Najviši ciljevi

Tadej Pogačar želi ponoviti Marca Pantanija i u istoj sezoni osvojiti Giro i Tour

Hina

Tadej Pogačar/Foto REUTERS

Tadej Pogačar/Foto REUTERS

Slovenska zvijezda sljedeće godine prvi put bi trebao nastupiti na Giru d'Italia



LJUBLJANA Slovenska biciklistička superzvijezda Tadej Pogačar (25) sljedeće bi godine trebao po prvi put u karijeri nastupiti na Giru d’Italia, a samim time bi trebao pokušati osvojiti dvije najveće svjetske utrke, jer će zasigurno u srpnju ponovno voziti i  Tour de France .


Organizatori Gira, koji će se sljedeće godine voziti od 4. do 26. svibnja, dolazak trenutačno vodećeg biciklista na ljestvici Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI) najavili su kratkim videom objavljenim na društvenim mrežama na kojemu se Pogačar probija kroz aerodromski terminal do taksija i u kameru viče: “Andiamo” (hajdemo).


Pogačar, koji je prošle godine slavio na dvije od pet najvećih jednodnevnih utrka na svijetu (Ronde van Vlaanderen i Il Lombardia) te zauzeo drugo mjesto na Touru, tako će pokušati postati prvi biciklist koji će u 21. stoljeću u istoj godini slaviti i na Giru i na Touru. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je Talijan Marco Pantani 1998. godine, a nakon njega to su pokušavali, ali ne uspjeli Ivan Basso te Alberto Contador.




Uz Pantanija, Giro i Tour su u istoj godini osvajali još samo legendarni vozači Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Stephen Roche i Miguel Induarain.


Osim drugog mjesta ove godine, Pogačar ima i dvije pobjede na Touru, 2020. i 2021., te drugo mjesto 2022.


Sljedeće godine Tour će se voziti od 29. lipnja do 21. srpnja.