Sportska poslastica

U Opatiji se ovoga vikenda održava jedriličarski spektakl, treće izdanje Opatija CRO Melges 24 kupa okupit će 25 posada

Hina

Prije nekoliko godina podatak od 25 prijavljenih posada na one-design regati u Hrvatskoj zvučao bi kao dobra prvotravanjska šala, a sada je lijepa realnost - pojasnio je Karlo Kuret, jedna od legendi hrvatskog jedrenja



OPATIJA U Opatiji se ovaj vikend  sprema pravi jedriličarski spektakl. Opatija CRO Melges 24 Cup u organizaciji Yacht Cluba Croatia jedna je od najjačih i najbrojnijih one-design regata koja se ikada jedrila na Kvarneru na kojoj je prijavljeno 25 jedrilica s preko 100 jedriličarki i jedriličara iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.


Uz vrhunske hrvatske jedriličare te bivše i sadašnje olimpijce poput Karla Kureta, Enie Ninčević, Tomislava Bašića na startu opatijske regate naći će se aktualni europski prvak u Melgesu 24 – trogirski Mataran 24 s kormilarom Antom Boticom i aktualni pobjednik Europske serije u Melgesu 24, mađarski Chinook.


‘Treće izdanje Opatija CRO Melges 24 kupa, s 25 prijavljenih jedrilica, osim rušenja rekorda u brojnosti na regatama hrvatskog kupa, čini još jednu veliku stvar. Ova regata spaja dvije najbrojnije Melges 24 europske nacije, talijansku i hrvatsku! Održavajući višegodišnje dobre odnose s tršćanskim vlasnicima Melgesa 24, uspjeli smo našu, opatijsku regatu, uvrstiti u ‘Alpe-Adria cup’ seriju regata koja se jedri u Italiji i Sloveniji, a sada i u Hrvatskoj. Rezultat je dolazak 9 talijanskih posada na odmjeravanje snaga s najboljim hrvatskim jedriličarima. Uz Mađare i Slovence, koji također dolaze, postali smo prava međunarodna regata, prava ‘Liga prvaka’ kako se često naziva hrvatske regate Melgesa”, kazao je organizator iz YC Croatia, Petar Smojver.




S više od 20 aktivnih posada hrvatska flota Melgesa 24 trenutačno je jedna od najbrojnijih u svijetu, a CRO Melges 24 Cup privlači brojne vrhunske jedriličare koji uživaju u vrhunskom regatavanju na jedrilicama istih tehničkih karakteristika.


‘Prije nekoliko godina podatak od 25 prijavljenih posada na one-design regati u Hrvatskoj zvučao bi kao dobra prvotravanjska šala, a sada je lijepa realnost. Gušt je jedriti protiv mladih lavova, a mislim da su brojni hrvatski jedriličari u Melgesu 24 pronašli klasu u kojoj mogu jedriti na svjetskom nivou. Pokazatelj toga je i dolazak sve većeg broja stranih posada na Jadran koje se žele natjecati u vrhunskoj konkurenciji”, pojasnio je Karlo Kuret, jedna od legendi hrvatskog jedrenja.


LISTA POSADA: Blue Label (HRV), Orage (HRV), Amor Wave (HRV), Skorpios (HRV), White Raven (HRV), Bluestream (ITA), American Express (ITA), Forever G (ITA), Cezibordo (HRV), Ariel (ITA), Zen (HRV), Pac Man (SLO), Universitas Nova (HRV), Never2Late (ITA), Tutta Forza (HRV), Mataran 24 (HRV), Panjić (HRV), Fjonda (HRV), PointOne (HRV), Iggy (HRV), Cro-a-Sail (HRV), Xuxu (ITA), Joyrunner (HRV), Arkanoe’ by Montura (ITA), Chinook (MAĐ).