Bacački kup u atletici

U Splitu se održava Europski bacački kup, Marin Premeru juri normu za Olimpijske igre u Tokiju

Ivana Vaupotić

Marin Premeru/Foto Arhiva NL

Marin Premeru/Foto Arhiva NL

Bacač diska Kvarnera za glavni cilj sezone ima osigurati mjesto među putnicima na Olimpijske igre za što treba ispuniti normu od 66  metara



RIJEKA Danas u Splitu počinje Europski bacački kup u atletici, što će u Parku mladeži i antičkoj Saloni tijekom dva dana okupiti 399 atletičara i atletičarki iz 42 države. Hrvatsku reprezentaciju činit će 22 predstavnika, natjecanje će propustiti najbolje hrvatske atletičarke, Sandra Perković, koja se oporavlja od ozljede zgloba, te Sara Kolak, koja je zbog problema s nožnim palcem u dogovoru sa svojim stručnim stožerom odgodila otvaranje sezone. Najveća hrvatska uzdanica bit će Filip Mihaljević, najbolji hrvatski bacač kugle, koji je na nedavno održanom Europskom dvoranskom prvenstvu osvojio brončano odličje. U redovima hrvatske izabrane vrste bit će i dvoje atletičara Kvarnera, bacačica koplja Laura Štefanac i bacač diska Marin Premeru.


– Velika je čast biti dio hrvatske reprezentacije na ovako velikom natjecanju – rekla je Laura Štefanac, olimpijska pobjednica gluhih i europska prvakinja gluhih, koja će u Splitu otvoriti novu natjecateljsku sezonu.


– Imala sam problema s leđima pa nemam neka prevelika očekivanja. Dat ću sve od sebe pa ćemo vidjeti što će mi to donijeti. Moja najveća želja je da natjecanje odradim bez bolova – dodala je Laura, koplje koje je najdalje letjelo do 49,59 metara.




Konkurenciju u bacanju koplja predvodit će Čehinja Barbora Špotakova, svjetska rekorderka i dvostruka olimpijska pobjednica, a dolazak je najavila i europska prvakinja, Njemica Christin Hussong.


– Trema je prisutna, uzbuđena sam jer ću biti u društvu najboljih bacačica koplja, no dat ću sve od sebe – rekla je Laura Štefanac.


Marin Premeru u nedjelju će u Splitu početi operaciju Tokio. Bacač diska Kvarnera za glavni cilj sezone ima osigurati mjesto među putnicima na Olimpijske igre za što treba ispuniti normu od 66  metara. Tribaljski atletičar najdalje je disk u svojoj karijeri bacio 63,38 metara, u Split dolazi s hicem od 57,77 metara sa Zimskog bacačkog prvenstva Hrvatske, što je održano u ožujku.


– Zadovoljan sam kako sam trenirao, zaobišle su me ozljede, a to je najvažnije. Trenirao sam 15 dana u Medulinu sa Sandrom Perković i njezinim trenerom Edisom Elkasevićem i to mi je baš dobro došlo – rekao je Marin Premeru, koji se u Splitu prije svega nada dobrom rezultatu, koji će mu donijeti puno bodova. Naime, Svjetska atletika uvela je sustav renkinga na temelju kojeg će se popunjavati broj atletičara u svakoj disciplini do predviđene kvote, na način da će se vrednovati pet najboljih nastupa u određenom razdoblju, a bodove će donositi rezultat i plasman na natjecanju.


– Prošlu sam sezonu završio hicem od 59,86 metara pa mi je želja ovu sezonu otvoriti boljim rezultatom. Cilj mi je iz natjecanja u natjecanje dizati formu i što je više moguće približiti se normi za Olimpijske igre – zaključio je Premeru