ATP Plava Laguna Croatia Open

U Zagrebu predstavljeno novo izdanje turnira u Umagu, slijedi obračun budućih teniskih vladara u Stella Marisu

Hina

Tomislav Poljak, Vili Bassanese, Dragan Pujas, Josip Pavić i Dubravko Šimenc/Foto PIXSELL

Tomislav Poljak, Vili Bassanese, Dragan Pujas, Josip Pavić i Dubravko Šimenc/Foto PIXSELL

Jako smo zadovoljni listom igrača. Dugo smo na tome radili. Strategija da pozivamo mlade igrače, ove godine se vidi da ima plodove - istaknuo je Dragan Pujas



ZAGREB Sjajna igračka postava, budućnost svjetskog tenisa koju će i ove godine na ATP Plava Laguna Croatia Openu u Umagu predstavljati prošlogodišnji pobjednik Carlos Alcaraz, uz Jannicka Sinnera i Holgera Runea, spojeni s novim digitalnim tehnologijama, predstavljeni su u ponedjeljak u zagrebačkom Infobipovom kampusu Alpha Centauri.


Uzvanike i posjetitelje najavne konferencije za medije uoči 32. izdanja umaškog ATP turnira pozdravio je Infobipov VP za produkte Krešo Žmak, koji je potom kroz kratki video prezentirao glavne značajke suradnje kojom će se Umag na još bolji i inovativan način predstaviti ljubiteljima tenisa.


“Bit ćemo prvi na ATP Touru koji će koristiti digitalna rješenja kako bi informirali naše goste”, istaknuo je predsjednik Organizacijskog odbora turnira i predsjednik Plave Lagune Dragan Pujas.




Mečevi glavnog ždrijeba na 32. izdanju umaškog ATP turnira bit će igrani od 25. do 31. srpnja, a tri tjedna uoči početka turnira sve ukazuje na to da će ovogodišnje izdanje biti jedno od najboljih u povijesti turnira koji traje od 1990. do danas.


“Jako smo zadovoljni listom igrača. Dugo smo na tome radili. Strategija da pozivamo mlade
igrače, ove godine se vidi da ima plodove. Vjerujem da ćemo gledati sjajne mečeve”, zadovoljno je ustvrdio Pujas te dodao da će Umag i ove godine svojim gostima ponuditi daleko više od samog sporta kroz raznovrsne zabavne sadržaje, bogat glazbeni program i pregršt gastronomskih užitaka.


Pohvale za ovogodišnji umaški turnir stizale su od svih govornika.


“Ministarstvo je već dugi niz godina ponosni partner turnira. Ova priča ima vrhunsku i svjetlu budućnost. Ovo je vrhunski spoj sporta i turizma”, rekao je Josip Pavić, posebni savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac.


“Znamo da je ne samo Umag, nego i cijela Istra, prekrasna sportska destinacija. Želimo da
prekrasna slika koja će ići iz Umaga ponovno uđe u sve domove Europe i svijeta”, istaknuo je specijalist za posebne marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice Dubravko Šimenc.


Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je uz turnir od njegovih početaka, istaknuo je povijesnu ulogu turnira.


“Ta uloga je temeljena na sinergiji svih koji su od prvih dana sudjelovali u njegovom nastajanju. Ovaj turnir ima dušu i svoje značenje. Sport je najzdraviji segement našeg društva i kad ga spojimo s turizmom, onda je rezultat naš turnir.”


Posebne pohvale od svih govornika za svoj je rad dobio direktor turnira Tomislav Poljak koji je rekao da zasluge za ovakav igrački popis pripadaju cijelom nizu ljudi te da je to rezultat zajedničkog truda uloženog kroz cjelogodišnje razdoblje.


Poljaku je kao uvod u predstavljanje igrača koji će obilježiti ovogodišnji umaški turnir, odlično poslužio nedjeljni sraz Carlosa Alcaraza i Jannicka Sinnera u osmini finala Wimbledona, u kojem je branitelj prošlogodišnjeg naslova morao priznati premoć godinu dana starijem Talijanu.


“Gledali smo poseban meč, jer će to biti rivalstvo koje ćemo gledali u sljedećim godinama, kad se ova legendarna trojica povuku. Tenis će biti u dobrim rukama”, konstatirao je Poljak te uz pomoć WhatsApp chatbota, koji je videoporukom najavio Goran Ivanišević, počeo poimence predstavljati najveće zvijezde. Krenuo je, naravno, od branitelja naslova, 19-godišnjeg Španjolca Carlosa Alcaraza.


“Alcarazov uspon je nešto što nismo vidjeli u zadnjih 15 godina.”


Danas šesti tenisač svijeta neće biti sam iz Top 10 društva u Stella Marisu. Iako je danas na 13. poziciji i Jannick Sinner će biti u Top 10.


“Imat ćemo dvojicu Top 10 igrača, što se u Umagu nije dogodilo od 2008. Jannick je bio Carlos prije Carlosa, radio neke stvari koje također nisu viđene 15-ak godina. Bili bismo sretni da vidimo njegov ponovni obračun s Carlosom već u Umagu.”


Danac Holger Rune je, prema Poljakovu mišljenju, zbog Alcarazovog meteorskog uzleta, pomalo nezasluženo ostao u sjeni.


“On je možda i najbolji primjer toga kako želimo razvijati ovaj turnir. To je dečko koji će krojiti teniski vrh. Njegova obaveza prema Umagu tek počinje. Vjerujemo da će biti lice turnira u godinama koje dolaze. Može zagorčati život glavnim favoritima.”


Za Gruzijca Nikoloza Basilašvilija, 26. na aktualnoj ATP ljestvici ustvrdio je da se radi o “čudljivom, toplo-hladno tenisaču”.


“Kad igra najbolji tenis, onda osvaja turnire poput onog u Hamburgu.”


Među mladićima koji se uspinju po ljestvici je i 21-godišnji Argentinac Sebastian Baez.


“Logični je nasljednik Diega Schwartzmana. Specijalist je za zemljane terene. On je favorit iz sjene.”


Talijanski tenisači su nezaobilazni dio umaške povijesti, a posebno se među njima ističe 35-godišnji Fabio Fognini.


“Naš najvjerniji gost. U Umagu igra 12. put, naš pobjednik iz 2016. Znamo da nikad ne
znamo što možemo očekivati. Nepredvidljiv i uzbudljiv.”


Još jedna mlada zvijezda u usponu, 20-godišnji Lorenzo Musseti, trebao je već prošle godine debitirati u Umagu, ali je otkazao dolazak zbog nastupa na olimpijskom turniru u Tokiju.


“On je sve što teniski gurman traži od igrača. Neće biti nositelj i već u drugom kolu može na
bilo koga. To je širina koju ovaj turnir ima”, zaključio je Poljak prije nego što je još nekoliko rečenica posvetio povratniku u Umag Borni Ćoriću.


“Borni smo već dodijelili prvu pozivnicu za glavni turnir. Vraća se nakon operacije ramena. Pozivnica koju smo mu dodijelili je naš način da mu pomognemo u tom povratku.”


Osim pozivnice Ćoriću, prilično je izvjesno da će još jedna završiti u rukama hrvatskog tenisača, ali još nije donijeta konačna odluka o njenom vlasniku.


Jednu pozivnicu za kvalifikacije dobit će pobjednik serije turnira “Road to Umag” koja će svoje finale imati uoči umaškog turnira u Stella Marisu. Pobjednici prva dva turnira su Luka Mikrut i Domagoj Bilješko, a pridružit će im se još dvojica sa splitskog turnira koji je u tijeku.