EP u atletici

U Munchenu počinje EP u atletici: Sandra Perković još jednom ide ispisati povijest!

Ivana Vaupotić

Sandra Perković/Foto REUTERS

Sandra Perković/Foto REUTERS

Prije četiri godine u Berlinu Sandra je postala prva atletičarka u povijesti koja je osvojila pet zlatnih odličja u nekoj od pojedinačnih disciplina, danas će krenuti po svoju šestu titulu



RIJEKA Danas u Münchenu počinje Europsko prvenstvo u atletici na kojem će Hrvatska imati 11 predstavnika. Po starom dobrom običaju najveća uzdanica hrvatske »kraljice sportova« bit će bacačica diska Sandra Perković, koja će u Münchenu još jednom ispisati povijest. Prije četiri godine u Berlinu postala je prva atletičarka u povijesti koja je osvojila pet zlatnih odličja u nekoj od pojedinačnih disciplina, danas će krenuti po svoju šestu titulu. Iza nje je odličan nastup na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Eugeneu na kojem je osvojila srebrno odličje, bacivši pritom svoj najbolji hitac sezone od 68,45 metara. Suvišno je isticati da Sandra Perković ima najbolji prijavljeni rezultat. Najveću konkurenciju, barem na papiru, imat će u osvajačici olimpijskog srebra u Tokiju, Njemici Kristin Pudenz, disk koje je ove sezone letio do 67,10 metara te Nizozemki Jorinde Van Klinken (65,66). No, hrvatsko bacanje diska imat će još jednu uzdanicu, riječ je o Mariji Tolj, osvajačici osmog mjesta na SP-u u Eugeneu, koja je na Mediteranskim igrama u alžirskom Oranu bacila osobni rekord od 64,71 metra.


Kugla


Hrvatska će aduta imati i u bacanju kugle u kojem je Filip Mihaljević jedan od kandidata za najsjajnije odličje. Hrvatski rekorder ima treći prijavljeni rezultat od 21,82 metra koji je bacio na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu na kojem je zauzeo šesto mjesto u iznimno jakoj konkurenciji jedne od najjačih atletskih disciplina. Bolji od 28-godišnjeg Livnjaka i najboljeg Europljanina u Eugeneu ove su sezone samo Čeh Tomaš Stanek (21,94) i Poljak Konrad Bukowiecki (21,91).


Sve će oči i u Münchenu biti uprte u Saru Kolak, atletičarku Kvarnera i olimpijsku pobjednicu u bacanju koplja iz Rio de Janeira 2016. godine, koja je u svojoj povratničkoj sezoni imala puno uspona i padova. Otvorila ju je hicima preko 60 metara, od kojih je najbolji bacila na mitingu u nizozemskom Leidenu kada se njezino koplje zaustavilo na 62,62 metra, no posljednja tri natjecanja ne daju joj previše razloga za optimizam. Seriju slabijih rezultata započela je na SP-u u Eugeneu na kojem je doživjela reprizu Olimpijskih igara u Tokiju i zbog triju prijestupa u kvalifikacijama ostala bez plasmana. Odradila je potom dvije generalke za EP na kojima njezino koplje nije letjelo niti preko 57 metara.


Maraton




Puno se u Münchenu očekuje i od maratonke Matee Parlov Koštro, koja se s ovogodišnjim osobnim rekordom od 2;28:39 sati koji je istrčala u Hannoveru nalazi na visokom sedmom mjestu prijavljenih rezultata. Svoje mjesto u finalu tražit će i skakači udalj Marko Čeko i Filip Pravdica. Čeko se vratio uspješno nakon ozljede i preskočio 7,92 metra, dok je Pravdica na Balkanskom prvenstvu prvi put u karijeri preskočio 8,00 metara.


– Brojka od 11 atletičara je itekako respektabilan broj s obzirom na nove okolnosti u kojima su norme za Europsko prvenstvo formirane kao norme za Svjetsko prvenstvo, što znači da je podignuta razina rezultata, a takav će se trend nastaviti i u budućnosti. Kada govorimo o postavljenim ciljevima, od naših atletičara očekujem jednu medalju i četiri do pet nastupa u finalu – rekao je Mladen Katalinić, izbornik hrvatske atletske reprezentacije, koji je ponaosob analizirao svakog od 11 predstavnika hrvatske »kraljice sportova« u Münchenu.


Danas sedmero Hrvata

Prvoga dana natjecanja nastupit će čak sedmero hrvatskih atletičara. Natjecanje će otvoriti Filip Mihaljević u bacanju kugle koji će prvo nastupiti u kvalifikacijama (10 sati) u kojima će tražiti plasman u večerašnji finale (20.58 sati), za koji će trebati prebaciti kvalifikacijsku normu od 21,15 metara.


Matea Parlov Koštro i Ana Štefulj u 10.30 sati naći će se na startu maratona, Marka Čeku i Filipa Pravdicu od 12.10 sati očekuju kvalifikacije skoka udalj u kojima norma za plasman u finale iznosi 8,05 metara. Sandra Perković nastupit će u kvalifikacijama diska (18.15 sati), jednako kao i Marija Tolj (19.25 sati), a norma za finale je 63,50 metara.


– Dat ću sve od sebe da osvojim šesto europsko zlato. Veliku konkurenciju imat ću u njemačkim bacačicama, ali se nadam da će me unatoč tome publika na stadionu nositi do novog zlata – poručila je Sandra Perković na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Münchenu.

 


 


SANDRA PERKOVIĆ


Disciplina: bacanje diska


Osobni rekord: 71,41


Rezultat sezone: 68,45


– Ne treba skrivati da je Sandra naš kandidat za medalju, ona u München ide po svoje šesto zlato. Sandra je jedna od najboljih natjecateljica u povijesti svjetske atletike, ona je hodajuća atletska ikona, a njezini rezultati su senzacionalni. Nikako joj ne želim stvarati pritisak uoči nastupa na Europskom prvenstvu, ali Sandra ide po zlatnu medalju. Međutim, ako u tome ne uspije, ona je i dalje jedna od najvećih zvijezda svjetske atletike.


 


FILIP MIHALJEVIĆ


Disciplina: bacanje kugle


Osobni rekord: 21,94


Rezultat sezone: 21,84
– Filip je imao senzacionalno dobar nastup na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu, no to ne znači da će mu sada biti lako jer se jedan dio europskih saveza u postolimpijskoj godini odlučio za nastup svojih atletičara na jednom od ova dva velika natjecanja. Ne treba razmišljati na način da će se ono što je Filip ostvario na Svjetskom prvenstvu bukvalno prenijeti na Europsko prvenstvo, već se treba prvo koncentrirati na kvalifikacije i plasirati se u finale u kojem je Filip zahvaljujući svojem rezultatu iz Eugenea kandidat za najviši plasman, odnosno osvajanje medalje.


 SARA KOLAK


Disciplina: bacanje koplja


Osobni rekord: 68,43


Rezultat sezone: 62,62
– Nakon svega što je prošla, od ozljeda, operacija, do loših situacija s trenerima, ovo je godina njezinoga povratka u kojoj opet baca preko 60 metara. Stabilnost njezinog bacanja još uvijek nije dobra kako bismo željeli da bude, međutim, Sara je čudesna atletičarka, koja nas može i ugodno iznenaditi. Ona nema nikakav teret odgovornosti za rezultat koji će ostvariti, sretna je što se uopće vratila. Samim time što se vratila u budućnosti se nadamo pomaku u daljinama, a kada dođe na 65 metara, opet će biti u krugu onih koji osvajaju medalje, što ne znači da je to nemoguća misija i u Münchenu.


 


MATEA PARLOV KOŠTRO


Disciplina: maraton


Osobni rekord: 2;28:39


Rezultat sezone: 2;28:39
– Matea je u odličnoj formi, ona i trener Slavko Petrović odlučili su preskočiti Svjetsko prvenstvo, što je po meni bila mudra odluka jer je konkurencija u maratonu na Svjetskom prvenstvu brutalno jaka i nastup na Europskom prvenstvu je za nju primjereniji. To ne znači da je ovdje konkurencija slaba. S posljednjom utrkom na 10.000 metara u kojoj je postavila državni rekord, Matea je pokazala da je u sjajnoj formi i ja od nje očekujem vrlo dobar rezultat.


 


MARIJA TOLJ


Disciplina: bacanje diska


Osobni rekord: 64,71


Rezultat sezone: 64,71
– Marija je Sandrina nasljednica, iza nje je sjajan nastup na Svjetskom prvenstvu, nadam se da će ga ponoviti i u Münchenu. U Eugeneu je bila peta među Europljankama, to je plasman koji je blizu medalje. Marija je mlada, napreduje iz godine u godinu, pred njom je budućnost. Objektivno se možemo nadati finalu, to je realno za očekivati.


 


MARKO ČEKO


Disciplina: skok udalj


Osobni rekord: 8,04


Rezultat sezone: 7,92
– Nakon prošlogodišnje ozljede Marko se odlično vratio, na daljinama je blizu svog osobnog rekorda i mislim da je on jedan od naših kandidata za finale. Treba istaknuti da bi on sa svojim rezultatom na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu osvojio peto mjesto, što znači da je njegova rezultatska razina vrlo visoka i da se na ovom natjecanju može ravnopravno nositi sa svima ostalima.


 


FILIP PRAVDICA


Disciplina: skok udalj


Osobni rekord: 8,00


Rezultat sezone: 8,00
– Nakon što je sanirao sve ozljede, Filip se vratio na sjajan način, postavio je osobni rekord kojim je postao jedan od naših elitnih skakača koji su uspjeli preskočiti 8,00 metara. Krasi ga karakteristika da je odličan natjecatelj, rijetko kad zakaže. Ja sam optimist po pitanju njegovog nastupa, na svakom velikom natjecanju je skakao na svojoj maksimalnoj razini.


 


MARTIN MARKOVIĆ


Disciplina: bacanje diska


Osobni rekord: 63,62


Rezultat sezone: 63,22
– Ne treba zaboraviti da je Martin bio svjetski juniorski prvak te je, kao i svi sportaši, imao uspone i padove. Sada se vratio nakon padova koji su bili uvjetovani ozljedama, zdrav je i spreman. U Eugeneu je u kvalifikacijama imao hitac preko 60 metara, mislim da je kandidat za nastup u finalu.


 


PAOLA BOROVIĆ


Disciplina: troskok


Osobni rekord: 13,61


Rezultat sezone: 13,50
– Paola je na temelju renkinga imala uvjete za nastup na Svjetskom prvenstvu, ali se odlučila fokusirati na nastup na Europskom prvenstvu. Zdrava je, gledam je na treningu i vrlo dobro izgleda. Nadam se da bi mogla skočiti osobni rekord ili na razini svojeg najboljeg rezultata.


 


IVANA LONČAREK


Disciplina: 100 m prepone


Osobni rekord: 13.09


Rezultat sezone: 13.45
– Ivana dobro trenira, ali imala je čudnu sezonu u kojoj joj se dva puta dogodilo da je natjecateljica iz susjedne ušla u njezinu stazu. Nakon ta dva sudara, koja nije ona izazvala, naprosto je izgubila sigurnost i samopouzdanje te u lošem natjecateljskom raspoloženju dolazi na Europsko prvenstvo. Međutim, budući da ima puno iskustva, treba vjerovati da će pronaći koncentraciju i sigurnost te ipak nastupiti na razini svojih najboljih rezultata u ovoj godini.


 ANA ŠTEFULJ


Disciplina: maraton


Osobni rekord: 2;36:28
– Naša druga predstavnica u maratonu je plasman na Europsko prvenstvo osigurala putem renkinga. Iza nje je ozljeda koju je sanirala i za nju je najvažnije da nastupi i dođe do cilja. Ana je atletičarka od koje sa sigurnošću u budućnosti možemo očekivati dobre rezultate.