Mjesto druženja

Tokijo predstavio »Village Plazu«, srce Olimpijskog sela

Hina

Village Plaza/Foto REUTERS

Village Plaza/Foto REUTERS



ZAGREB Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju predstavili su u srijedu »Village Plaza«, prostrani drveni kompleks sagrađen u tradicionalnom japanskom stilu na ulazu u olimpijsko selo, a koji će služiti kao mjesto druženja i pružanja usluga sportašima.


Taj kompleks je nizak i promatran izvana ne budi divljenje, no njegova posebnost otkriva se posjeteiljima postupno kako prolaze brojnim dvoranama i poluvanjskim galerijama na površini od 5.300 metara četvornih.


Taj središnji kompleks olimpijskog sela, procijenjen na 2,4 milijarde jena (gotovo 20 milijuna eura) bit će namijenjen sportašima, njihovim ekipama i novinarima.




U njemu ćebiti smješetene uslužne djelatnosti (banka, ambulanta, frizerski salon, turistička agencija, službena trgovina Olimpijskih igara itd.), kao i prostori namijenjeni medijima i dvorane za konferencije za tisak te ugostiteljski objekti.


Po uzoru na tradicionalnu japansku kuću, podovi, pregradne sijene i stupovi sastavljeni su od drvenih greda (cedar, ariš, čempres) i simbolično su dar nekih šezdesetak općina iz cijelog Japana.


Iako će kompleks biti privremenog vijeka, što znači da će biti rastavljen po završetku igara, on je izlog »trajnosti« OI u Tokiju 2020: jer će drvo uporabljeno za gradnju biti vraćeno općinama koje su ga financirale i koje će ga prenamijeniti, iskoristit za gradnju klupa i javnih zgrada.