Novi uspjeh

Laura Štefanac obranila zlato uz rekord prvenstva na EP-u gluhih: “Rekord je potvrda da dobro treniram i dajem sve od sebe”

Ivana Vaupotić

Andrej Hajnšek i Laura Štefanac

Andrej Hajnšek i Laura Štefanac

Bilo je dobro, zadovoljna sam s obzirom na sve probleme koji su me zadesili uoči finala. Dan uoči natjecanja imala sam povišenu temperaturu, a onda nas je pratilo i čudno vrijeme - kaže Laura



RIJEKA Laura Štefanac opet je na postolju, 25-godišnja atletičarka Kvarnera obranila je zlato u bacanju koplja na Europskom prvenstvu gluhih u poljskom Szczecinu hicem od 47,00 metara, čime je za 72 centimetra nadmašila sedam godina star rekord europskih prvenstava Bugarkinje Elene Uzunove. Srebro je osvojila Njemica Emilie Mehlitz s 39,18 metara, dok se broncom morala zadovoljiti dojučerašnja rekorderka europskih prvenstava Elena Uzunova s hicem od 38,36 metara.


– Bilo je dobro, zadovoljna sam s obzirom na sve probleme koji su me zadesili uoči finala. Prvo sam dan uoči natjecanja imala povišenu temperaturu zbog čega se nisam baš dobro osjećala, onda nas je pratilo i čudno vrijeme. Na zagrijavanju nas je uhvatila jaka kiša, nakon toga je zasjalo sunce, ali uz vjetar – rekla je Laura Štefanac, koja je u Poljskoj upotpunila kolekciju odličja s velikih natjecanja.


Svjetsko zlato


Dvostruka olimpijska pobjednica gluhih sada se može pohvaliti dvama europskim zlatima i broncom, koju je osvojila također u Poljskoj. Jučer je imala još jednu želju, treći put u karijeri nadmašiti svjetski rekord (51,02), koji je bacila u Celju prošle godine.




– S obzirom na sve što se dogodilo uoči finala, zadovoljna sam rezultatom. Iskreno, nisam razočarana što nisam bacila svjetski rekord, meni i treneru cilj je da dobro i bez ozljeda odradim sve cikluse te da se što bolje pripremimo za Svjetsko prvenstvo u Tajvanu, na kojem mi je želja osvojiti zlato, jedinu medalju koja mi nedostaje u mojoj kolekciji. Ali, tu je rekord europskih prvenstava. Svaki rekord znači da dobro treniram, trudim se i dajem sve od sebe. Ovo zlato je za moju obitelj, trenera i prijatelje – dodala je 25-godišnja atletičarka Kvarnera, koja je pobjednički hitac bacila u drugoj seriji.


Prazna baterija


– Prvu seriju smo se dogovorili da idem kontrolirano u zalet i da to bude siguran hitac pa da se dižem iz serije u seriju. Pao je na 45,80 metar, u drugoj sam bacila 47,00 metara, ali mi je nakon toga, nažalost, pala energija i fokus – zaključila je Laura Štefanac, na koju je itekako ponosan trener Andrej Hajnšek.


– Što reći, po rezultatima izgleda da je Laura lako došla do pobjede, ali uopće nije bilo tako. Prvo je na zagrijavanju padala jaka kiša i smočila koplja, onda se uz sunce javio i vjetar koji je mijenjao smjer. Ali, najviše nas je zabrinula Laurina povišena temperatura koja joj je uzela dosta snage. No, na kraju se sve dobro poklopilo s novim rekordom europskih prvenstava – kaže slovenski stručnjak, koji nije niti sumnjao da će njegova atletičarka obraniti zlato.


– Ovo mi je bilo možda i najteže natjecanje, a imam ih puno iza sebe. Osjećam se kao prazna baterija. Ali sada se možemo radovati novom uspjehu. Sada ćemo malo odmoriti, a onda nas u listopadu čeka novo natjecanje, Svjetske igre gluhih, na koje idemo po novo zlato – zaključio je Hajnšek.


Dvije bronce Elene Ban

Elena Ban, kadetkinja Kvarnera, osvojila je dvije bronce na Gimnazijadi, Svjetskom školskom prvenstvu, domaćin kojega je bio Rio de Janeiro. Učenica Salezijanske klasične gimnazije jedina je predstavnica Primorsko-goranske županije u Brazilu, a na treću stepenicu pobjedničkog postolja stala je u utrkama na 800 i 1.500 metara, u kojima je i prvakinja Hrvatske.