Automobilizam

U Dubrovniku se održava završnica brdskog prvenstva u automobilizmu: Matija Jurišić i Dejan Dimitrijević odlučuju

Miroslav Krpan

Matija Jurišić/M. KRPAN

Matija Jurišić/M. KRPAN

Iako je većina prvaka po grupama poznata i prije dubrovačke utrke, kao i dobar dio pobjednika u nekoj od 11 klasa, glavna je nepoznanica ukupni pobjednik sezone, državni prvak na brdu za 2022. godinu Kategorije I



DUBROVNIK   Deveta i posljednja utrka prvenstva Hrvatske održava se u Dubrovniku u organizaciji Autokluba Dubrovnik Racing. Ovogodišnja 22. Međunarodna brdska utrka »Nagrada Dubrovnik 2022. – Memorijal Željko Đuratović – Trofej Dubravko Čikor« održava se u subotu i nedjelju, na dionici staze Mokošica – Osojnik, sa startom »od Mosta«, u duljini 3.345 metara, sa 17 zavoja i usponom od 7,56 posto, uz jednu »šikanu« usporenja brzine. Sudjelovat će 93 prijavljena vozača iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, a prvenstvo se boduje za PH Kategorije I (turistička vozila), PH povijesnih automobila i prvenstvo Crne Gore. Sudionici završnice domaćeg prvenstva, njih 63, stižu iz 17 klubova.


Iako je većina prvaka po grupama poznata i prije dubrovačke utrke, kao i dobar dio pobjednika u nekoj od 11 klasa, glavna je nepoznanica ukupni pobjednik sezone, državni prvak na brdu za 2022. godinu Kategorije I. Cjelogodišnje nadmetanje svelo se na dva imena, od kojih je trenutačno s tri boda u prednosti mladi 19-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić, koji u sustavu državnog prvenstva brani boje AK-a Župa Dubrovačka, dok je usprkos pet pobjeda, ali, nažalost, i tri nepredvidiva odustajanja Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) privremeno u podređenom položaju. Matematički gledano ima više opcija za međusobni konačni plasman, a obzirom na to da se zaključenjem ove devete utrke jedan najslabiji rezultat odbija, njima se više nema što umanjiti. Znači, bodovi dobiveni nakon nedjeljnog rezultata bit će pribrojeni i iznjedrit će novog prvaka.


U pogledu vrha ljestvica u grupama većina je prvaka već osigurala svoj status, ali najbrojnija Grupa 6, s čak 37 vozača, krajnje je neizvjesna. Prvak će se odlučiti na dubrovačkoj stazi. Vodeći je Florian Šalec iz AK-a Zagorje (127 bodova brutto), ali mu se mora odbiti najslabiji rezultat, dok se ništa nema odbijati trenutačno drugom Ivici Magdiću (AKK Fly with Kolman), koji ima 115 bodova i Marinu Božičeviću (AK RI autosport) sa 109 bodova. U matematičku igru za postolje još ulazi i Armin Mujkanović sa 107 bodova (Splitski autoklub), ali i brisanjem najslabijeg rezultata.




Vozači Autokluba Župa Dubrovačka s velikih 47 bodova prednosti najbliži su klupskom naslovu Auto karting kluba Fly with Kolman, dok višestruki nositelji naslova najboljih AK-a Dubrovnik Racing zaostaju dodatnih 11 bodova.


Puno je kombinacija, a prvake će iznjedriti »štoperica« na samoj stazi. Svemu tome prethodit će u subotu od 8 do 10,30 verifikacija i tehnički prijam, te dva službena treninga od 13 sati. Bodovne utrke voze se u nedjelju, prva od 11,45, dok će se nagrade dijeliti oko 18,30.