Roland Garros

U finalu Roland Garrosa igrat će se klasik: Rafa Nadal protiv Novaka Đokovića

Hina

Novak Đoković/Foto REUTERS

Novak Đoković/Foto REUTERS

Nadal je u polufinalu svladao Argentinca Diega Schwartzmana, dok je Đoković imao puno teži posao s Grkom Stefanosom Tsitsipasom



PARIZ Španjolac Rafael Nadal i Srbin Novak Đoković igrat će u finalu Grand slam turnira tenisača u Roland Garrosu u nedjelju u Parizu.


Nadal je u polufinalu svladao Argentinca Diega Schwartzmana sa 6-3, 6-3, 7-6 (0), dok je Đoković imao puno teži posao s Grkom Stefanosom Tsitsipasom s 6-3, 6-2, 5-7, 4-6, 6-1 nakon četiri sata igre.


Nakon što je prvi tenisač svijeta bez većih problema dobio prva dva seta, u trećem je napravio “break” i kod 5-4 servirao za pobjedu, te se činilo da će lako do finala. Đoković je imao i meč-loptu na svoj servis, no Tsisipas je pronašao snage, izjednačio na 5-5, a potom je sa svojom dobro igrom i Đokovićem pogreškama uzeo dva uzastopna gema i set.




Četvrti set započeo je bolje Tsisipas, poveo s 2-0, ali je Đoković odmah vratio izgubljeni servis. No, kako je vrijeme odmicalo Grk je igrao sve bolje i u 10. gemu dočekao Đoković slabiji servis-gem za poravnanje u setovima.


U petom setu je ipak Grk ostao bez snage nakon vodstva 1-0, Đoković je brzo napravio “break”, a dokraja 22-godišnji Grk nije uspio doći više do gema, pa će svijet u nedjelju opet gledati teniski klasik Đoković-Nadal.


Bio je ovo njihov sedmi međusobni dvoboj i četvrta pobjeda Đokovića, koji se po peti puta plasirao u finale Roland Garrosa.


Nadalu je ovo 13. ulazak u finale Roland Garrosa, a u svih 12 prethodnih navrata je i osvajao naslov. Bio mu je ovo 101. susret koji je odigrao na pariškoj zemlji te 99. pobjeda.


Iako je Nadal do pobjede stigao bez izgubljenog seta, Schwartzman je u svom prvom “grand slam” polufinalu u karijeri pružio odličan otpor velikom favoritu.


Prvi set završio je sa 6-3 u korist Nadala, no igralo se više od sat vremena. Španjolac je ipak bolje odigrao sve važne poene o čemu svjedoči i njegova stopostotna realizacija “break-lopti” (2-2) za razliku od samo 25 posto koliko je imao Schwartzman (1-4).


Nadal je dominirao drugim setom od samoga početka kada je oduzeo servis suparniku, a usto nije dopustio Schwartzmanu čak niti jednu priliku za povratak izgubljenog početnog udarca.


Nakon što je oduzeo servis Schwartzmanu za 3-1 u trećem setu činilo se kako je samo pitanje tehnike završiti dvoboj. No, omaleni Argentinac se nije složio s time, vratio je “break” zaostatka, pa nakon što je još jednom izgubio servis ponovno se uspio vratiti u rezultatsku ravnotežu te kod rezultata 5-5 imati tri “break-lopte” za vodstvo 6-5 i servis za set. Ipak, nije uspio iskoristiti niti jednu od tih prilika što ga je na kraju ipak “slomilo”. Početkom “tie-breaka” Schwartzman je napravio tri neprisiljene pogreške i umjesto vodstva 3-1 pao u zaostatak od 0-4 od kojega se nije mogao oporaviti.


Bio je ovo 11. međusobni susret Nadala i Schwartzmana i 10. pobjeda Španjolca. Argentinac je jedinu pobjedu ostvario prije 20-ak dana u četvrtfinalu Rima.


U slučaju pobjede u nedjelju Nadal će osvojiti svoj 20. “grand slam” naslov čime bi se izjednačio sa Švicarcem Rogerom Federerom na prvom mjestu svih vremena.


U finalu tenisačica na Roland Garrosu u subotu igrat će Amerikanka Sofia Kenin i Poljakinja Iga Swiatek (15 sati), a iza njih će u finalu muških parova nastupiti Splićanin Mate Pavić i Brazilac Bruno Soares protiv njemačke kombinacije Kevin Krawietz- Andreas Mies.