Buzetski dani

Talijan Christian Merli sjajnom vožnjom u Oselli FA 30 najavio spektakularnu oktansku nedjelju u Buzetu

Miroslav Krpan

Christian Merli u Oselli FA30/Foto M. KRPAN

Christian Merli u Oselli FA30/Foto M. KRPAN

Program danas počinje prvom vožnjom u 9 sati, druga je neposredno nakon svečanog otvaranja i predviđena je za 13.30



BUZET  Subotnji dan međunarodne automobilističke utrke na brdskoj stazi Most – Peničići, 42. Buzetski dani 2023. u organizaciji Autokluba Buzet, protekao je u znaku treninga više od 215 automobilista pristiglih iz 14 zemalja. Među njima je 181 sudionik u nekoj od bodovnih utrka FIA European Hill Climb Championshipa modernih i povijesnih vozila, potom FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone povijesnih automobila, te državnih prvenstava Hrvatske i Slovenije.


Rezultat dana u drugoj je vožnji ostvario već sigurni novi europski prvak Talijan Christian Merli koji je svojim prototipom Osella FA30 stazu duljine 5.001 metar prošao za 2:07.639 minuta, što je tek tri sekunde slabije od njegova službenog i apsolutnog rekorda buzetske staze koji drži od 2017. u vremenu 2:04.689 minuta (prosjek 144,388 km/sat). Uvjeti za trening bili su idealni, a očekivano suho i toplo vrijeme najavljeno za danas, daje nadu da bi rekord konačno mogao pasti.


U ukupnom poretku drugo je vrijeme polučio Čeh Petr Trnka (Norma M20 FC) s 5.569 sekundi slabijim rezultatom, dok je treći bio Španjolac Joseba Iraola Lanzagorta (Nova NP01) s gotovo devet sekundi slabijim rezultatom. Merli je u Buzet stigao s osiguranim petim naslovom prvaka Europe, dok će za ovogodišnje drugo i treće mjesto kategorije II odluka pasti danas između Čeha i Španjolca. U kategoriji I najboljom vožnjom treninga, šestim mjestom ukupno ostvario je Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R) ispred Karola Krupe (Poljska) i našeg Dimitrijevića.




Najbolje vrijeme treninga hrvatskih vozača (2:23.349) ostvario je Mađar Laszlo Szasz (Dubrovnik Racing) u Formuli Reynard 01L, a među prvih deset, upravo desetim vremenom je hrvatski prvak kategorije I Zagrepčanin Dejan Dimitrijević (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Seat Leonu (2:32.759).


Tomislav Muhvić (Mitsubishi Lancer EVO IX) imao je 16. vrijeme, a 20. najbolje plasirani istarski vozač, domaćin iz Buzeta Viliam Prodan u Škodi Fabia. U okvirima hrvatskog prvenstva vodit će se zanimljive borbe, a favoriti su već na treninzima pokazali da žele važne bodove na pretposljednoj utrci sezone.


Program danas počinje prvom vožnjom u 9 sati, druga je neposredno nakon svečanog otvaranja i predviđena je za 13.30.