Sve pod kontrolom

U Tokiju trljaju ruke: “Do sada nisu zabilježeni ozbiljni slučajevi COVID-19, stope pozitivnih su niske”

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Od 1. srpnja provedeno je više od 866.000 testova vezanim uz Olimpijske i Paraolimpijske igre, a stopa pozitivnih je 0.03 posto



TOKIO Paraolimpijske igre u Tokiju do sada su nadmašile sva očekivanja, poručio je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC) Andrew Parsons na konferenciji za novinare u Tokiju.


“Do sada je bilo fantastično, sportašima pružamo sigurno okruženje, a istovremeno štitimo i japansko stanovništvo”, rekao je Parsons.


“Bez iznimke, svi sportaši i dužnosnici s kojima sam razgovarao rekli su mi kako moramo zauvijek biti zahvalni Japancima. Volonteri su nasmijano lice ovih Igara. Iza maski možemo osjetiti njihov osmijeh,” dodao je.




Parsons, kojem su ovo prve POI, otkako je preuzeo IPC, kao jedan od najboljih trenutaka izdvojio je dolazak dvoje afganistanskih sportaša nakon što su evakuirani iz svoje zemlje, koja je sada pod kontrolom talibana.


“Bilo je apsolutno fantastično dočekati ih kad su stigli u Tokio i razgovarati s Hossainom i Zakijom te pokušati razumjeti kroz što su prošli”, rekao je Parsons.


Do sada je bilo oko 250 slučajeva koronavirusa povezanih s POI, a Parsons je naglasio kako su organizatori poduzeli odgovarajuće mjere kako bi spriječili širenje virusa, dodajući da je “ključ” pratiti infekcije i izolirati one koji su pozitivni.


Izvršni direktor Organizacijskog odbora Toshiro Muto je dodao kako do sada nije bilo većih problema koji bi imali utjecaja na POI.


“Do sada nisu zabilježeni ozbiljni slučajevi COVID-19 među sportašima i zaposlenicima na Paraolimpijskim igrama, a stope pozitivnih su i dalje vrlo niske.”


Od 1. srpnja provedeno je više od 866.000 testova vezanim uz Olimpijske i Paraolimpijske igre, a stopa pozitivnih je 0.03 posto.


Paraolimpijske igre, najveći svjetski događaj za sportaše s invaliditetom, počele su 24. kolovoza, a traju do 5. rujna uz sudjelovanje više od 4.500 sportaša iz 163 zemlje svijeta, među kojima i 22 hrvatska sportaša.