Ratko Rudić

Svjetska vaterpolska legenda se naklonila izborniku Barakuda: “Tucak je pokazao da je izvanredan trener”

Igor Duvnjak

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Očekivao sam da će napraviti dobre rezultate i on je to i ostvario - rekao je Rudić



ZAGREB Tituli svjetskih prvaka se raduju svi u hrvatskom vaterpolskom okruženju, proboj do zlatne medalje u Kataru poslije onih nezaboravnih raspucavanja u polufinalu s Francuskom te u finalu s Italijom dizao je navijače na noge. Naravno da su ovi dosezi poseban razlog za zadovoljstvo hrvatskim legendama ovog sporta, posebno ljudima koji su doprinosili i još uvijek doprinose tom velikom međunarodnom ugledu hrvatskog vaterpola. Svakako da među njima posebno mjesto zauzima legendarni Ratko Rudić, čovjek koji se tijekom desetljeća naosvajao nasjajnijih odličja na najvećim međunarodnim natjecanjima i jako dobro zna kako je trnovit taj sportski put do zvijezda kojim su uspješno prošli izbornik Ivica Tucak i njegova kompozicija novih vaterpolskih svjetskih prvaka.


– U prvom redu, kada govorimo o ovoj hrvatskoj zlatnoj medalji na Svjetskom prvenstvu u Dohi, to jevelik podvig da se u manje od dva mjeseca na dva tako velika natjecanja ostvare ovako dva velika rezultata – podsjeća Ratko Rudić na činjenicu da je Hrvatska nedavno u Zagrebu postala europski viceprvak, nakon čega je sada postala najbolja na svijetu. – I u sportskom i u svakom drugom pogledu ovo je nešto što je vrlo teško napraviti. To mogu ostvariti samo vrlo jake reprezentacije, vrlo stabilne momčadi te reprezentacije koje imaju i dobrog trenera i dobar stručni stožer, kao i Savez organiziran na najbolji mogući način. Ovakvo nešto se može postići samo najboljom mogućom organizacijom. Mi smo došli do toga i smatram da je upravo to bilo najvažnije u čitavom ovom procesu.


Zidanje temelja


Usponi i padovi su neminovnost u vrhunskom sportu, naravno da ih je doživljavao i hrvatski vaterpolo. U tom je jednom poniranju malo-pomalo počinjao uspon k novim uspjesima koji se redaju već godinama. U tom »zidanju temelja« za nova velika dostignuća Rudić ističe slavno igračko i funkcionarsko ime kakva je šibenska legenda Perica Bukić, očito su »karte došle u ruke igračima«.




– Sjećam se onog doba kada sam došao i kada je Perica Bukić preuzeo vaterpolo. Tada smo zatekli dosta lošu situaciju u Savezu u svakom pogledu. Danas je pak to nešto po čemu možemo biti primjer. Mi smo sada po organizaciji ispred drugih saveza.


HVS prema Rudićevim riječima misli nastaviti plovidbu ovim rutama stvarajući uvjete za nove uspjehe.


– Sada je pred nama kao predmet i glavni zadatak financijski ojačati sve klubove jer, na kraju krajeva, svi ti reprezentativci i igraju u klubovima, izlaze iz klubova. Stoga bi tamo trebali raditi na kvalitetan način. Osim toga, želimo u Hrvatsku vratiti pojedine igrače koji igraju u inozemstvu. Želja nam je napraviti naše prvenstvo još uzbudljivijim. To bi bio još jedan i možda najveći doprinos vaterpolu u Hrvatskoj.


Ratko Rudić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ratko Rudić/Foto D. KOVAČEVIĆ


Kada smo već kod Šibenčana, Ivica Tucak učestalo bilježi uspjehe za pamćenje. Šibenski stručnjak već je pritom dugo i uvjerljivo najdugovječniji izbornik, na klupi mu teče dvanaesta godina. Upravo je on na kormilu naslijedio Ratka Rudića nakon olimpijskog zlata u Londonu 2012. godine. Ima se itekako čime ponositi, uz dva svjetska zlata ima i ono europsko, u kolekciji osam odličja na najvećim natjecanjima su još olimpijsko, svjetsko i europsko srebro te dvije svjetske bronce uz jednu europsku. Upravo mu je svjetska bronca iz Barcelone 2013. bila i prva medalja. Recimo, proslavljeni kormilar rukometaša Lino Červar osvojio ih je sedam. Rudić je dobio više no dostojnog nasljednika.


Ludi ritam


– Teško je sada kazati što sam pretpostavljao kada je riječ o Ivici Tucku. Očekivao sam da će napraviti dobre rezultate i on je to i ostvario. Iako je oko njega bilo određenih skeptičnih komentara, on je sve to opovrgnuo. Pokazao je da je izvanredan trener i da je u stanju s reprezentacijom koju je on formirao, osvojiti taj broj medalja.


Tko se još sjeća ne tako davnog Svjetskog prvenstva u Japanu, u zaborav su ga bacili ovo Europsko prvenstvo u Hrvatskoj te sada Svjetsko prvenstvo u Dohi. U tom ludom tempu najvećih natjecanja čeka se ono najveće, ljetne Olimpijske igre u Parizu.


– Olimpijske igre su četvrto veliko natjecanje u kratkom vremenu, Svjetsko prvenstvo u Fukuoki je bilo u kolovozu. Kako su Olimpijske igre u srpnju, znači da u manje od godinu dana, u jedanaest mjeseci, imamo četiri velika natjecanja. Igrači se sada vraćaju u klubove da bi nastavili raditi. Naravno da bismo sada na Olimpijskim igrama svi željeli odličan rezultat, ali moramo znati da će sada sve ekipe ići na neki način protiv Hrvatske jer dobiti svjetskog prvaka svakoj je ekipi važan rezultat. Naravno da mi imamo tu svoje nade i ambicije, a naše su ambicije osvojiti prvo mjesto – zaključio je Ratko Rudić u optimističnom tonu.