Turnir u Rijeci


Alpe Adria liga igra se turnirski, svaki mjesec odigrat će se jedan turnir, organizator će uvijek biti drugi klub, a nakon pet turnira slijedi završni turnir u Kranju s četiri najbolje momčadi koje će odlučivati o prvaku.




– Ligu otvaramo u Grazu 29. i 30. listopada, prvi dan igramo s ASW Wienom, dan kasnije s Borcem iz Banja Luke. Nakon toga slijedi turnir u Sloveniji u studenome pa kod nas na Kantridi 10. i 11. prosinca. Naš cilj je plasman na Final Four, a glavni konkurenti će nam sigurno biti slovenski Triglav, koji je lani igrao A1 Regionalnu ligu te Koper. Ne znamo kakvi su Austrijanci, ali oni uvijek imaju dobre momčadi s igračima iz Jugoslavije. Tu je Trst, koji je prvoligaš, ali ovu će ligu igrati s drugom momčadi sastavljenom od mlađih igrača – dodao je Liber.


Prva B liga trebala bi početi između siječnja i ožujka iduće godine, datumi još nisu poznati, tako da bi Alpe Adria liga Opatijcima mogla poslužiti za uigravanje, ali i da se istovremeno promoviraju na europskoj sceni.


– Liga je međunarodna, tako da ima težinu više. Naš sponzor su Liburnia Riviera hoteli te je i njima u interesu da se pokažu na tržištima u Austriji i Sloveniji koja su im zanimljiva. To je dobar marketinški potez. Osim toga, dobro će nam doći za uigravanje te posebno mlađim igračima da steknu iskustvo pa da u Prvu B ligu uđu s određenim brojem utakmica.


Pojačanja


Opatijci su izmijenili momčad u odnosu na prošlu sezonu, doveli su nekoliko igračkih pojačanja, a uz treninge na Kantridi igraju redovito pripremne utakmice s Primorjem EB i Koprom, kod kojega gostuju i danas.


– Dosta smo se pojačali, bivši kapetan Primorja EB Marko Blažić vratio se kod nas jer mu je Opatija bila matični klub, došao je i bivši Primorjaš Sven Augusti, povratnik iz Italije. Od starijih igrača tu su još Ian Petrić i Duje Peroš, koji su godinama tu, iz Primorja EB nam dolazi pet igrača na posudbu, braća Dujmić, koji su naši igrači, prešli su u Primorje EB, pa Marko Kaluđerović. Ove sezone imat ćemo pravi spoj mladosti i iskustva. Tu je još pet, šest igrača iz našeg pogona koji će dobivati priliku i mislim da će to na kraju biti jedna dobra priča – rekao je Liber.


Što se bazena u Opatiji tiče, i to se pomaklo s mrtve točke. Nakon višegodišnjih priča, konačno se krenulo s radom.


– Idejno rješenje je pred završetkom, do kraja godine bi trebao krenuti i glavni projekt koji bi početkom druge godine trebao biti gotov, a onda ide zatvaranje financijske konstrukcije i realizacija. Nadamo se da ćemo dobiti bazen – zaključio je sportski direktor Opatije LRH.