Četrdeseti rođendan

Svečanom akademijom u Centru Gervais obilježen vrijedan jubilej Vaterpolskog kluba Opatija

Marina Kirigin

Foto M. LEVAK

Foto M. LEVAK

Razgovori s gradskim ocima, bivšim sportašima, bude mi nadu da će ova naša priča imati sretan kraj, da će se pretvoriti u bajku kada uz opatijsku sportsku dvoranu »nikne« bazen, nedosanjani objekt generacija opatijskih vaterpolista - rekao je Danijel Premuš, predsjednik kluba



OPATIJA Vaterpolisti Opatije u dvorani Centra Gervais proslavili su 40. rođendan kluba. U nazočnosti brojnih sadašnjih i bivših članova opatijske udruge, uvaženih sportskih djelatnika i sportaša, predstavnika Grada Opatije i PGŽ-a, čelnici Vaterpolo kluba Opatija podsjetili su na sadržajnu povijest ovog sportskog kolektiva, koji je iznjedrio čitav niz uspješnih ljudi i velikih sportaša.


Početak opatijske vaterpolo priče seže još u sedamdesete godine prošlog stoljeća kada je osnovana plivačka sekcija i održana ljetna vaterpolo liga na kupalištu Lido. Logičan slijed bio je osnivanje vaterpolo kluba 28. listopada 1981. u opatijskoj Villi Antonio. Podsjetili su čelnici kluba na početničke muke kada ih je vodilo srce, »zlatne« godine, dugogodišnji prvoligaški status, nikad prežaljenu sportsku infrastrukturu (bazen) o kojoj i danas maštaju, ali i na čitav niz uspjeha pojedinaca poniklih u klubu, koji su postali reprezentativci, olimpijci pa čak i nositelji olimpijskih odličja. Predsjednik VK Opatija Danijel Premuš naveo je čitav niz ljudi, članova uprave i predsjednika koji su ostavili pečat u radu kluba, ali posebno se u emotivnom govoru zahvalio trenerima.


Zahvala učiteljima


– Svega ovoga ne bi bilo da nije bilo naših trenera, velikih učitelja, koji su zaslužni da smo svi ovdje ono što jesmo – ljudi! Stoga posebna zahvala Đuri, Paji, Mauru, Čiži, Vladi, Bruni Blasigu, Doktoru, Nikoli Dapčiću, Mrkiju… Neka mi netko ne zamjeri, ako sam nekog izostavio. Ipak, jednog trenera moram posebno spomenuti. Jednog posebnog, jedinstvenog, ikonu kluba, čovjeka koji se toliko identificirao s klubom da mu nitko u ovoj dvorani nije ravan. On je Dražen Opala – Ljipa. Ljipa, hvala ti za sve! – rekao je Premuš i uvodni govor završio u optimističnom tonu.





– Recentni razgovori s gradskim ocima, bivšim sportašima, bude mi nadu da će ova naša priča imati sretan kraj, da će se pretvoriti u bajku kada uz opatijsku sportsku dvoranu »nikne« bazen, nedosanjani objekt generacija opatijskih vaterpolista. Vjerujemo da ćemo dosanjati tu bajku i da se nikada nećemo probuditi – rekao je Premuš, a izlaskom na binu gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin to je i potvrdio.


Kirigin je naveo kako postoji ideja da se bazen izgradi pokraj sportske dvorane Marino Cvetković, no kako trenutačno rješavaju imovinsko-pravnu situaciju kako bi mogli napraviti korak dalje, potvrditi lokaciju izgradnje i krenuti u izradu projektne dokumentacije.



– Kao sportaš ne odustajem. Vjerujte u bazen, onako kao što sam i ja vjerovao u izgradnju opatijske sportske dvorane. Sve ću dati da se bazen izgradi i bude otvoren najkasnije do 2024. godine, a možda i prije – rekao je Kirigin, a nazočnima se obratila i Sonja Šišić ispred PGŽ-a te im čestitala na obljetnici.


Arno Blecich, počasni predsjednik VK Opatija, prisjetio se onih najranijih dana u klupskoj povijesti, ali onda možda najzornije u jednoj rečenici ispričao bogatu povijest kluba – četrdetogodišnjaka, koji se afirmirao u Voloskom.


– Dragi prijatelji, knjiga ruskog književnika Nikolaja Ostrovskog nosi naslov: Kako se kalio čelik. Knjiga o opatijskom vaterpolu trebala bi nosit naslov: Od grote do Europe! – rekao je počasni predsjednik opatijskog kluba.


Himna


Na svečanosti vaterpolo sporta podijeljene su i zahvalnice najzaslužnijim članovima kluba, svima onima koji su dio sebe i svog rada utkali u četiri desetljeća dugu tradiciju opatijskog vaterpola. Zahvalnice su primili: O’Brien Sclaunich, Vlado Bosner, Marina Žagar, Zdravko Žagar (posthumno), Miro Mustapić (posthumno), Dragan Kinkela, Ljubo Linšak, Berislav Matijević, Zvonko Brkljačić, Zoran Cofer i ženska ekipa VK Opatija – prvakinje Hrvatske iz 1990. godine, Nikola Dapčić, Mauro Mervcich, Nikica Pažin, Danko Jerković, Alberto Kontuš, Duško Paro (posthumno), Dragan Stojanov (posthumno) i predstavnici Grada Opatije, tvrtke Vulkan Nova, Zračna luka Rijeka i VK Primorje EB.



Plakete za ostvarene izuzetne sportske rezultate počasni predsjednik kluba Arno Blecich dodijelio je Danijelu Premušu, Nikoli Frankoviću, a ista će biti poslana i na adresu Gorana Volarevića, koji nije prisustvovao opatijskoj svečanoj akademiji.


Plakete za izniman doprinos u stvaranju kluba dobili su: Radomir Premuš, Krunoslav Brguljan, Boris Liber, Nikola Pajalić (svi posthumno) te Miloš Vrenc, Arno Blecich, Juraj Cirković, Dražen Opala, Josip Španjol – Bepo, Rudolf Mozetić i Ivo Matacin.



Svečana akademija zaključena je himnom vaterpolo kluba koju je napisao nedavno preminuli Duško Paro, a potom je nastavljeno i druženje u prostoru Centra Gervais za koje je posebno etiketirano vino iz vlastite proizvodnje za sve uzvanike donio hrvatski vaterpolo olimpijac Nikola Franković.