Marin Premeru

Tribaljski atletičar odradio četverogodišnju suspenziju: “Brojao sam dane do povratka, jedva čekam prvo natjecanje”

Marin Premeru/Foto R. BRMALJ

Marin Premeru/Foto R. BRMALJ

Sigurno da imam ciljeve, želim osvojiti titulu prvaka Hrvatske i disk baciti što dalje mogu. Ako je moguće i srušiti osobni rekord. Bio bi to dobar vjetar u leđa za iduću sezonu i lov na normu za Tokio - kaže Premeru



RIJEKA Prije četiri godine srušio mu se svijet nakon što mu je Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping izreklo četverogodišnju suspenziju nakon pozitivnog doping testa na pralmorelin, jedan oblik hormona rasta. Marin Premeru, tribaljski bacač kugle i diska, sada opet diše punim plućima i jedva čeka početak srpnja i povratak natjecanjima.


– Moj povratak nije bio upitan niti u jednom trenutku, rekao sam da ću se vratiti i tu sam. Brojao sam dane do povratka, osjećaj je dosta dobar i jedva čekam prvo natjecanje – kaže Marin Premeru, novopečeni član Kvarnera, koji će premijeru za novi klub imati 12. srpnja na Kupu i ekipnom prvenstvu Hrvatske.


– Nije tu bilo previše razmišljanja, Kvarner je dobro organiziran klub i želja mi je što više vremena provoditi u mojem Triblju. Ja sam ipak iz ovih krajeva i Kvarner je logično rješenje. Volim trenirati na Kantridi, kad god dođem sjetim se uspjeha koje sam tu ostvario u mlađim danima. Od 15. godine bio sam član Dinama, ali ne vidim se u Zagrebu – nastavio je Premeru, koji je tijekom četverogodišnje suspenzije cijelo vrijeme trenirao.


Disk




– Četiri godine je jako dugo razdoblje, dogodilo se to što se dogodilo, to je bio nesretan slučaj. Nažalost, ne mogu vratiti vrijeme i ništa ne mogu promijeniti, ali očekivao sam da ću dobiti trogodišnju kaznu i krajem prošle sezone dobiti priliku uhvatiti zalet za ovu sezonu. No, nisu imali razumijevanja. Ali, to me nije pokolebalo. Volim atletiku, volim trenirati i bez treninga ne mogu zamisliti duže razdoblje svojeg života. U početku je to bio malo slabiji intenzitet i samo teretana, kasnije smo u Triblju na jednoj livadi napravili krug da bih mogao bacati disk, a zadnjih godinu dana sam malo jače trenirao. U listopadu prošle godine sam otišao u Zagreb i obnovio suradnju s mojim starim trenerom Rolandom Vargom. Dobro se poznajemo, s njim sam tijekom naše prijašnje suradnje dosta napredovao i nisam se vidio kod nekog drugog trenera. Prvi dan nakon suspenzije obećao sam mu da ću se vratiti i da ćemo opet zajedno raditi i ispunio sam svoje obećanje – dodao je tribaljski bacač koji ne odustaje od svojih snova.


Uoči suspenzije bio je na listi putnika na Olimpijske igre u Rio de Janeiro u bacanju kugle zahvaljujući hicu od 20,58 metara, što je rezultat centimetar kraći od njegovog osobnog rekorda. Sada će u lov na Tokio ići u bacanju diska.


Treća sreća


– Moj prvi trener Ante Tešija, a kasnije i Ivan Ivančić, uvijek su govorili da sam bolji tehničar za bacanje diska i da mi ta disciplina bolje leži. Kugla je moja prva ljubav, dok mi je disk uvijek bio sekundarna disciplina, posljednji sam ga put ozbiljno bacao na Europskom prvenstvu u Barceloni 2010. godine, ali mislim da ću sada bolje rezultate postizati u disku, nego u kugli. Norma za Tokio nije mala, ona iznosi 66 metara, a moj osobni rekord je 63,38 metara. Ali, vjerujem da je dostižna. Olimpijske igre su moj san. Trebao sam ići u Rio de Janeiro, imao sam B normu za London, ali je Nedžad Mulabegović imao A normu i on je išao na Igre. Tako da se nadam da će Tokio biti moja treća sreća – kaže Marin Premeru, koji je na Hrvatskom institutu za kineziologiju stekao zvanje voditelja atletike.


– To znači da mogu trenirati djecu, odnosno sve do seniorskog uzrasta. Sada čekam ishod idućih godinu dana, ako osiguram nastup u Tokiju, karijeru ću produžiti za još četiri godine, ako ne uspijem morat ću završiti karijeru i počet ću raditi kao trener – rekao je atletičar Kvarnera, koji će osim na Kupu i Ekipnom prvenstvu Hrvatske nastupiti i na prvenstvu Hrvatske 9. kolovoza te na Hanžekovićevom memorijalu 14. rujna.


– Sigurno da imam ciljeve, želim osvojiti titulu prvaka Hrvatske i disk baciti što dalje mogu. Ako je moguće i srušiti osobni rekord. Bio bi to dobar vjetar u leđa za iduću sezonu i lov na normu za Tokio – zaključio je Marin Premeru.


Imam ljude koji me prate
na putu do cilja

Marin Premeru tijekom protekle četiri godine nije klonuo duhom. Dapače. Nekadašnji juniorski viceprvak svijeta u kugli i disku te osvajač mlađeseniorskog svjetskog srebra u disku i bronce u kugli vjerovao je da će se vratiti, trenirao je i radio.


– Tijekom ljetnih mjeseci radio sam kao zaštitar u jednom klubu u Crikvenici, ali to nije poremetilo moj trening. Ipak sam ja navikao na sportski režim, ne spavam dugo i nije mi bio nikakav problem nakon što legnem u 5 sati već prije podneva odraditi trening. Tijekom zimskih mjeseci radio sam u jednoj tvrtki koja prodaje namještaj. Sada sam posvećen samo treningu, imam ciljeve koje moram ispuniti. I ljude koji će me na tom putu pratiti. Moj novi klub Kvarner s čijom sam upravom odmah našao zajednički jezik, kao i Općina Vinodolska koja mi je puno pomogla – kaže Marin Premeru.